Samsung Galaxy S20-serien lanseras i mitten av mars 2020 som den första officiella smartphoneserien i Sverige med stöd för 5G. Den billigaste och minsta modellen, Galaxy S20, lanseras dock också i en 4G-variant. Vilken version är då bäst att sikta på, 4G eller 5G?

Bara 5G från operatörer

Innan vi går in på detaljerna är det värt att nämna att vi inte hunnit testa Samsungs nya modeller än. Vi vet kort sagt inte om Galaxy S20 är en bra mobil att köpa över huvud taget. Om du ändå har bestämt dig eller läser denna artikeln efter vårt test, är troligen frågan om 4G eller 5G högst relevant.

Samsung Galaxy S20
Bland de tre S20-modellerna är det bara den lilla S20 som säljs i Sverige i en version utan 5G-stöd.

Det första nämnvärda om 4G-modellen är att den i princip bara säljs av elektronikbutiker, inte av operatörer. Du behöver alltså sannolikt köpa den löst om du vill ha 4G-modellen. Sedan tidigare vet vi dock att det ofta lönar sig att köpa smartphones löst, eftersom det ger tillgång till billigare och mer flexibla operatörer, som kan spara dig pengar på sikt.

Väldigt tidigt ute

Samsung Galaxy S20 är 5G Ready
Galaxy S20 beskrivs som ”5G Ready”.

Fördelen med 5G-modellen av Galaxy S20 är givetvis att du får tillgång till ett nytt och snabbare nät. Detta nät kommer att vara mycket begränsat. Det kommer för det första att aktiveras tidigast i oktober 2020, eftersom Post- och telestyrelsens frekvensauktion är tänkt att hållas då. Innan dess kommer 5G-funktionaliteten i praktiken att vara helt oanvändbar.

Även när de nya näten drar igång, lär täckningen vara kraftigt begränsad. Om du inte ser dig själv som en mycket tidig användare av ny teknik, kommer det ta ett par år innan 5G rimligtvis kan ses som en brett använd telekomteknik. Om vi ska ta 4G-tekniken som exempel så tog det fyra år innan mer än 10 procent av svenska mobilabonnemang hade stöd. Även om de nya näten skulle rullas ut och användas dubbelt så snabbt som 4G, kan vi vänta oss en utrullning till 10 procent av svenska abonnemang som tar två år.

Andel svenska mobilabonnemang med stöd för 4G LTE. Data från Post- och telestyrelsen.

Saknar framtidens teknik

Om du tänker att du kommer att ha din Galaxy S20 om två år, har du en poäng. Då finns det dock ytterligare en poäng som är värd att notera. Den är att Galaxy S20 bara har stöd för en tidig version av 5G kallad sub-6. Det betyder att Galaxy S20 saknar stöd för framtidens höga frekvenser, kallade mmWave. Om du vill ha en telefon för att använda 5G i framtiden, kan det alltså vara smartare att vänta på en telefon som faktiskt har stöd för framtidens teknik.

Utöver priset finns det inga större nackdelar med att köpa en Galaxy S20 med 5G-stöd. Det är möjligt att tekniken kan påverka batteritid men den går givetvis att inaktivera. Så vitt vi vet skadar det alltså inte att köpa en 5G-modell. Du som väljer en S20+ eller S20 Ultra, som bara säljs med 5G-stöd, behöver alltså inte oroa dig för att du automatiskt gör ett dåligt köp. För dig som väljer mellan de mindre Galaxy S20-modellerna finns det dock många skäl att fundera. Är det värt att betala extra för 5G?

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + 17 =