Inför auktioner av nya frekvenser för svenska 5G-nät har Post- och telestyrelsen nu godkänt fyra operatörer att delta i auktionerna. PTS bekräftar också att auktionerna kommer att genomföras med krav på att teknik från varken Huawei eller ZTE får installeras i näten.

3,5- och 2,3 GHz-banden kommer att auktioneras ut med sikte på svenska 5G-nät med start den 10 november. Auktionen väntas sluta i mång-miljardbelopp för möjligheten att använda de frigjorda frekvenserna. Nu har PTS genomfört den säkerhetsprövning som alla aktörer måste genomgå för att få delta i auktionen. Resultatet är att fyra aktörer har blivit godkända: Tre, Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia och Teracom. Den enda överraskningen på listan är Teracom, ett helt statligt ägt bolag som driver marksändningar för radio och TV i Sverige. Företaget bekräftade under gårdagen att de planerar att ”leva upp till viktiga samhällsaktörers framtida krav på säkerhet och funktionalitet i glesbygd […] genom att använda den senaste mobil-tekniken”.

Huawei ska tas bort senast 2024

Säkerhetsprövningen för de nya näten har genomförts av Post- och telestyrelsen, tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Med prövningen har Post- och telestyrelsen också formulerat villkor gentemot operatörer. Villkoren säger att nya installationer av central utrustning inte får köpas från Huawei eller ZTE. Central utrustning från de två bolagen som redan används har fram till 1 januari 2025 att avvecklas. Samma gäller utrustning som är beroende av personal som befinner sig utanför Sverige.

”Centrala funktioner”, som PTS kallar den bannlysta utrustningen, inkluderar stora delar av telenäten. Utöver de så kallade kärnnäten, omfattas transmissionsnät som sänder data mellan kärnnäten och till exempel telemaster; samt telemaster, inklusive både antenner och basstationer.

Auktionerna som genomförs den 11 november är designade för att ge garanterad utdelning till minst fyra aktörer. Med det sagt är det värt att notera att Tele2 och Telenor har möjlighet att buda individuellt. Det betyder att en operatör riskerar att gå utan frekvenstillstånd.

Källor: PTS, Teracom

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + tio =