Android är ett fullmatat operativsystem som har många smarta funktioner. Det är dock inte alltid helt enkelt att veta hur alla funktioner fungerar eller ens veta om att de existerar. En lite gömd funktion i Android låter dig nå din smartphones snabbgenvägar och snabbinställningar med bara ett snabbt drag över skärmen.

Två är bättre än ett

Alla Android-telefoner har ett notisfält som sitter längst upp på skärmen. Här visas klockan, batterinivån, mobiltäckningen och mycket mer. Genom att dra ett finger från notisfältet och ner över skärmen kan vi enkelt få en överblick över de senaste notiserna. Ytterligare ett drag över skärmen ger oss åtkomst till alla snabbgenvägar och snabbinställningar. Här finns inställningar för Wi-Fi, Bluetooth, ficklampan och mycket mer. I Android 7 går det till och med att lägga till snabbgenvägar här från appar som har stöd för dem. Det finns dock ett bättre sätt att snabbt komma åt dessa praktiska genvägar.

Istället för att dra ner ett finger över skärmen kan du testa med två. Då hoppar du över notiserna och kommer direkt till snabbinställningarna. Detta lilla trick fungerar på så gott som alla Android-mobiler, även på anpassade versioner av Android från företag så som Samsung och Huawei.

Exempel från Huawei P10 Plus.

Håll ner för mer

När du har kommit fram till snabbgenvägarna finns det ytterligare ett tips som inte är helt uppenbart. I vissa Android-mobiler finns det små pilar under Wi-Fi och Bluetooth-symbolen som låter dig välja Wi-Fi-nätverk eller Bluetooth-enhet direkt från snabbgenvägarna. På andra enheter saknas denna funktionen. På alla Android-telefoner kan du dock snabbt ta dig till inställningssidan för den funktionen genom att hålla ner den snabbgenvägen. Håll till exempel ner Wi-Fi-symbolen för att snabbt ta dig till inställningarna för Wi-Fi. Denna funktionen är särskilt praktisk i till exempel Samsung och Huaweis smartphones, eftersom de saknar meny för att välja Wi-Fi-nätverk direkt från snabbgenvägarna.

Vi hoppas att dessa enkla tips gör det lite enklare för dig att använda din Android-telefon.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Tack!
    Visste inte man kunde hålla ned på en ned länge på snabbgenvägen. Väldigt smidigt. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + arton =