Samsung Galaxy S20 Ultra slår nog nyhetsrekord

3

Samsung Galaxy S20-familjen är mer en flaggskeppsfamilj än vad Galaxy S-serie någonsin har varit. Den inkluderar Galaxy S20, S20+ och ett nytt ultra-flaggskepp. Det är ett flaggskepp som lägger sig över det normala och det kallas Galaxy S20 Ultra.

Bästa skärmarna blir bättre

Innan vi går in på detaljerna om Ultra-modellen är det värt att se vad de tre modellerna, Galaxy S20, Galaxy S20+ och Galaxy S20 Ultra har gemensamt. En gemensam nyhet sitter i skärmarna. Galaxy S20 har en 6,2 tum, S20+ har en 6,7 tum och S20 Ultra har en 6,9 tum skärm. De har alla 1440p-upplösta AMOLED-skärmar som nu har stöd för 120 Hz. Det ger en betydligt kvickare användarupplevelse som definitivt tar smartphoneskärmar ett stort steg framåt. 120 Hz är inte nytt för branschen med det är definitivt nytt för företaget bakom världen bästa mobila bildskärmar.

För att hantera skärmen har hela Galaxy S20-serien ett nytt Exynos 990-chipset, som också hanterar de nya modellernas högupplösta kameror. Exynos 990 är troligen väldigt snabbt men det kräver sannolikt också en hel del energi. Det är förklaringen till seriens ordentliga batteriuppgradering, som nu sträcker sig till 4 000, 4 500 respektive 5 000 mAh.

5G och eSIM

En annan energislukande nyhet är stödet för 5G-nätverk. Stödet sträcker sig till 5G sub-6, vilket alltså ger stöd för tidiga och relativt låga frekvenser, inte till framtidens höga frekvenser. Stödet kommer i alla fall i alla tre modeller, varav Galaxy S20 är den enda modellen som säljs i en version med endast 4G-stöd. I samma veva är det värt att påpeka att alla modeller dessutom har stöd för eSIM. Det ger dem möjlighet att ansluta till två telefonnummer och ett microSD-kort samtidigt. Det är dessutom värt att notera att alla 5G-modeller givetvis också har stöd för de äldre telenäten.

Det är svårt att nämna alla nya nyheter i Galaxy S20-serien. Några gamla nyheter är i alla fall att den lånar Galaxy Note 10:s brist på en hörlursport och att den dessutom har samma fingeravtrycksläsare som tidigare. Även den lilla centrerade selfiekameran får sin inspiration från Galaxy Note 10 och IP68-klassificeringen är oförändrad.

Monsterkamera i Galaxy S20 Ultra

Skillnaderna mellan Galaxy S20 och S20+ är främst storleken och därmed också batteriet. Annars bjuder Galaxy S20+ också på en extra djupsensor för ett mer exakt Live Focus-läge. S20 Ultra är en helt annan bjässe. Den har till exempel ett helt annorlunda kamerasystem. Medan Galaxy S20 och S20+ har 12 megapixelkameror, har Galaxy S20 Ultra en helt ny och högupplöst kamerasensor.

I den gigantiska kameramodulen på baksidan finns en vidvinkelkamera, en telefotokamera och en djupsensor. Huvudkameran använder en ny Samsung-sensor som fångar 108 megapixel-bilder som kan sparas som 12 megapixelbilder, där varje pixel är en kombination av information från nio pixlar med en imponerande total storlek på 2,4 mikrometer. Det sägs förbättra mörkerprestanda.

Utöver sin höga upplösning har den nya kameran flera andra stora nyheter. En nyhet är stöd för 8K-videoinspelning. Kameran kan spela in i 8K 30p-video med SDR-färg. Det är alltså video med fyra gånger högre upplösning än tidigare 4K UHD-video.

100X zoom? Nja…

En annan nyhet är att den högupplösta kameran kan hjälpa till i ett nytt så kallat Hyper Optic Zoom-läge. I kombination med Samsungs första periskop-baserade zoomkamera, så påstår Samsung att de kan nå 100 gånger zoom. De är så nöjda med den siffran att de till och med har skrivit det på baksidan av kameramodulen. Detta är i själva verket en ganska grov överdrift. Kameran kan visserligen zooma in så långt men den har egentligen en optisk zoom som sträcker sig till runt fyra gånger. Bortom det är det digital zoom som gäller. Vid 100 gånger zoom är bildkvaliteten givetvis ganska usel. Förvånansvärt bra stabilisering gör det ändå möjligt att ta bilder, även på fri hand.

S20 Ultra har en väldigt imponerande kamera. Den är samtidigt väldigt stor. Då har den ändå blivit av med S10-seriens dynamiska bländare, i ett försök att göra kameran mer kompakt. Det är inte heller bara kameran som är stor. Med en 6,9 tum skärm är hela Galaxy S20 Ultra verkligen gigantisk. Den är nästan en halv centimeter längre än den redan enorma Galaxy Note 10 Plus.

Storleken gör S20 Ultra extrem. Den är också en extrem mobil på många andra sätt. Den lanseras med en ny 120 Hz-skärm, ett 5 000 mAh-batteri, en ny processor som assisteras av sprillans nytt LPDDR5 RAM på 12 GB, Samsungs första perioskop-telefotokamera, en 108 megapixelkamera som kan filma i 8K, stöd för eSIM och stöd för 5G. Antalet nyheter slår nog faktiskt rekord för Samsungs Galaxy S-serie.

Utan hänsyn till pris

I Samsung Galaxy S20 Ultra får vi se teknik och innovation pressas till sina gränser, utan hänsyn till pris. Galaxy S20 Ultra kommer lanseras för 15 000 kronor och det är med 128 GB lagring. Galaxy S20 börjar på 10 000 kronor utan 5G men säljs för 11 000 kronor med stöd för 5G. S20+ säljs bara med 5G-stöd, likt Ultra, och börjar på 12 000 kronor. Alla lanseras tillsammans den 13 mars.

I vanlig ordning kommer tester av alla nya modeller på Surfa i samband med och efter lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Jag funderar starkt på att köpa den vanliga s20 modellen dock med 4G för att spara 1000kr på det. Tycker du att jag bör köpa 5G mobilen? Med tanke på att 5G dröjer i flera månader till. Så jag tycker att jag kan klara mig med en 4G telefon.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 1 =