Snabbladdning – vi reder ut förvirringen

0

Denna artikel har samma text som videon ovan.

För fem år sen laddade alla telefoner på ungefär samma sätt. Alla laddare hade ungefär samma specifikationer och egenskaper. De skickade el med en spänning på 5 volt och 0,5 ampere. 5 gånger 0,5 gav oss en effekt, mätt i watt, på 2,5 watt. 2,5 watt är ganska lite. För några årtionden sen var det vanligt med 60 watts glödlampor och även i dag med energieffektiva LED-lampor är det inte ovanligt att de kräver tre gånger så mycket energi som dåtidens mobilladdare. Batterierna i dagens smartphones är dock betydligt större än de var för bara några år sen. Under de senaste åren har batterierna i några av de mest populära telefonerna dubblerats. Det gör att laddningstider har blivit olidligt långa med gamla laddare. Därför finns det nu snabbladdning som kan erbjuda mer energi för snabbare laddning.

Alla har samma mål

Snabbladdare fungerar på olika sätt men alla har ett och samma mål: skicka så mycket energi som möjligt, så snabbt som möjligt, utan att slita för mycket på telefonens batteri. Det kan göras genom att höja spänningen och/eller strömmen som skickas till telefonen. Det kan dock bara göras med telefonens godkännande. En snabbladdare kan inte skicka högre spänning eller mer ström än en telefon kan hantera, annars hade det kunnat gå riktigt illa. Det betyder att en telefon som vill snabbladda, kräver en kompatibel snabbladdare.

snabbladdning

Telefoner med den nya USB Typ-C-porten har möjlighet att använda en standardiserad snabbladdningsteknik. De flesta tillverkarna använder ändå egna tekniker. Samsung har sin egen Adaptive Fast Charging, Qualcomm som tillverkar processorer till företag så som LG, HTC, Sony och många fler, har Quick Charge 1, 2 och 3 och Huawei har Super Charge. De olika teknikerna fungerar på olika sätt och är därför inte kompatibla med varandra. Det finns ingen risk med att ladda en telefon med en annan tillverkares laddare men du kan inte förvänta dig samma laddningshastighet om du inte matchar telefon med laddare. Däremot går det bra att ladda en Sony-telefon med en HTC-telefons snabbladdare eftersom de båda använder Qualcomm Quick Charge. Du kan också köpa laddare från tillbehörstillverkare, så länge du köper en laddare som har stöd för din telefons snabbladdningsteknik.

Snabbladdning kan slita

Hur bra är snabbladdning för din telefon då? Alla tillverkare har aktiva kretsar i sina laddare som ser till att all laddning är säker. När snabbladdning är aktiv kan din telefon dock bli varmare än vanligt. Det är därför en särskilt dålig idé att exempelvis ha din telefon i sängen eller på en plats där den kan bli övertäckt samtidigt som du laddar. Snabbladdning kan också ha en liten men betydande skadlig effekt på ditt batteri. Batterier mår inte bra av värme. Det förkortar batteriets totala livslängd.

Om du exempelvis laddar din telefon över natten finns det därför en poäng i att använda en vanlig laddare som laddar din telefon lite långsammare, så att ditt batteri inte behöver slitas i onödan. När du väl har behov av en snabbladdare är de dock riktigt praktiska att ha. Många moderna smartphones kan laddas upp till runt 50 procent på en halvtimma. Det tar bara mellan en och två timmar att ladda upp fullt. Apple iPhone 7 Plus som inte har samma typ av snabbladdningsteknik som sina konkurrenter kan ta mer än tre timmar att ladda upp fullt.

För att sammanfatta kan vi säga att det finns många olika typer av snabbladdning och att du bara får den bästa snabbladdningen med en kompatibel laddare. Snabbladdning kan dock slita lite på ditt batteri så använd det när du behöver det men inte onödigt mycket.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 9 =