Samsungs senaste flaggskepp har landat! I går presenterades Samsung Galaxy Note 9 som höstens nya flaggskepp från världens största smartphonetillverkare. Med ett startpris på 10 500 kronor och ett högsta pris på 13 500 kronor är den Samsungs dyraste mobil hittills. Så nu är frågan vad som gör den så dyr?

Redan dyrt syskon

För det första har Galaxy Note 9 mycket gemensamt med telefoner från Samsung som redan är ganska dyra. Galaxy S9+ lanserades i våras och kostade 9 900 kronor. Galaxy Note 9 har mycket gemensamt med den och kostar alltså ”bara” 600 kronor mer vid lansering. Bland likheterna mellan modellerna hittar vi till exempel en liknande skärm. Galaxy Note 9 har en 6,4 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 2 960 x 1 440. Galaxy S9+ mäter 6,2 tum men har annars samma skärmteknik och samma upplösning.

Galaxy S9+ är både föregångare och syskon till Note 9.

Det finns många fler likheter mellan Galaxy S9+ och Note 9. De har samma typ av kamerasystem med dubbla kameror, varav en har en anpassningsbar bländare, den har Samsungs senaste Exynos-chipset, 6 GB RAM och den senaste trådlösa tekniken. Frågan är då varför Note 9 är så mycket dyrare?

Batteri

Note 9 har en större design än Galaxy S9+ som ger den utrymme för ett större batteri. Medan Galaxy Note 8 nöjde sig med 3 400 mAh och Galaxy S9+ har ett batteri på 3 500 mAh, har Note 9 en kapacitet på 4 000 mAh. Det kan förhoppningsvis ge den betydligt längre batteritid.

Nya S Pen

Galaxy Note-serien har gjort sig känd för sina aktiva pennor och Note 9 har givetvis också en. Den nya pennan i Note 9 har dock ny teknik som ger den flera nya funktioner. Den har ett inbyggt batteri och stöd för Bluetooth LE för att till exempel fungera som en knapp för att aktivera kameran på avstånd eller pausa och spela en video. Den har en batteritid på runt 30 minuter men laddas på en minut så fort den sätts in i telefonen igen. Den fungerar givetvis också som en vanlig S Pen när batteriet är slut.

Kylning

Även om den har samma chipset som Galaxy S9-serien har Galaxy Note 9 ny kylning som ska göra den ännu snabbare under långa spelsessioner. Samsung säger att den är utrustad med ett vattenkylningssystem som faktiskt cirkulerar en vätska inne i telefonen för att sprida värmen och hålla den kall. Samsung säger att det gör Note 9 till deras mest kraftfulla mobil hittills.

Lagring

Medan Galaxy S9 och S9+ bara hade 64 GB lagringsutrymme har Galaxy Note 9 128 GB. Det är alltså utöver en microSD-kortläsare som kan ersätta en av två nanoSIM-platser som också får plats. Modellen som kostar 13 500 kronor är ännu mer extrem. Den har 512 GB intern lagring. Lyxmobilen Huawei Mate RS är den enda andra mobilen på den globala marknaden med en så stor mängd lagring. Denna dyra versionen av Galaxy Note 9 har dessutom uppgraderat från 6 GB till 8 GB RAM-minne. Det gör Note 9 till den första modellen i Galaxy-familjen som säljs i flera modeller med olika mängd arbetsminne.

Fortsatt fullmatad

Samsung är kända för att erbjuda det mesta. Galaxy Note 9 fortsätter att erbjuda många funktioner som saknas hos flera konkurrenter. Den har till exempel fortfarande en hörlursport, trådlös laddning, en vattentät design, både en fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning och irisigenkänning, den har en pulsmätare, dubbla högtalare och dubbla SIM-stöd. Det enda den saknar är en skärmflärp. Det är ju dock inte nödvändigtvis något dåligt.

Samsung Galaxy Note 9 kommer att lanseras i Sverige den 24 augusti för 10 500 kronor eller 13 500 kronor, beroende på modell. Vi på Surfa kommer givetvis testa den, så håll utkik efter vårt fulla test.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 12 =