Det blev varken Samsung eller Huawei som var först ut med en böjbar smartphone. Det blev istället det relativt lilla kinesiska företaget Royole som hittade ut till konsumenter först. Royole FlexPai är en smartphone och en surfplatta i ett. Den är både riktigt intressant men också en besvikelse.
Vikbar men dålig skärm
Royole FlexPai är en smartphone med en 7,8 tum AMOLED-skärm. På mitten av skärmen finns ett typ av plastgångjärn som gör det möjligt att böja den. Böjen har en radie på runt en centimeter, vilket tyvärr gör den en gnutta tjock. Det är dock ett resultat av att skärmen inte kan böjas snävt utan att knäckas. Skärmen har en upplösning på 1 920 x 1 440, vilket är relativt lågupplöst för en smartphone av den storleken. Skärmen är dessutom ganska usel på flera andra sätt. Den är till exempel löjligt övermättad.
Den böjbara skärmen är givetvis flaggskepps-funktionen. FlexPai har dock också flera andra intressanta egenskaper. Royole säger till exempel att den kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset. De påpekar dock samtidigt att den inte kommer att levereras förrän om två till tre månader efter beställning. Det är lite oklart exakt hur det ligger till med produktens försäljning och leverans men Royole har i alla fall bekräftat att de också planerar att lansera en 5G-variant av den senare i år.
Android med specialitet
Flexpai drivs av Android med företagets egna anpassningar ovanpå. Anpassningarna krävs främst för att hantera skärmens annorlunda format. Mjukvaran är långt ifrån perfekt och den verkade ganska buggig och svår att använda när vi testade den på mässan. Telefonens kameraapp är dock lite intressant eftersom den låter användare ta selfiebilder när telefonen är i surfplatte-läge och vanliga bilder när den är i smartphoneläge. Det är möjligt eftersom kamerans position förändras baserat på om den är upp- eller ihopvikt.
Royole FlexPai är kort sagt marknadens första vikbara smartphone som tyvärr misslyckas imponera på flera sätt. Med ett pris på över 1 300 dollar är den också oerhört dyr. Vi förväntar oss visserligen inte billigare modeller från de mer traditionella smartphonetillverkarna men då får vi förhoppningsvis också se lite högre kvalitet.