Sony Xperia 1, 10 och 10 Plus har Hollywood-skärmar

0

På MWC 2019 är det i dag dags för en reboot av Sonys smartphonefamilj. Sony Xperia 1, Xperia 10 och Xperia 10 Plus presenteras med en helt ny design och främst av allt: helt nya skärmar. Alla nya modellerna har en sak gemensamt: de har alla väldigt avlånga skärmar.

Som Hollywood-filmer

Medan konkurrenter har gått från 16:9 till 18:9 och 19:9-format i sina skärmar de senaste åren, går nu Sony raka vägen från en snabb flört med 18:9 direkt till 21:9. 21:9 är ett klassiskt format eftersom det används flitigt av filmindustrin. För mobiltelefoner är det dock väldigt ovanligt. Sony säger att det dock passar eftersom konsumenter vanligen använder sina telefoner i porträttläge. Med ett förbättrat multitasking-läge för Android ska det dessutom bli lättare att verkligen dra nytta av skärmens avlånga design.

Sony Xperia 1

Sony Xperia 1: först med 4K OLED

Det nya flaggskeppet i familjen heter Sony Xperia 1. Den är ett verkligt flaggskepp med allt som ett modernt flaggskepp ska ha. På baksidan finns tre kameror. En huvudkamera, en vidvinkelkamera och en telefotokamera. Alla har 12 megapixelsensorer. En nyhet för Sony är optisk bildstabilisering, som Sony länge saknat. Även om kamerorna verkar lovande är det dock skärmen som är Xperia 1:s riktiga flaggskeppsfunktion. Sony blir nämligen först i världen med en 4K HDR OLED-skärm. Ja, du läste rätt. Detta är en 4K-skärm baserad på OLED-teknik i en smartphone. Vi är skeptiska att upplösningen gör någon praktisk skillnad, för annat än potentiellt VR-applikationer, men faktumet att det går att ha en 4K OLED-skärm i mobilen är verkligen otroligt.

Xperia 1 har ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset, 6 GB RAM och 128 GB lagring. Den har också en ny, platt och ganska kantig design. Det tar Sony tillbaka till en mer unik och Sony-specifik design. Ännu en Sony-specifik designdetalj är givetvis också den sidmonterade fingeravtrycksläsaren som också sitter på de billigare Xperia 10- och Xperia 10 Plus-modellerna.

En lite mindre nyhet med fingeravtrycksläsaren är att den är ständigt aktiv. Det gör att det går att låsa upp telefonen genom att bara vila fingret mot läsaren. Den tidigare integrerade knappen behöver alltså inte tryckas in längre. Det betyder också att det nu finns både en fingeravtrycksläsare och en separat på/av-knapp på alla de nya modellerna.

Stor men smal

Xperia 10 och 10 Plus är två nya mellanklassmobiler. De har samma typ av avlånga 21:9-skärmar som Xperia 1 men använder istället LCD-teknik. Xperia 10 har en 6 tum skärm medan Xperia 10 Plus sträcker sig hela vägen upp till 6,5 tum, samma som Xperia 1. 6,5 tum är ganska stort men med ett så avlångt format är Xperia 10, med sin 6 tum skärm, faktiskt en relativt kompakt mobil. Med en bredd på 68 millimeter är den nästan lika smal som till exempel iPhone 8, en mobil med en 4,7 tum skärm. Xperia 10 är givetvis mycket längre men den är åtminstone inte överdrivet bred.

Utöver det har Xperia 10 och 10 Plus ett Snapdragon 630, respektive 636-chipset med 3 respektive 4 GB RAM. De släpps båda den 1 mars för 3 500 respektive 4 000 kronor. Det placerar dem stadigt i mellanklassens lägre halva. Xperia 1 är allt annat än en mellanklassmobil. Den kommer dock inte förrän i sommar för ett ännu helt okänt pris. Med det sagt har Sony hittat en ganska unik grej med sina nya bildskärmar och vi välkomnar all experimentation och variation som finns att hämta. Hur de avlånga skärmarna fungerar i praktiken återstår verkligen att se.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − 9 =