Samsungs stora höstlansering inkluderar ingen Galaxy Note i år. Det blir ingen mobil från den serien i år. Samsung har ändå mycket att erbjuda. Nu presenteras nya Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3, Galaxy Watch 4 och Galaxy Buds 2.

Galaxy Z Fold 3 har många små nyheter

Den största och dyraste nyheten för dagen heter Samsung Galaxy Z Fold 3. Den nya modellen kommer att lanseras i Sverige för 19 500 kronor. Det är otroligt dyrt för en smartphone men mer än 3 000 kronor billigare än föregångaren. Det betyder inte att den är sämre, givetvis. Nyheterna i Galaxy Z Fold 3 är många men knappast så stora som i föregångaren. Den nya modellen inkluderar nya interna komponenter, såsom en Qualcomm Snapdragon 888-processor. Den inkluderar även små justeringar av designen. Det inkluderar en ny variant av aluminium, som ska bidra till att göra telefonen starkare och 11 gram lättare. Den är också lite mindre, cirka en millimeter i alla riktningar. Med en tjocklek på 16 mm är den alltså fortfarande ordentligt tjock när den är ihopvikt. Det är dock en väntad kompromiss för en vikbar smartphone.

Skärmen på utsidan av Galaxy Fold 3 har samma HD+-upplösning och 6,2 tum storlek som tidigare. Nu erbjuds dock 120 Hz uppdateringsfrekvens. Den interna skärmen är närmast oförändrad med ett spännande undantag. Galaxy Fold 3 blir den första mobilen att officiellt lanseras i Sverige med en kamera under skärmen. Kameran använder en fyra megapixelsensor som göms under en specialdesignad del av bildskärmen.

Vattentät och mer stryktålig

Stryktålighet är en knäckfråga för vikbara enheter. Samsung har uppdaterat Fold 3 med Gorilla Glass Victus på baksidan och en ny skyddsfilm på insidan. Den inre skärmen är fortfarande delvis gjord av glas men har ett yttre lager av plast. Detta ska nu vara ”80 procent mer hållbart”. Vi vet inte riktigt vad det betyder men kan konstatera att skyddsfilmen sannolikt fortfarande är relativt lätt att repa. Mer imponerande är då att Galaxy Z Fold 3 är vattentät enligt IP68-standarden. Trots sitt komplicerade gångjärn har Samsung alltså lyckats vattentäta mobilen. Det blir den först med i branschen.

Galaxy Note-serien uppdateras som sagt inte i år. Galaxy Fold 3 får däremot stöd för pennor. S Pen Fold Edition är en liten och kompakt penna medan S Pen Pro är en större penna med Bluetooth-anslutning. Pennorna kan användas separat eller anslutas med ett tillhörande tillbehör. De går alltså inte att förvara i telefonen.

Galaxy Z Flip 3 får seriös prissänkning

Galaxy Z Flip 3 är Samsungs andra vertikalt vikbara smartphone. Modellen har många nyhetsmässiga likheter med Galaxy Z Fold 3. Det inkluderar en ny processor, nya material, vattentäthet och ett lite mer kompakt format. De största nyheterna kommer dock i skärmarna. På utsidan finns en betydligt större 1,9 tum skärm, istället för en 1,1 tum skärm. På insidan har skärmen uppdaterats från 60 till 120 Hz.

Både Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3 är inte lika stora nyheter som sina respektive föregångare var när de lanserades. Det märks till exempel på deras kameror, som är helt oförändrade. Fördelen med det är som sagt att modellerna långsamt börjar närma sig mer rimliga priser. Galaxy Z Fold 3 ska som sagt säljas för 19 500 kronor. Med Galaxy Z Flip 3 är sänkningen betydligts större. Den kostar 11 500 kronor, istället för 17 800 kronor. Det har vi bland annat en nedgradering från 256 till 128 GB lagring att tacka för. De största prisvinsterna kommer dock sannolikt från både utökad skala i produktionen och en sparsam uppsättning nyheter.

Galaxy Watch 4 är först med nya Wear OS

Galaxy Watch 4 är Samsungs första smartphone som kommer med Google och Samsungs nya ”Wear OS Powered by Samsung”-mjukvara, som inkluderar appstöd och funktionalitet från Wear OS och One UI från Samsung. Den nya modellen kommer i två modeller med antingen en stilren design och ett platt urverk eller en ”klassisk” design med en större roterande boett för navigering. Klockan drivs av en ny 5 nm-processorkrets från Samsung och en ny sensorkrets som kan mäta puls, blodsyrenivå, EKG och bioelektrisk impedans. Den sistnämnda är ny och kan användas för att uppskatta användarens fett- och muskeluppbyggnad. Utöver det inkluderar klockan en ny funktion för att mäta snarkningar under natten.

Med den nya Exynos W920-processorn utlovar Samsung 10 procent bättre CPU- och GPU-prestanda samt en uppgradering av RAM-minnet med 50 procent från 1 till 1,5 GB. Klockan fortsätter med ett tema för dagen: lägre priser. Galaxy Watch 3 lanserades med LTE för 5 200 kronor. Galaxy Watch 4 kostar 3 300 kronor med LTE och 2 800 kronor utan. Den vanliga modellen säljs i 40 eller 44 mm storlekar medan Galaxy Watch 4 Classic kommer i 42 och 46 mm.

Galaxy Buds 2

Slutligen presenterade Samsung också nya hörlurar kallade Galaxy Buds 2. Lurarna kan ses som uppföljare till Galaxy Buds+ tack vare sin kompakta design. De inkluderar aktiv brusreducering och förbättrad genomlyssning med kortare svarstid. Galaxy Buds 2 kostar 1 600 kronor.

Även utan Galaxy Note blir det alltså en hel del nyheter från Samsung denna hösten. Som vanligt kommer vi att testa de nya prylarna så snart vi kan. Håll utkik efter tester!

Källa: Mynewsdesk

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − fyra =