Samsung har nu bekräftat svenska priser för skärmbyten av Galaxy S21-serien. Både Galaxy S21 och S21+ har väntade prissänkningar, tack vare lägre upplösningar. Galaxy S21 Ultra fortsätter samtidigt att höja ribban och är dyrare än Apple iPhone 12 Pro Max.

Galaxy S21-serien skiljer sig från tidigare flaggskeppsserier från Samsung eftersom den har lägre skärmupplösningar än vanligt. S21 har gått från 1 440 i S20 till 1 080 pixlar på bredden. Med den lägre upplösningen är det inte oväntat att den nya modellen har billigare skärmbyten än sin föregångare. Medan ett skärmbyte med Galaxy S20 kostar 3 200 kronor, kostar ett skärmbyte med S21 2 700 kronor. Det lägre priset kan möjligen motiveras av den nya modellens platta skärm, i kontrast till föregångarens rundade sidor. S21 är samtidigt betydligt dyrare än S20 FE, som bara kostar 1 700 kronor att byta skärm på. Även Galaxy S21+ är 500 kronor billigare än sin föregångare och kostar 2 800 kronor för ett skärmbyte.

Dyrast hittills

Med Galaxy S21 Ultra är nyheten den omvända. S21 Ultra är den enda modellen i S21-serien som behåller föregångarens höga upplösning, samtidigt som den introducerar ny skärmteknik som bland annat ska minska strömförbrukning. Det är därför inte överraskande att den nya modellen är dyrare att reparera än sin föregångare. Priset för ett skärmbyte höjs från 3 700 till 3 900 kronor. Det gör S21 Ultra 60 kronor dyrare än Apple iPhone 12 Pro Max. På marknaden finns undantag, såsom Galaxy Z Fold 2, som kostar 8 500 kronor att reparera efter en skärmskada. För Galaxy S-serien slår i alla fall Galaxy S21 Ultra nytt rekord.

En fördel med Galaxy S21 är modellens plastbaksida, som inte kan spricka på samma sätt som föregångaren. S21+ och S21 Ultra har fortfarande glasbaksidor. De kan repareras för 800 kronor hos Samsungs officiella service. Det kan jämföras med Apple, som behöver byta ut hela chassit och som därför tar 6 900 kronor för en reparation av iPhone 12 Pro Max.

Enligt ett nytt reparationsystem som har införts i Frankrike, är Galaxy S21 lättare att reparera än S20. I Frankrike har Samsung dessutom utlovat ett högsta komponentpris för den dyraste komponenten i S21 som inte överstiger 10 procent av produktens fullpris. Det betyder sannolikt att Samsung säljer skärmar i Frankrike för betydligt lägre priser än i Sverige, även om Samsungs priser i Sverige även inkluderar arbete.

Källa: Samsung Service

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − tolv =