I går presenterade Samsung en ny smartphone för den kinesiska marknaden. Samsung Galaxy A8s lanseras som Samsungs första smartphone som har en skärm med ett hål i sig. Hålet ger utrymme för en frontmonterad kamera som alltså har ett eget utrymme utskuret mitt i skärmens ena hörn. Galaxy A8s är också den första Samsung-mobilen som saknar en hörlursport. Det gör också Samsung till en av de sista smartphonetillverkarna att fall för utvecklingen mot 3,5 mm-lösa mobiler.

Från självklar till bortkastad

Hörlursporten har varit en självklar funktion i så gott som alla smartphones, för alltid. Den har varit ett enkelt sätt för smartphones att utöka sin funktionalitet och ersätta produkter så som mp3-spelare på ett relativt billigt sätt. Den låga kostnaden gäller både för porten men också för de hörlurar som kan pluggas in i den. Nu är den på väg bort och Samsung blir alltså en av marknadens sista större tillverkare att ta bort den från en av sina produkter.

Trenden med att ta bort hörlursporten från smartphones startades av Apple med iPhone 7 för bara drygt två år sen. Apples beslut att ta bort den populära porten var relativt kontroversiellt. Det tog ändå inte mer än ett år för flera tillverkare att följa efter. Sedan dess har tillverkare så som HTC, Sony, Huawei, OnePlus och Motorola också tagit bort hörlursporten från åtminstone vissa modeller. Samsung har stått emot och så sent som i höstas lanserades Samsung Galaxy Note 9 som en av ytterst få flaggskepps-smartphone från 2018 som fortfarande behöll sin hörlursport. Ett av få undantag är LG som hittills har behållt hörlursporten i sina dyra mobiler. LG har dock också blivit en relativt liten spelare med liten marknadsandel och inflytande.

Varning om 2019

Galaxy A8s kan bli en förvarning för vad Samsung planerar att göra med Galaxy S- och Note-serien under 2019. Det är inget nytt. Galaxy A-serien har tidigare varit en ledare för Samsung när det gäller nya designidéer. Det visade till exempel Galaxy A8 som var Samsungs första mobil med en ny och mer ergonomisk placering av fingeravtrycksläsaren som sedan kopierades av Galaxy S9 och Note 9.

Samsung Galaxy A8s

Det kommer sannolikt fortsätta finnas ett flertal bra alternativ på marknaden som erbjuder hörlursportar. Även om Galaxy A8s saknar den gamla porten är det inte alls säkert att den kommer att försvinna från alla kommande Samsung-mobiler. Det finns dessutom ett fåtal tillverkare som fortfarande inte har tagit bort sina hörlursportar. Utöver LG finns till exempel Nokia. Bland marknadens dyraste smartphones verkar dock hörlursporten försvinna i hög fart från så gott som alla varumärken. För användare av Bluetooth-hörlurar har det troligen inte någon större betydelse. För hörlursports-fantster ser det dock allt mörkare ut.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre − tre =