Samsung Galaxy S8 är grisen i säcken – förbeställ inte mobiler

5

Här på Surfa tycker vi att konsumenter har rätt till opartisk och korrekt information om produkter som de funderar på att köpa. Med bra information från pålitliga källor kan du som konsument veta att du gör val som gör din vardag enklare och din ekonomi bättre. Vi hjälper dig som läsare och tittare på många sätt, men ett av våra starkaste redskap är våra tester. Vi genomför noggranna tester av alla relevanta produkter på marknaden för att ge dig bra rekommendationer. För att vi ska kunna garantera våra testers kvalitet har vi strikta policys kring hur vi genomför våra tester – allt för att testerna ska bli så bra som möjligt för dig som läsare.

Vänta på ordentliga tester

En av våra policys säger att vi aldrig publicerar tester på smartphones som inte ännu har släppts. Det kanske låter som en uppenbar policy. Vi är ändå så gott som ensamma med en sådan policy i Sverige. Genom att ha den policyn kan vi garantera att vi bara rekommenderar telefoner som faktiskt finns tillgängliga att köpa. Det betyder också att vi bara testar smartphones som använder den mjukvara som du som konsument faktiskt har tillgång till när du köper din telefon. Det betyder dessutom att vi kan ta längre tid på oss att genomföra våra tester. På det sättet kan eventuella problem upptäckas av oss och av andra innan vi ger en rekommendation. Medan många andra redaktioner publicerade tester och rekommenderade Galaxy Note 7, långt innan den lanserades, väntade vi till exempel med att publicera vårt test. Det visade sig vara en ganska bra sak i slutänden.

”Förbeställ – bli en vecka tidig”

Många smartphonetillverkare har länge försökt övertyga konsumenter att förbeställa smartphones. De vill sälja sina produkter innan professionella testare har hunnit genomföra sina tester – innan du som konsument har tillräckligt mycket information för att göra ett bra val. Med Galaxy S8 startar Samsung vad som kan bli en otrevlig trend.

Med Galaxy S8 kan kunder som förbeställer telefonen få den upp till åtta dagar innan den lanseras. Galaxy S8 lanseras egentligen den 28 april men kunder som förbeställer kan få sitt exemplar med start den 20 april. Samsung utnyttjar hype:n kring sin produkt för att locka konsumenter att förbeställa. Detta är något som har varit en populär strategi i spelbrancshen i många år. Kunder som har förbeställt eller betalat extra har länge kunnat få datorspel i förtid. I många fall har det inneburit att konsumenter har köpt grisen i säcken och att spelen inte alls var färdiga eller bra när de levereras. Konsumenter har bokstavligt talat fått betala för att spelföretagen har lurat dem att köpa spelen i förtid.

En dyr investering att chansa med

Samsung är en av världens största smartphonetillverkare. Med lanseringsstrategin för Galaxy S8 sätter Samsung ett exempel för resten av branschen. Det är nu troligt att fler tillverkare hoppar på tåget och gör samma sak. Eftersom vi pratar om telefoner som kostar så mycket som 9 000 kronor känns det som en obehaglig trend. Samsung utnyttjar den press som finns hos personer som ser smartphones som modesymboler eller tecken på lyx och framgång. De utnyttjar den för att övertyga dem att det är värt att förbeställa ett exemplar, bara för att få telefonen en vecka innan alla andra.

Genom att vänta och låta professionella testare granska telefoner innan du köper dem, kan du se till att du köper en smartphone som är bra för dig. Lägg inte 9 000 kronor på en telefon som du blir besviken på och tvingas betala för i flera år framöver – allt för att få telefonen en vecka tidigare.

Surfas tester av Galaxy S8 och S8+ kommer i alla fall att släppas i samband med lanseringen av telefonerna den 28 april. Då får du veta hur bra eller dåliga de nya flaggskeppen verkligen är. Prenumerera på vårt nyhetsbrev här nedanför så får du vårt test rakt ner i din inkorg så fort vi släpper det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrevPå Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

 1. jag har en dator hemma och jag vill koppla internet från dator till min mobil vet inte hur man gör så att jag kan spela spotify music kan ni hjälpa mig tack.

 2. Äsch, Sverige har världens bästa distansavtalslag. Bara att ångra köpet om produkten är kass!

 3. Jag bara undra varför det heter galaxy s8 är grisen i säcken när ni inte ens har provat.
  Eller vet ni redan innan ni har testat.
  Varför just galaxy s8 och inte LG G6 eller Sony Z eller Huawei som man kan köpa grisen i säcken?

  Tycker Samsung tog konsumterna bra för Note 7 och ger en eloge för dom.

  • Hej Steve!

   Uttrycket ”att köpa grisen i säcken” betyder att man inte vet vilket värde det man köper har när man köper det. Vi säger inget om att Galaxy S8 är en dålig produkt. Jag antar att det är det du menar. Vi vet helt enkelt inte hur bra den är. Det är hela poängen med artikeln och videon.

   I rubriken, artikeln och i videon nämner vi Galaxy S8 men också mobiler i allmänhet. Vi nämner Galaxy S8 specifikt eftersom Samsung har introducerat en ny typ av lanseringsstrategi som är betydligt mer aggressiv än tidigare. Vi tyckte att det var värt att belysa det.

 4. Mycket bra, mer av detta granskande artiklar. Rubriken kan lätt missförstås då den ger en negativt intryck av S8an, men jag förstår att det inte var syftet. Trenden är precis som du säger tråkig och många kan ev. bli lurade. Men frågan är om de mest kräsna konsumenterna verkligen kommer att drabbas utav detta. De som förbeställer är enligt min erfarenhet inte så kräsna och är nöjd även om en funktion inte kanske fungerade som tänkt; ”den var ju snygg ändå”..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × två =