Sony uppdaterar i dag sina två flaggskeppsmodeller för smartphoneåret. Xperia 1 III och Xperia 5 III introduceras med nya Qualcomm Snapdragon 888 men även en ny 120 Hz-skärm för Xperia 1-serien och en ny telefotokamera som kan växla mellan två zoomlägen.

4K OLED på 120 Hz!

Sony Xperia 1 III är Sonys senaste flaggskepp. Den bygger vidare på företagets etablerade linje och gör det med en design som vi känner igen. Det inkluderar en 6,5 tum OLED-skärm med 21:9-format som helt saknar flärpar eller kamerahål tack vare en klassiska design med kameran i ramen ovanför skärmen. Skärmen är helt unik i branschen tack vare sin UHD-upplösning på längden, 3 840 pixlar. Det var även föregångaren ensam om. Nu förstärker Sony sitt unika erbjudande genom att dessutom inkludera stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Även kameran gör Xperia 1 III unik i branschen. Den har en perioskop-kamera som har ny teknik som dynamiskt kan ställa optiken i två lägen: 2,9 och 4,4 gånger zoom, i relation till huvudkameran. De två lägena använder samma 12 MP kamerasensor och justerar alltså objektivet för att få olika perspektiv. Den justerande optiken förändrar bländarvärdet från f/2,3 till f/2,8 beroende på vilken brännvidd som används.

Mycket är annars sig likt i Xperia 1 III. Årets modell har givetvis en ny Qualcomm Snapdragon 888-krets men även uppgraderat RAM-minne till 12 GB. Sony har även utrustat den med ett uppgraderat batteri som tar seriens kapacitet från 4 000 till 4 500 mAh. Batteriet kan laddas med en inkluderar 30 watt-laddare som ska ladda 50 procent av batteriet på 30 minuter. Sony utlovar dessutom förbättringar i den nya modellens hörlursport, som ska ge högre effekt och lägre brus. All ny teknik får plats i oförändrade yttermått sedan Xperia 1 II.

4500 mAh i kompakt format

I år presenteras Xperia 5 III samtidigt som Xperia 1 III. Likt sitt större syskon har Xperia 5 III ett oförändrat yttre. Eftersom Xperia 5 II redan hade en 120 Hz-skärm, är det inte en nyhet för Xperia 5 III. Xperia 5 III har däremot samma kamera som Xperia 1 III, med undantag för en avsaknad djupsensor. Sony har dessutom fått plats med samma 4 500 mAh-batteri som Xperia 1 III, trots att den nya modellen har samma smala yttermått som föregångaren. Xperia 5 III har alltså fortfarande en 6,1 tum skärm och mäter 68 mm i bredd, vilket är ungefär lika brett som en iPhone SE med en 4,7 tum skärm.

Som Xperia 5 III, men billigare

Xperia 10 III är nästan exakt lika stor som Xperia 5 III men väntas bli betydligt billigare. Årets största nyhet är stöd för 5G-teknik, medan årets kanske näst största nyhet är batteriet, som har uppgraderats från 3 600 till 4 500 mAh.

Sonys nya mobiler lanseras någon gång under sommaren. Sony har inte berättat mer än så. Det finns alltså inga priser ännu. Som referens kan vi nämna att Xperia 1 II lanserades för 11 500 kronor, Xperia 5 II kostade 9 000 kronor och Xperia 10 II kostade 4 000 kronor vid sina respektive lanseringar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 10 =