ZTE Nubia X löser flärp-problem med skärm på baksidan

0

ZTE Nubia X lanserades egentligen under slutet av förra året men det var först nu på CES 2019 som vi fick klämma på den för första gången. Den har en lite annorlunda, men ändå ganska rimlig lösning, på problemet med skärmflärpar och kameror på framsidan av moderna ramlösa mobiler.

Extra skärm bakom spegel

ZTE:s lite annorlunda lösning är egentligen ganska enkel. För att göra det möjligt att ha en ordentlig selfie-kamera måste det finnas en skärm och en kamera på samma sida. Istället för att ha en kamera på framsidan har ZTE valt att sätta en bildskärm på baksidan av Nubia X. På framsidan finns en 6,26 tum skärm medan baksidan bjuder på en 5,1 tum skärm. Den sekundära skärmen är en AMOLED-skärmen medan framsidan får nöja sig med LCD-teknik. AMOLED-tekniken gör det möjligt att visa notiser och tiden på baksidan utan att hela skärmen behöver lysa. Det gör det också möjligt för ZTE att enkelt gömma skärmen bakom en yta som påminner om en envägs-spegel som försvinner när skärmen aktiveras.

Skärmen på baksidan fungerar som en extra skärm i Android. Den har samma funktionalitet som den främre skärmen. Det betyder att den kan köra alla installerade Android-appar så som den försintallerade kamera-appen. Med kameraappen på baksidan är det lätt att ta en selfie med telefonens huvudkamera, istället för med en liten extrakamera.

Ändå ganska tunn och lätt

Utöver en imponerande bildskärm har Nubia X också flera andra imponerande specifikationer, för en telefon från 2018. Den har ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 6 GB RAM och ett batteri på 3 800 mAh. Trots de dubbla skärmarna mäter den ändå bara 8,4 mm i tjocklek och den väger bara 181 gram, mindre än många konkurrerande flaggskepp på marknaden.

ZTE har inga planer på att lansera Nubia X i Sverige. Den finns tillgänglig i Kina just nu men den lite annorlunda designen är troligen lite för annorlunda för att ZTE ska våga satsa på den globalt. Med det sagt är vi glada att vi fick ta en titt på den på CES 2019.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − sju =