Glas är ett av smartphonevärldens viktigaste material. Det skyddar trots allt framsidan av så gott som alla mobiler mobiler. Under de senaste åren har glas också blivit ett allt mer populärt materialval på baksidan av nya smartphones. Med den trenden ökar också kraven på stryktåligt glas. Nu vill världens största glastillverkare för mobiler göra livet ännu lite enklare med ett nytt och mer tåligt glas kallat Corning Gorilla Glass 6.

15 olyckliga fall

Gorilla Glass 6 presenteras av det av amerikanska företaget Corning som också tillverkar glas till nästan alla stora smartphonemärken. Gorilla Glass 6 är uppföljaren till Gorilla Glass 5 som lanserades för två år sedan. Den sjätte generationen har exakt samma fokus som sin föregångare. Corning menar att den nya versionen av företagets glas är upp till dubbelt så tåligt när det tappas från en meters höjd. Enligt företagets egna mätningar klarar det i snitt 15 olyckliga fall från en meters höjd innan det går sönder.

Corning Gorilla Glass 6
Bild: Corning

Cornings löften om hållfasthet betyder inte att Gorilla Glass 6 är omöjligt att göra sönder. Glas är ett starkt material som är relativt styvt och hårt. Det har också en tendens att spricka på ett sätt som varken plast eller metall kan göra. Smartphoneglas är dessutom härdat för att erbjuda extra styrka. Det gör också att spänningar i glaset kan skapa de stora och många sprickor som ett skadat glas ofta lider av.

Samma reptålighet

I presentationen av det nya glaset bekräftar Corning att Gorilla Glass 6 inte kan erbjuda någon större förbättring när det gäller reptålighet. Det betyder att det fortfarande inte är helt fritt från repor men att endast mycket hårda material så som speciella mineraler kan skapa djupa repor. Corning har också bekräftat att det nya glaset redan används inom smartphonetillverkares interna utveckling och att de första mobilerna som använder det kommer att lanseras under de kommande månaderna.

Samsung Galaxy Note 7 var först med Corning Gorilla Glass 5. Kan Samsung bli först med Gorilla Glass 6?
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =