Samsung Galaxy Z Flip hands-on med första intryck

0

Samsung Galaxy S20, S20+ och S20 Ultra var inte det enda som Samsung presenterade på sin produktpresentation i går. Företagets andra vikbara smartphone gjorde också debut och vi har tagit en närmare titt på Galaxy Z Flip.

En halv smartphone

Samsung Galaxy Z Flip kan beskrivas som ett syskon till Galaxy Fold, Samsungs första vikbara smartphone. Den skiljer sig markant från Galaxy Fold eftersom den viks på ett helt annat sätt. Istället för att vikas ut och gå från en smartphone till en surfplatta, blir Galaxy Z Flip en halv smartphone när den är ihopvikt. Det gör den kanske inte lika produktiv som Galaxy Fold men den är definitivt betydligt mer praktisk.

Den nya vikbara skärmen mäter 6,7 tum och täcks av en betydande branschnyhet: ultratunt böjbart glas. Det gör skärmen plattare och ger den ett mindre synligt veck. Eftersom Samsung har valt att skydda glaset med ett extra plastlager, har skärmen dock inte den fördel i reptålighet som vi hade hoppats på vid introduktionen av skärmens nya material val.

Gångjärn för alla vinklar

Skärmen viks upp med ett nytt gångjärn. Det har ett nytt skydd för att hålla smuts och partiklar borta från den sköra skärmen. Den är dessutom gjord med ett motstånd som låter skärmen ställas i nästan vilken vinkel som helst. Den kan alltså till exempel öppnas med en vinkel på drygt 90 grader och användas liggande på ett bord med ett nytt delat skärmläge. I det nya läget kan till exempel en YouTube-video visas på den övre delen av skärmen och kommentarer visas på den nedre.

I sitt uppvikta läge har Galaxy Z Flip en lite speciell skärm. Med en upplösning på 2 636 x 1 080 har skärmen ett 21,97:9-format. Det är ett format som alltså är ännu längre än det Hollywood-avlånga format som till exempel Sony Xperia 1 har använt.

När Galaxy Z Flip är ihopvikt kan den fortfarande användas. En liten skärm på utsidan av telefonen kan visa klockan och inkommande notiser. Här kan till och med inkommande samtal visas och svaras. Den erbjuder alltså viss funktionalitet, även om till exempel Motorola Razr har en betydligt större och mer funktionsrik yttre skärm.

Lite som förra årets flaggskepp

På insidan av Galaxy Z Flip finns moderna komponenter som åtminstone slår Motorola Razrs mellaklasskomponenter. Den har 8 GB RAM, 256 GB lagring, Qualcomms Snapdragon 855+-chipset och ett 3 300 mAh-batteri. Kameran på baksidan bjuder på en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Till det finns en 12 megapixel vidvinkelkamera. Med stöd för HDR10+ men utan stöd för 8K-inspelning påminner kameran en hel del om kameran i Galaxy S10e. Huvudkameran har dock en större sensor och verkar därför snarare ligga någonstans mellan Galaxy S10 och S20. Det gör den inte alls lika kraftfull som de nya Galaxy S20-modellerna. Det förändrar dock inte faktumet att Galaxy Z Flip lanseras som en väldigt avancerad mobil för sin ganska nyskapade klass.

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip gör en förvånansvärt tidig debut med en lansering i Sverige redan den 21 februari. Det betyder alltså att den lanseras tre veckor innan Galaxy S20-serien, som presenterades på samma event. Priset blir 16 300 kronor och lanseringen blir med färgerna lila och svart.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − femton =