Xiaomi bekräftar i dag att varumärket Poco återvänder efter en lansering för två år sen. Den nya modellen gör samma sak som sin föregångare: tar en flaggskeppsprocessor ner till ett rekordlågt pris. Denna gången överraskar den dock om möjligt ännu mer.

Kan Snapdragon 865 göras billigt?

Under våren har det sett ut som att Qualcomm Snapdragon 865 har varit den stora boven bakom delar av Android-marknadens höga priser. Nu verkar Xiaomi delvis motbevisa den tesen med Poco F2 Pro. Den nya modellen lanseras för 500 Euro och inkluderar ändå ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset, som inkluderar stöd för både 5G och Wi-Fi 6. Dessutom används UFS 3.1-lagring, som tidigare varit exklusivt för marknadens dyraste modeller.

Xiaomi Poco F2 Pro

Det är prestanda som är fokus för Poco F2 Pro. Det betyder inte att den helt har ignorerat värdet av andra komponenter. Den har till exempel en kameramodul med fyra kameror. Huvudkameran påminner mycket om zoomkameran i Samsung Galaxy S20-serien, som fotar med 64 megapixelupplösning och ger stöd för 8K-videoinspelning. Xiaomi använder dock en Sony IMX686-sensor. Utöver huvudsensorn finns en vidvinkelkamera, en djupsensor och en makrokamera men ingen telefotokamera.

Pop-up för hålfri skärm

Skärmen mäter 6,67 tum och har Full HD-upplösning med stöd för HDR 10+ och en ljusstyrka på minst 500 nits. Xiaomi utlovar dock ingen högre bildfrekvens än vanligt, som blivit standard för årets flaggskepp. Skärmen är fri från hål eller flärpar tack vare en pop-up-kamera på ovansidan.

För att driva telefonen finns ett batteri som mäter 4 700 mAh och för att ladda batteriet finns stöd för 33 watts-laddning, som ska ta telefonen från 0 till 100 procent på en dryg timma. Laddningen sker via USB Typ C-port medan hörlurar kan anslutas till en hörlursport.

Den stora överraskningen är som nämnt priset. 500 Euro för modellen med 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. En modell med 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme kommer att säljas för 600 Euro. Det svenska priset är ännu oklart men om Xiaomi håller sig till sin tidigare prissättning är ett pris runt 6 000 kronor att vänta för den billigaste modellen. Det lägger Poco F2 Pro långt under konkurrenter med lika snabba processorkrets. OnePlus 8 kostar till exempel 7 700 kronor. Lanseringen i Sverige är ännu oklar men internationellt lanseras den om en vecka.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Hoppas även Poco X3 kommer till Sverige. Verkar vara en stark kandidat till Bäst under 3000 kr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here