För ett knappt år sedan berättade Samsung stolt att företaget skulle börja skicka ut månatliga säkerhetsuppdateringar till sina Android-telefoner. För företagets senaste flaggskeppsserie håller de faktiskt vad de lovar. Samsung Galaxy S7 Edge har Googles juni-uppdatering och juli-uppdateringen har börjat skickas ut internationellt.

En av få

Snabba uppdateringar ger säkrare telefoner. Varje uppdatering innehåller fixar för säkerhetsproblem som Google har upptäckt nyligen. Varje dag som går från att Google släpper en uppdatering tills uppdateringen kommer till en telefon är en dag som utsätter användare för risk. Med undantag för Googles egna Nexus-telefoner är Samsung en av få tillverkare som regelbundet skickar ut säkerhetsuppdateringar till sina flaggskepp.

Samsung Galaxy S7 Edge Recension forsta

Ett år gammalt operativsystem

Alla Samsung-kunder är inte riktigt lyckligt lottade. Sedan lanseringen av Samsungs nya Galaxy A-produkter har telefonerna bara mottagit ett fåtal uppdateringar. Den lite dyrare modellen Galaxy A5 (2016) har fått betydligt fler uppdateringar än det billigare syskonet Galaxy A3 (2016). Galaxy A5 är imponerande nog uppdaterad till en av de senaste säkerhetsuppdateringarna men så har det inte alltid varit under våren. Den billigare Galaxy A3-modellen är också kvar på maj månads uppdatering och även om Galaxy A5 är uppdaterad med en ny säkerhetsuppdatering använder den också fortfarande Android 5.1.1 – ett operativsystem som är mer än ett år gammalt.

Samsung håller inte riktigt vad de lovar för alla användare men det finns få konkurrenter som är särskilt mycket bättre. Motorola har gjort sig kända för att vara relativt duktiga på att skicka ut uppdateringar. Utöver dem finns det dock ingen tillverkare som säljer budgettelefoner och som prioriterar användares säkerhet.

Samsung Galaxy A5 2016 Recension skarm

Håll dig borta från skumma kvarter

Googles Nexus-telefoner är ett alternativ för dig som vill vara på den säkra sidan och alltid få de senaste uppdateringarna. Vi rekommenderar dock inga billiga Nexus-telefoner i nuläget så i praktiken är det smått omöjligt att köpa en bra och billig Android-telefon som också får snabba uppdateringar. Den enda rimliga lösningen på problemet för dig som konsument är att försöka hålla dig borta från säkerhetsrisker. Det kan du göra genom att bara besöka pålitliga hemsidor, aldrig öppna bifogade filer från epostmeddelanden och bara ladda ner pålitliga appar från Google Play. Om du följer dessa råd kan du i alla fall hålla dig borta från många hot och förhoppningsvis klara dig bra ändå.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + fyra =