Surfa är på plats i Milano i dag där Samsung presenterar en helt ny familj av smartphones. Galaxy A-serien uppdateras med flera nya modeller som Samsung hoppas ska göra företaget till en spelare i mellanklassen. Galaxy A80 leder den nya serien med en vridbar trippelkamera och tunna skärmramar.

A50 får en hel familj som syskon

Galaxy A50 blev den första mobilen i en ny generation av mellanklassmobiler från Samsung när den presenterades på MWC-mässan tidigare i våras. Galaxy A20e och Galaxy A40 är ganska lika Galaxy A50 i sin design. På framsidan finns skärmar med relativt tunna skärmramar och en droppformad flärp längst upp. A20e är en riktig budgetmobil med ett pris på 2 090 kronor, en 720p-upplöst LCD-skärm, 3 GB RAM, 32 GB lagring och en fingeravtrycksläsare på baksidan. A40 har en Full HD-skärm, 4 GB RAM, 64 GB lagring och en mer ljuskänslig 16 megapixelkamera.

Galaxy A20e har en skärmflärp på framsidan och fingeravtrycksläsare på baksidan.
Galaxy A40 tar ett steg upp men behåller fingeravtrycksläsaren på baksidan.

Om A20e och A40 är nedgraderade versioner av A50, är Galaxy A70 en uppgraderad version av den. Den har en smått gigantisk 6,7 tum Full HD-upplöst AMOLED-skärm med ett tillhörande batteri på 4 500 mAh. Det ger den potential att erbjuda riktigt bra batteritid. Med ett åttakärnigt Samsung-chipset, 6 GB RAM och 128 GB lagring utlovas dessutom bra prestanda. Ett nytt kamerasystem med en ny 32 megapixelkamera ska dessutom hjälpa den att motivera ett lite högre pris. I likhet med Galaxy A50 kommer Galaxy A70 dessutom med en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen.

Galaxy A70 har en gigantisk skärm och riktigt stort batteri.

Snurrande kamera ersätter flärpen

Galaxy A80 är det stora syskonet i familjen. Den har samma 6,7 tum skärm som Galaxy A70 men saknar syskonens flärpar. Det gör att skärmen täcker 91,6 procent av framsidan av telefonen. Var sitter då kameran? Svaret är att Galaxy A80 bara har ett kamerasystem. Genom ett pressa skärmen på framsidan neråt kan telefonens två halvor glida isär och kameran på baksidan kan roteras 180 grader med en inbyggd motor. På det sättet kan kameran, som vanligen sitter på baksidan, användas på framsidan. Det ger den uppenbara fördelen att Samsung kan lägga mer krut på det enda kamerasystem som A80 har.

De tre kamerorna består av en huvudkamera på 48 megapixlar, en 8 megapixel djupkamera och en 8 megapixel vidvinkelkamera. Huvudkameran verkar med andra ord likna huvudkameran i Xiaomi Mi 9 men Samsung har ett lite sämre bländarvärde på f/2,0 istället för f/1,8. Även om kameran skulle vara identisk betyder det givetvis ändå inte att de två konkurrenterna skulle prestera identiskt. Galaxy A80 har i alla fall 8 GB RAM och 128 GB RAM. Medan Galaxy A70 har ett gigantiskt batteri nöjer sig dock A80 med ett batteri på 3 700 mAh, trots att den är en dryg millimeter tjockare. Det beror troligen på telefonens komplexa design. En bonus är i alla fall att Samsung debuterar en ny 25 watts-snabbladdare som ska göra snabbladdning betydligt snabbare.

Samsung Galaxy A80

Bredd i pris och funktioner

Samsung Galaxy A80 kommer att lanseras i sommar för 7 090 kronor, A70 lanseras i maj för 4 500 kronor, A40 lanseras redan i morgon för 2 700 kronor och Galaxy A20e lanseras i maj för 2 090 kronor. Det ger Galaxy A-serien en bredd av prisklasser. Frågan kvarstår givetvis om Samsung har gjort rätt förändringar efter ganska dåliga omdömen för Galaxy A-serien i Svenska Smartphoneguiden under 2018. Den nya familjen står åtminstone för ganska stora förändringar för Samsung. Vi kommer att ta en närmare titt på de nya mobilerna på plats i Milano, så håll utkik efter det.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 1 =