Under slutet av året sänks priserna på smartphones under försäljningsperioder så som Black Friday och mellandagsrean. I vissa fall kan du hitta riktigt bra deals. Det finns dock ett par saker som är värda att tänka på för att du ska bli riktigt nöjd med ditt köp och inte ångra dig i efterhand.

Köp en bra smartphone

Det kanske känns som ett uppenbart tips men se till att läsa om den smartphone du funderar på att köpa så att du vet att du köper en bra produkt. Även en telefon som kostar hälften så mycket som den gjorde tidigare är inte nödvändigtvis en bra produkt. En riktigt dålig smartphone blir inte bättre av ett lägre pris. Bara för att en mobil har ett betydligt lägre pris nu än vad den hade förut betyder inte det att den är värd sina pengar.

Hur vet du då om en smartphone är värd sitt pris? Kolla i Svenska Smartphoneguiden. Vi har testat nästan alla populära smartphones och satt betyg på dem alla. Betygen uppdateras kontinuerligt och är alla på samma skala, oberoende på pris. På det sättet kan du enkelt jämföra en smartphone som du sett på rea med de telefoner vi rekommenderar. En smartphone som kostade 7 000 kronor men som nu ”bara” kostar 5 000 kronor kan till exempel ha ett lägre betyg än en telefon som kostar 3 500 kronor, utan reaerbjudande. Även telefoner med stora rabatter kan vara sämre än redan billigare modeller.

Black Friday och mellandagsrea smartphone

Teleoperatörernas erbjudanden

Även teleoperatörer har ofta speciella mobilerbjudanden under försäljningsdagar så som Black Friday. Här gäller givetvis samma princip som ovan. Prissänkta telefoner är inte nödvändigtvis bra eller prisvärda. Utöver det är det värt att tänka på att du ofta blir låst till teleoperatören under de två kommande åren. I längden är det därför sannolikt att du kommer att förlora pengar eftersom du inte har möjlighet att flytta ditt nummer till ett billigare abonnemang i framtiden. Även om vissa teleoperatörer påstår att du kan spara tusentalskronor tack vare deras erbjudanden är det inte säkert att du sparar något alls i längden – det kan till och med bli dyrare.

Telefon med abonnemang – dyrare än alternativet

Kritiska ögat

Om du har tur kan du stöta på riktigt bra erbjudanden men glöm inte att använda ditt kritiska öga. Riktigt bra produkter säljs sällan med riktigt bra erbjudanden eftersom de säljs ändå. Om du ändå lyckas hitta ett till synes bra erbjudande är det värt att jämföra erbjudandet med konkurrenterna. Läs våra tester, jämför mobiler och hitta din ny smartphone i Svenska Smartphoneguiden.

Till Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =