Under förra veckan fick vi veta att EU har beslutat om nya regler för roaming i alla medlemsländer. Reglerna innebär att alla konsumenter som har ett mobilabonnemang i ett EU-land kan surfa inom EU:s gränser med samma surfpott och utan extra kostnad. Det ska alltså inte finnas någon skillnad mellan att ringa, SMS:a eller surfa i Spanien eller i Värmland. En av de grundläggande frågeställningarna som kom upp under den långa processen för at skapa EU:s nya roamingregler var huruvida de skulle påverka inrikespriser runt om i unionen.

Inrikespriser skulle inte öka

Höga priser för roaming har varit en betydande intäkt för teleoperatörer i många länder, även i Sverige. Alla dessa intäkter kommer inte att försvinna i sommar. Reglerna gäller trots allt bara i EU-länder. När svenska konsumenter surfar utomlands kommer dock svenska teleoperatörer att behöva betala till de utländska teleoperatörerna. Kostnaden ligger i dagsläget på cirka 75 kronor per gigabyte. EU påstår dock att denna kostnaden för teleoperatörer ligger på en nivå som gör att inrikespriser inte ska påverkas. En övergångsperiod som påbörjades i slutet av april 2016 var till och med tänkt att låta teleoperatörerna förbereda sig och undvika prishöjningar.

Så här skrev Europeiska Kommissionen i ett pressmeddelande i december 2016:

Since EU Regulations have been introduced to reduce roaming charges, domestic mobile prices have been decreasing as well. This trend is likely to continue.

A transition period was agreed in the latest Roaming Regulation (November 2015) to make the abolition of roaming charges sustainable throughout the EU without an increase in domestic prices.

roamingregler
Bilder från Telias marknadsföring om EU-surf.

I dag fick vi veta att Telia höjer sina svenska priser. Prisökningen är 30 kronor per månad och gäller alla av teleoperatörens svenska abonnemang som kallas Telia Mobil Komplett. Samtidigt ökar teleoperatören sina surfmängder. Telia utnyttjar med andra ord en ökning av sina datamängder för att höja priserna på sina abonnemang. Som en bonus har Telia också smygstartat de tjänster som kommer att krävas enligt EU-reglerna senare denna sommaren. Faktumet att Telia höjer sina priser i samband med ändringarna i roaming-reglerna är dock en indikator på hur reglerna kan påverka den svenska mobilmarknaden i stort.

Avgörande månader framöver

Enligt EU ska inte förändringarna i roaming-regler höja de svenska teleoperatörernas priser. EU påstår till och med att de förväntar sig att priser ska fortsätta sjunka. Med tanke på historiska förändringar av abonnemangspriser i Sverige är sjunkande priser också ett rimligt antagande, på lång sikt. På kort sikt visar dock Telias förändringar att det är fullt möjligt att svenska priser kan öka som en konsekvens av de nya roaming-reglerna.

Senare under våren kommer fler svenska teleoperatörer att bekräfta hur deras planer ser ut för de nya roaming-reglerna. Tills vi vet mer kan du läsa en artikel om alla undantag som finns i reglerna för dig som konsument. Den hittar du här:

Roaming slopas inom EU den 15 juni – med undantag

Källa: Telia, Europeiska Kommissionen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 6 =