Qualcomm har länge varit en av de mest dominerande tillverkarna av chipsets för smartphones. Företagets komponenter används av så gott som alla smartphonetillverkare och deras processorchipsets används av bland många andra Samsung, Xiaomi, Asus, Sony, LG, ZTE och OnePlus. Nu introducerar företaget ett nytt flaggskeppschipset som skapar en öppning för nya och mer kraftfulla flaggskepp under hösten.

Ny tajming

Många flaggskeppsmobiler lanseras under första halvan av kalenderåret. Det har passat särskilt bra för Qualcomms lanseringar av nya flaggskepps-chipset som också brukar ske under början av året. För tillverkare som lanserat nya prylar under hösten har det ställt till med problem. Tillverkare så som Sony, OnePlus och Samsung, som ofta lanserar flaggskeppsmobiler både under första och andra halvan av året, har fått nöja sig med äldre chipset under sista halvan. Med Snapdragon 855+ verkar Qualcomm erbjuda en ny lösning.

Sony Xperia XZ3 lanseras under hösten 2018 med ett Qualcomm Snapdragon 845 från början av året.

Snapdragon 855+ är ett chipset som baseras på nästan exakt samma hårdvara som Snapdragon 855. Den högsta CPU-klockhastigheten har dock höjts från 2,84 till 2,96 GHz. Utöver det ska grafikkretsen Adreno 640 kunna erbjuda upp till 15 procent högre prestanda. Vi pratar alltså om relativt små men ändå betydande skillnader. Skillnaden i grafikprestanda kan göra 855+ särskilt väl anpassad för grafiskt krävande spel och applikationer.

Särskilt fina exemplar

Qualcomm har lyckats med uppgraderingen genom att välja ut de bästa exemplaren från tillverkningen av Snapdragon 855. Det har gjorts tidigare. Särskilt felfria Snapdragon 845 såldes till exempel till vissa tillverkare under förra året och lanserades senare som Snapdragon 850 för ARM-baserade Windows-datorer. Med namnet Snapdragon 855+ verkar Qualcomm dock sikta in sig på mobilmarknaden, där 855 är som starkast. Namnet kan dessutom göra det svårt för nya flaggskepp som nöjer sig med Snapdragon 855 att framstå som tillräckligt nya kraftfulla. Det gör lanseringen av Snapdragon 855+ annorlunda.

Det nya namnet kan skapa nya förväntningar på tillverkares halvårsnyheter.

Qualcomm meddelar att produktionen av Snapdragon 855+ har kommit långt och att de första enheterna som baseras på det kommer att släppas under årets andra halva. Det kan potentiellt ge en öppning för företag så som Google, vars Pixel-lanseringar varit dåligt tajmade tidigare, att lansera en ny mobil med Qualcomms särskilt utvalda chipset.

Källa: AnandTech

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − sexton =