Qualcomm introducerade i dag ett nytt flaggskepps-chipset för smartphones. Snapdragon 8 Gen 1 är företagets mest avancerade krets, byggd på 4 nm-teknik och med ett nytt namnschema, efter tio generationer av liknande namn.

Nytt namn, ny arkitektur

Snapdragon 8 Gen 1 är alltså namnet för 2022 års flaggskeppskrets. Qualcomm har valt att släppa företagsnamnet bakom sig för sina kretsar och kallar sina nya kretsar för bara ”Snapdragon…”. Den nya kretsen ersätter Qualcomm Snapdragon 888, som företagets flaggskepp och det görs med stora förbättringar. Den tekniskt största nyheten är ett byte till en ny arkitektur kallad ARMv9. Den nya arkitekturen står för den största tekniska förändringen för Snapdragon på sju år.

Med den nya arkitekturen kommer helt nya processorkärnor, inklusive ovanliga förbättringar av de energisnåla kretsarna. Det är också de energisnåla kretsarna som vi kan vänta störst prestandavinster ifrån, runt 35 procent. Med det sagt finns också mycket att hämta från de mer prestandatunga kärnorna. Den nya Cortex-X2-kärnan höjer prestandan när den behövs som mest. Tillsammans med mellanklass-kärnorna, Cortex-A710, ska den totala CPU-prestandan öka med 20 procent i jämförelse med förra året. Totalt finns alltså åtta kärnor: en Cortex-A2 klockad till 3,0 GHz, tre Cortex-A71 klockade till 2,5 GHz och en Cortex-A510 klockad till 1,8 GHz. Samtidigt ska energiåtgången sjunka med 30 procent. Det ger hopp om att den nya kretsen kan ha lite mindre problem med överhettning än Snapdragon 888.

30 procent bättre grafik

Det är samtidigt på grafiksidan som de största prestandafördelarna finns att hämta. Den nya Adreno-kretsen ska öka prestandan med 30 procent – en imponerande ökning från Snapdragon 888. Energiförbättringen ska ligga på 25 procent, vilket möjligen inte är tillräckligt för att hålla nere energiåtgången för att undvika de problem med kylning som Snapdragon 888 gett moderna Android-telefoner. För den nya grafikkretsen finns förbättringar i variabel bildfrekvens som ska gör det enklare att utveckla spel med bra stöd för tekniken.

5G-teknik utvecklas med ett integrerat X65-modem, som utökar den trådlösa uppkopplingens maximala bandbredd, teoretiskt 10 Gb/s. Även Bluetooth kommer med stora förbättringar. Nu finns stöd för ljudöverföring över Bluetooth LE, Low Energy. Kretsen gör det dessutom möjligt att strömma flera olika ljudströmmar till olika enheter samtidigt. Nu finns dessutom stöd för stereo-inspelning från en Bluetooth-uppkopplad mikrofon.

De första telefonerna

Nya smartphones med Snapdragon 8 Gen 1 är redan på väg. Flera företag har bekräftat att de kommer att introducera nya modeller inom kort. Motorola Edge X30 kommer att presenteras den 9 december, med ett ännu oklart lanseringsdatum. Realme GT 2 Pro ska lanseras som företagets första ”ultra premium”-telefon och kommer med Snapdragon 8 Gen 1. Även Xiaomi 12-serien kommer att lanseras med Snapdragon 8 Gen 1. Den saknar också ett lanseringsdatum men väntas presenteras i mitten av december och skulle då troligen bli tillgänglig i början av nästa år, med tanke på tidigare lanseringar.

Källa: Qualcomm, GSMArena (1), (2), (3)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + tre =