Medan 4 GB lagringsutrymme var mycket i en dyr smartphone som såldes för tio år sen har många dyra smartphones i dag 64 eller 128 GB lagringsutrymme. Med det utökade utrymmet är kraven på apputvecklare att skapa kompakta applikationer mindre än någonsin. Det har till exempel gjort att appars storlek har exploderat de senaste åren. Populära appar har blivit 10 gånger större på bara fyra år, visar data från analysföretaget SensorTower.

Från 32 till 388 MB

För att ta fram statistiken har SensorTower analyserat appstorlekar på populära appar som varit tillgängliga i Apple App Store. Bland apparna finns appar från alla kategorier så som Netflix, YouTube, Gmail, Uber, Google Maps, Snapchat och Facebook. SensorTower har följt apparnas totala storlek sedan maj 2013 till maj 2017. Utvecklingskurvan är exponentiell.

Den största appen bland de utvalda apparna är Facebook-appen som har växt från 32 MB år 2013 till 388 MB i år. Appens storlek har alltså ökat med tolv gånger. Med det sagt är ändå Facebook-appens tillväxt relativt normal när den jämförs med andra appar. Facebook Messenger och Spotify har ökat minst, med sex gånger sedan 2013, och Snapchat har ökat mest. Snapchat-appen är nu 51 gånger större än den var år 2013. Det beror främst på att den bara var 4 MB stor år 2013.

Populära appar

Appars storleksökning har varit särskilt stor det senaste året. Gmail-appen gick till exempel från 41 till 197 MB på en månad, efter att Google genomförde en omfattande designförändring. Det inkluderar alltså bara appens stolek, inte annan data så som epostmeddelanden och sökregister, som appen kan skapa när den körs. Appens verkliga storlek på enheten kan med andra ord vara ännu större än den som redovisas i diagrammet.

Väntad utveckling

Utvecklingen kommer inte som en överraskning. Datorbranschen har sett en liknande utveckling i flera årtionden samtidigt resurser har blivit mer lättillgängliga och billigare. För många konsumenter har inte den utökad appstorleken någon större negativ effekt. Nya och större appar kan till och med föra med sig många fördelar, så som nya tjänster och funktioner som inte var möjliga förut. För användare med äldre smartphones som inte har lika mycket lagringsutrymme, kan utvecklingen dock vara problematisk.

iOS 10.0.2

Statistiken i denna artikeln handlar om appar på App Store. SensorTower menar dock att många större förändringar i appars utveckling har skett i samband med att ny design eller nya funktioner har lanserats. Eftersom många populära appar utvecklas parallellt mellan iOS och Android är utvecklingen på App Store troligen inte unik. Eftersom iPhones inte har någon microSD-kortläsare är det dock svårt för iPhone-användare att lösa problem med bristande lagringsutrymme. På Android kan en microSD-kortläsare användas för att frigöra utrymme. Det bästa tipset för att frigöra utrymme på en iPhone är att använda iCloud för att kopiera filer så som bilder och videos för att frigöra utrymme.

Källa: SensorTower

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − 12 =