I natt svensk tid presenterade Qualcomm sitt nya smartphonechipset Snapdragon 865. Det är uppföljaren till Snapdragon 855, som har drivit många av årets flaggskepp. Den nya kretsen höjer ribban för prestanda i 2020 års Android-smartphones men ser också till att alla nya flaggskepp är 5G-mobiler.

Modem inte längre inkluderat

De exakta specifikationerna och detaljer kring Snapdragon 865 är fortfarande ganska oklara. Qualcomm utlovar i alla fall en ordentlig höjning i prestanda. Upp till två gånger högre prestanda, om vi ska tro företaget självt. Den stora ökningen i prestanda ska Qualcomm lyckas med utan att göra kretsen fysiskt större än föregångaren. Det är möjligt eftersom Qualcomms nya krets inte innehåller något modem.

Utan ett internt modem kräver Snapdragon 865 istället ett externt modem. Det betyder att smartphonetillverkare behöver en separat krets för telekommunikation. Det uppdraget får Qualcomms andra generations X55-modem. Det ska ge 5G till alla telefoner som använder Snapdragon 865-kretsen. Även om den rent fysiskt är separerad från Snapdragon 865 kommer den inte att vara frivillig för tillverkare. Det betyder att alla smartphones som kommer med Snapdragon 865-chipset också kommer att ha stöd för 5G-nätverk. Det är givetvis möjligt att vissa tillverkare väljer att inte aktivera funktionen för vissa modeller. Modemet ska i alla fall finnas på plats i alla Snapdragon 865-mobiler som lanseras.

I samband med lanseringen av Snapdragon 865 bekräftade Xiaomi att de kommer att vara en av de första tillverkarna att lansera en mobil med den nya komponenten. Mi 10 kommer att ha den nya flaggskeppskomponenten med 5G-stöd från X55.

Slutet för billiga flagggskepp?

Kravet på 5G-modem i alla flaggskeppsmodeller lyfter frågor om kostnader för tillverkare och konsumenter. Under 2019 har ett flertal smartphones med Qualcomms Snapdragon 855 lanserats med relativt låga priser. Xiaomi Mi 9 lanserades till exempel för under 5 000 kronor och har sjunkit i pris sen dess. Med krav på fler och mer avancerade komponenter är det möjligt att konsumenters billiga tillgång till topp-prestanda kan vara hotad.

För konsumenter som vill ha 5G-stöd men som inte vill betala allt för mycket, introducerade Qualcomm också en krets kallad Snapdragon 765. Snapdragon 765 har lustigt nog ett inbyggt 5G-modem. På det sättet kommer det också alltid med stöd för tekniken. Dock med lägre prestanda, lägre pris och allt inbakat i en komponent.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here