Android har haft ett väl utvecklat Stör ej-system i många år. Nu kommer ett liknande system äntligen till iOS och iPhone. Nu kan du enkelt aktivera funktionen utan att riskera att glömma av den när biovisningen, middagen eller mötet är slut.

”Stör ej” men börja störa snart

Den nya funktionen är ganska enkel att använda men det är inte nödvändigtvis helt uppenbart hur du hittar den. För att öppna det nya Stör ej-läget går du nämligen till Kontrollcenter och sen håller du in eller 3D-trycker på Stör ej-knappen. Då dyker en ny meny upp som visar flera alternativ. Du kan aktivera läget ”I en timme”, ”Tills ikväll/morgon bitti”, ”Tills jag lämnar den här platsen” eller ”Till slutet av den här/nästa aktivitet/en”. Det sista alternativet förutsätter att du har en aktivitet inlagd i din kalender som pågår just nu eller som snart ska börja.

För en god natts sömn

Det finns ett sista alternativ som kallas Tidtabell. När du klickar på den blir du skickad till inställningar där samma funktion istället kallas Schemalagd. Den låter dig sätta en tid för när Stör ej-funktionen ska vara aktiverad. Här kan du också passa på att aktivera den nya Läggdags-funktionen som både stänger av notiser och gömmer allt, med undantag för klockan och batterinivån på skärmen, för att göra telefonen mindre intressant att titta på under natten.

Android har haft en så gott som identisk funktion i flera år. Android har fortfarande fördelen att det låter användare aktivera Stör ej-läget i ett visst antal timmar framöver. Det kan till exempel vara praktiskt att aktivera läget i två timmar när en filmvisning just ska börja. Apples lösning fungerar också bra för en filmvisning men det förutsätter att du har lagt in den i kalendern. Det nya Stör ej-läget är ändå ett stort steg framåt för iOS. Du hittar det nya i iOS 12.

Nu lanseras iOS 12 – borde du uppdatera?

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 2 =