Sedan mobiltelefoner började ha bildskärmar har det funnits skyddsglas av olika slag. Nokia 3310 hade till exempel en monokrom skärm som skyddades av en genomskinlig plastbit som satt framför bildskärmen. Dagens smartphones har lite mer sofistikerade skyddsglas. Det finns dock flera olika skyddsglas och det kan vara svårt att veta vilket skyddsglas som är bäst eller om det har någon betydelse.

Sammanklistrat glas

Innan vi går in på vilka olika typer av skyddsglas som finns på marknaden är det viktigt att veta hur moderna skyddsglas är konstruerade. Alla moderna smartphones har nämligen skyddsglas som skiljer sig markant från skyddsglas som satt på mobiler för tio år sen. Den största skillnaden är att bildskärmen och skyddsglaset inte längre är separata komponenter. Tidigare var det möjligt att bara ersätta skyddsglaset, om det skulle spricka. I moderna smartphones är bildskärmen och skyddsglaset ihopklistrat. Det gör det så gott som omöjligt att bara ersätta ett sprucket skyddsglas. Det är förklaringen till att skärmbyten på moderna smartphones kostar så mycket.

Moderna skyddsglas kan, kort sagt, vara gjort av ett av tre olika material.

  • Plast. Det är ett mjukt material som är lätt att repa. Det kan repas av nycklar, mynt, stenar och mycket mer. Materialets mjukhet gör att det också är svårt att spräcka. Telefoner med plastskärmar behöver därför skärmskydd för att inte repas men klarar många fall från höga höjder. Plast är ett relativt ovanligt material i moderna smartphones och används generellt bara av telefoner som är gjorda för att vara tåliga mot höga fall.
  • Glas. Det används av en stor majoritet av marknadens populära smartphones. Det är ett reptåligt material som inte repas av mynt, nycklar eller andra relativt mjuka metaller. Inte ens traditionella köksknivar kan repa modernt skyddsglas. Vissa typer av stenar och hårda mineraler kan dock skapa repor. Glas är också känsligt mot fall från höga höjder och är betydligt mer skört än plast.
  • Safir. Ett mycket ovanligt material som bara används av ett fåtal smartphones som produceras i liten skala. Safir är dyrt att tillverka och har först dykt upp på smartphones under det senaste året. Fördelen med det är att det är så gott som omöjligt att repa. Det kan endast repas av extremt starka objekt, så som diamant. Knivar, nycklar eller vanliga stenar och mineraler kan inte repa det. Likt glas är det dock skört och kan spricka om det tappas från höga höjder.
En version av HTC U Ultra säljs i Taiwan med safirglas på sin framsida.

Det mest populära glaset

Glas är alltså den mest vanliga typen av skydd för bildskärmar. Det finns dock flera olika typer av skyddsglas. Den största tillverkaren av glasbaserade skydd för smartphones är Corning. Det amerikanska företaget tillverkar glas för alla stora smartphonetillverkare och har släppt olika versioner av Gorilla Glass, som företagets skyddsglas kallas, genom åren. I moderna smartphones används främst de tre senaste generationerna av Gorilla Glass.

Gorilla Glass 3, 4 och 5 har lanserats successivt under de senaste fyra åren. Varje ny generation av skyddsglas har förbättrat glasets tålighet mot både repor och sprickor. Enligt Corning kan Gorilla Glass 5 till exempel klara 80 procent av fall från 1,6 meters höjd. Gorilla Glass 4 hade samma statistik vid bara en meters höjd. Exakt hur tålig en smartphone är mot fall beror dock inte bara på hur bra dess skyddsglas är utan också på hur väl skyddat glaset är mot sin omgivning. Smartphones med breda metall- eller plastramar kan till exempel deformeras mer innan glaset kommer i kontakt med marken vid ett fall.

Alla moderna smartphones använder inte den senaste glastekniken. LG G6, som lanserades för en dryg månad sen, har till exempel det fyra år gamla Corning Gorilla Glass 3 på sin framsida.

Skyddsglas på en LG G6
LG G6 har Gorilla Glass 5 på sin baksida men Gorilla Glass 3 på sin framsida.

Skärmskydd och skal kan skydda

I slutänden finns det inga större skillnader mellan de olika typerna av Corning-glas. Alla är sköra och kan spricka vid fall från höga höjder och alla kan repas om de utsätts för mycket hårda material. Det är svårt att repa ett modernt skyddsglas men om du ändå skulle vara rädd för repor är det bästa skyddet plast- eller glasbaserade skärmskydd. Skärmskydd skyddar dock inte mot fallskador. För ett ordentligt skydd mot fallskador krävs ett fodral som kan sitta runt telefonen och absorbera den energi som annars hade riktats till att spräcka din skärm vid ett fall.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 19 =