Google och Samsung har bekräftat att de har startat ett samarbete för att utveckla ett gemensamt operativsystem för smarta klockor. Det ska kombinera det bästa från Tizen och Wear OS och användas av både Samsung och Fitbit.

Wear OS + Tizen = Wear

Wear OS, Googles Android-baserade operativsystem för smarta klockor, har kritiserats för stora brister som Google inte åtgärdat på många år. Nu verkar Google lägga mer energi bakom sin satsning på smarta klockor. De slår samman sina satsningar med Samsung, som ska sluta använda Tizen för framtida klockor.

Det nya operativsystemets namn är inte bekräftat men kallas nu ”Wear”. Google utlovar ett bättre system som ska ge snabbare appar, bättre batteritid och ett större utbud av appar och urtavlor. Det nya systemet kommer att baseras på Wear OS men inkludera stora förändringar i design och system.

Samsung har bekräftat att de lägger ner Tizen för smarta klockor men säger att de kommer att ge Tizen-baserade modeller minst tre år av mjukvarustöd. Utöver Samsungs stöd för den nya plattformen, kommer Wear användas av Fitbit, som nyligen köptes av Google. Eftersom systemet är anpassat för smarta klockor, kommer det sannolikt bara vara aktuellt för Fitbits dyrare modeller.

Roterande Boett test
Samsung Galaxy Watch 3 använder Tizen.

Brett stöd från utvecklare sägs vara ett viktigt mål med den nya plattformen. Spotify har redan bekräftat att de planerar att släppa en app som låter användare ladda ner musik för att spela upp lokalt från klockan. Även YouTube Music kommer att få ett liknande stöd.

Google planerar att lansera det nya operativsystemet senare i år för nya enheter samt som en uppdatering till existerande kompatibla Wear OS-enheter.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 8 =