I går lanserades flaggskeppsmobilen Huawei P20 Pro på ett event i Paris. Den kinesiska smartphonetillverkaren passade dock också på att introducera en ny smartphone med Porsche Design-märkning. Det intressanta med den nya Porsche-mobilen är att den kan visa sig vara en betydligt bättre telefon än den mobil Huawei kallar för sitt nya flaggskepp.

Samma kamera, samma batteri

Huawei Porsche Design Mate RS är lik Huawei P20 Pro på flera sätt. Den har samma uppsättning kameror. Det innebär att baksidan bjuder på tre Leica-märkta kameror som fångar bilder med 20, 40 respektive 8 megapixel. På framsidan finns också en ny 24 megapixelsensor. Utöver det har den samma storlek på sitt batteri, 4 000 mAh, samma Kirin 970-chipset och samma mängd RAM som P20 Pro.

Medan tidigare Porsche Design-mobiler har varit så gott identiska med Huaweis motsvarande flaggskepp skiljer sig Mate RS från P20 Pro på flera viktiga sätt. För det första har Mate RS en 6 tum OLED-skärm med en högre upplösning, 2 880 x 1 440, istället för P20 Pro:s 2 240 x 1 080. Det gör skärmen på Mate RS betydligt skarpare än skärmen på P20 Pro. För det andra är skärmen rundad längs sidorna. Från framsidan ser den därför nästan exakt ut som Samsung Galaxy S9.

Dubbla fingeravtrycksläsare

Mate RS har dessutom en inbyggd fingeravtrycksläsare bakom skärmen. Vi hade ingen möjlighet att testa den när vi var på plats i Paris eftersom Huawei hade stängt av den på alla demoexemplar. Mate RS är i alla fall Huaweis första smartphone som har en inbyggd fingeravtrycksläsare bakom en OLED-skärm. Mate RS har dock också, intressant nog, en fingeravtrycksksläsare på baksidan, vilket ger användare flera alternativ för upplåsning.

En annan viktig skillnad mellan P20 Pro och Mate RS är faktumet att Porsche-mobilen har stöd för trådlös laddning. Det gör Mate RS till Huaweis första smartphone med stöd för tekniken. Likt konkurrenten Samsung har Mate RS också stöd för trådlös snabbladdning på upp till 10 watt.

Rekordsättande lagring

Mate RS skiljer sig på ännu ett sätt, inte bara från P20 Pro utan från resten av marknaden, genom att erbjuda 512 GB lagringsutrymme. Standardversionen har 256 GB lagring men Huawei har planer på att sälja en dyrare version med rekordsättande 512 GB lagring.

Huawei Mate RSSå den stora frågan är: är Mate RS Huaweis riktiga flaggskeppsmobil? Svaret är i praktiken: nej. Den kommer aldrig säljas i någon större skala och kommer troligen inte till Sverige på något markant sätt. I teorin har den dock betydligt bättre specifikationer och egenskaper än P20 Pro. Med en mer högupplöst skärm, stöd för trådlös laddning, en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen och extrema lagringsalternativ än Mate RS en tekniskt imponerande smartphone som helt enkelt överskuggar P20 Pro-lanseringen lite. Det betyder dock inte att den kommer överskugga P20 Pro i butiker.

För den extrema teknik som Mate RS erbjuder får konsumenter betala mycket pengar. 256 GB-modellen kostar 1 700 Euro medan 512 GB-modellen går på 2 100 Euro när de lanseras i april. Den kostar alltså ungefär dubbelt så mycket som P20 Pro.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 2 =