Android är ett operativsystem som är utvecklat av Google. De flesta Android-telefoner är å andra sidan utvecklade och tillverkade av helt andra företag. Googles öppna strategi med Android har bland annat gjort att det är svårt att veta hur ofta eller hur länge olika Android-enheter uppdateras med säkerhetsuppdateringar. Samsung kan åtminstone svara på den första frågan.

Stora skillnader mellan modeller

Månatliga uppdateringar

Samsung Galaxy S8, S8+

Samsung Galaxy S7, S7 Edge

Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy A5 2015, 2016, 2017

Info: Samsung (mars 2018)

Om du har en Samsung-telefon eller funderar på att köpa en kan det vara relevant att veta om den får säkerhetsuppdatering och hur ofta. Samsung har en hemsida som heter Android Security Updates där företaget berättar just det. Här listas olika modeller i två kategorier: månatliga och kvartalsmässiga uppdateringar. I den första kategorin har vi Samsungs dyraste modeller, men även äldre flaggskepp, så som Galaxy S8, S7 och S6. Även de senaste Note-telefonerna är inkluderade i denna kategorin. Samsung levererar dessutom månatliga uppdateringar till Galaxy A5-serien, inklusive 2016 års modell och nya Galaxy A8. De skriver samtidigt att listan kan uppdateras när som helst. Den är med andra ord inte ett bra verktyg för att veta vad som händer i framtiden.

Sparkas ut efter två år

I den andra kategorin finns flera billigare modeller så som Galaxy A3, J3, J5 och J7. Här finns också flera av Samsungs surfplattor. Vissa modeller saknas dock också helt. Samsung tog till exempel nyligen bort Galaxy A3, J1 och J3 (2016) från listan. Förändringen betyder troligen helt enkelt att dessa modeller inte längre har officiellt stöd från Samsung. Det är tråkigt med tanke på att de bara funnits på marknaden i två år. Det står i stark kontrast till flera konkurrenter som utlovar tre års uppdateringar, även för billiga modeller. Samsung har valt att inte gå med i Android Recommended Enterprise, som kan garantera uppdateringar i tre års tid. Det gör inte situationen bättre för konsumenter som vill ha besked om hur länge de kan förvänta sig uppdateringar.

Med lanseringen av Galaxy S9 runt hörnet är det ändå åtminstone uppmuntrande att se att Galaxy S6 finns kvar på listan över enheter som fortfarande uppdateras varje månad.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 3 =