Dålig batteritid och skyddsglas som går sönder är några av de vanligaste klagomålen på smartphones som vi får höra från er läsare. Under de senaste åren har vi dock sett många smartphonetillverkare fokusera på båda dessa problemen. Smartphones batteritider har förbättrats markant och glasen som sitter på framsidan av telefoner har blivit allt mer tåliga. En av de mest populära skyddsglasen bland smartphones kommer från ett amerikanskt företag som kallas Corning. Nu introducerar företaget ett nytt skyddsglas som sägs kunna hantera fall från höga höjder, Gorilla Glass 5.

Ambitiöst löfte

Dagens skyddsglas på smartphones är oerhört starka och repas väldigt sällan. De är till och med så starka att det i många fall kan vara meningslöst att använda skärmskydd. De går dock fortfarande sönder när de tappas från höga höjder. I reklamen för sitt nya glas lovar Corning att Gorilla Glass 5 ska kunna hantera fall från 1,6 meters höjd utan att gå sönder. Det är ett minst sagt ambitiöst löfte. Med det sagt vet vi att exempelvis Gorilla Glass 4, som sades kunna tappas från en meters höjd, kunde gå sönder om olyckan var framme och telefonen landade på fel sätt. Även om Gorilla Glass 5 troligen kommer vara mer stryktåligt är det osannolikt att det kommer att vara helt skyddat från fallskador.

Gorilla Glass 5

 

Plastskärmar

Det finns dock vissa andra typer av glas som är så gott som omöjliga att göra sönder. Under förra året lanserades Motorola Moto X Force som var en av marknadens första telefon att använda sig av ett plastbaserat skyddsglas. Glaset gjorde att skärmen var omöjlig att göra sönder med normala medel. Det gick aldrig sönder, även om telefonen slängdes ner i ett hårt underlag. Även Samsung har nu börjat använda en liknande plastbaserad glasteknik. Samsung Galaxy S7 Active säljs tyvärr bara i USA men är också så gott som omöjlig att göra sönder. Problemet med de plastbaserade skärmarna är att de är generellt enklare att repa än exempelvis Gorilla Glass.

Stöttålig skärm
Samsung Galaxy S7 Active

Gorilla Glass 5 kommer att nå nya smartphone senare i år, troligen under hösten. Den nya tekniken är ett steg i rätt riktning. Det är inte längre orimligt att tro att alla konsumenter ska kunna använda telefoner som inte går sönder så lätt som de gjort historiskt sett. Med plastbaserade skärmar som samtidigt börjar komma in på marknaden kan konsumenter äntligen börja ställa krav på att sina smartphone. De ska klara fall från höga höjder, utan att riskera att gå sönder.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =