Galaxy S20 och S20+ är på väg till butiker, med lansering planerad till den 13 mars. Nu visar det sig att det finns en intressant detalj om de kommande modellerna som inte noterats av oss sen tidigare. Medan Galaxy S20 Ultra har en telefotokamera med cirka fyra gånger zoom, har Galaxy S20 och S20+ bara 1,1 gånger optisk zoom i relation till huvudkameran.

Bekräftat av Samsung

Detaljen upptäcktes bland andra av Notebookcheck. I specifikationer publicerade av Samsung specificeras huvudkameran till ett synfält på 76 grader och zoomkameran till 79 grader. Skillnaden är underligt liten. Galaxy S10 hade till exempel en vinkel på 80 grader för huvudkameran och 45 grader för zoomkameran.

Bild: Notebookcheck

Detaljen om zoomkamerans underligt specificerade kamera verkar egentligen inte ha varit någon hemlighet och informationen är korrekt. Surfa har frågat Samsung Norden om uppgiften och företaget har bekräftat den och säger att den optiska zoomen för zoomkameran är 1,1 gånger. Samsung påpekar att zoom istället genomförs med en så kallad Hybrid Optic Zoom och Super Resolution Zoom som är en ”AI-driven digital zoom”. Det är alltså en zoomfunktion som kombinerar information från huvudkamerans 12 megapixelsensor och telefotokamerans 64 megapixelsensor.

Används för 8K

Uppgiften om den nya telefotokamerans specifikationer betyder inte nödvändigtvis att S20 och S20+ har dåliga zoomfunktioner. En fördel med det lite ovanliga upplägget är till exempel att hybrid-zoomen troligen kan användas på alla zoom-nivåer mellan 1,1 och 2,0x, vilket tidigare bara varit möjligt med information från huvudkameran. En annan fördel är telefotokamerans höga upplösning, som gör att den kan spela in 8K-upplöst video, till skillnad från huvudkameran. Det är samtidigt möjligt att den annorlunda lösningen inte kan ge riktigt samma detaljrika resultat som till exempel en tre gånger optisk telefotokamera. För verkligt bra zoomprestanda har dock Samsung sin nya S20 Ultra-modell, som erbjuder betydligt mer optisk zoom.

Hur bra Samsungs zoom-lösning är återstår att se och svaret kommer när vi får möjlighet att testa den. I nuläget låter det sannerligen som att Samsung har valt en lite underlig lösning för sitt nya kamerasystem. Det gör vårt kommande test än mer intressant.

Källa: Notebookcheck

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here