Har du en Android-smartphone som saknar fingeravtrycksläsare men som du ändå vill hålla säker? En PIN-kod eller ett lösenord kan vara krångligt att skriva in 50 gånger om dagen. Med Smart Lock kan du slippa koden men hålla säkerheten uppe.

Praktisk för billiga och gamla mobiler

I Android 6 och Android 7 finns en säkerhetsfunktion som kallas Smart Lock. Funktionen låter dig som användare bestämma i vilka situationer och i vilka miljöer du vill sänka din säkerhetssköld för att slippa skriva in en kod. Detta kan vara särskilt praktiskt om du har en billig eller lite äldre Android-mobil som saknar fingeravtrycksläsare.

Du hittar Smart Lock i Inställningspanelen på din Android-telefon. I vissa fallv är den gömd under Säkerhet och, som vi alltid påpekar, kan funktionen ha ett annat namn och fungera på ett annat sätt beroende på din smartphonetillverkare. För att aktivera funktionen måste du först ha en säkerhetsmetod redan aktiverad i din telefon. Du behöver exempelvis ha en PIN-kod eller ett lösenord som för att låsa upp din telefon.

Smart Lock

På dina villkor

När du har hittat Smart Lock och angivit din kod för att låsa upp har du ett flertal möjligheter. Du kan specificera platser, enheter eller situationer som du vill att lösenordsskyddet ska tas bort vid. Du kan till exempel säga till din telefon att lösenordsskyddet inte ska krävas när du befinner dig hemma. Du kan också säga att Smart Lock ska aktiveras när du till exempel är uppkopplad till en Bluetooth-sändare i din bil. Ett annat förslag är att koppla den till en smart klocka eller ett aktivitetsband. Så länge klockan eller bandet är i närheten kan du slippa skriva in din PIN-kod för att låsa upp mobilen.

Smart Lock har också en funktion som kallas Rörelse-/lägesigenkänning. Läget gör det lättare att använda telefonen under långa perioder. Telefonen håller koll på hur du använder din telefon så det räcker att låsa upp den en gång. Sen håller den sig upplåst tills du lägger ifrån dig den.

Motsatser till varandra

Säkerhet och användarvänlighet är nästan alltid motsatser till varandra. Smart Lock är ett utmärkt exempel på hur en kompromiss kan nås mellan de två aspekterna. Smart Locks uppgift är att göra användarupplevelsen lättare men med det försämras också säkerheten. För dig som inte gillar att skriva in en kod varje gång du använder din smartphone kan Smart Lock ändå hjälpa dig att öka din säkerhet.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv − sex =