Sony Xperia 5 II introduceras som Sonys ”kompakta” flaggskepp. Den nya modellen inkluderar nyheter från Xperia 1 II. Det inkluderar en kraftfull processor och ett större batteri i ett oförändrat chassi. Xperia 5 II (uttalat Xperia 5 Mark 2) går samtidigt om sin storebror med en ny 120 Hz-skärm.

Större komponenter – lika liten

Sony Xperia 5 IISony Xperia 5 lanserades under 2019 som en ovanlig modell på marknaden. Den lanserades med flaggskeppsspecifikationer i ett smalt och relativt kompakt format. När Sony nu presenterar Xperia 5 II är designen så gott som oförändrad. Det är imponerande med tanke på vad Sony har lyckats trycka in i sin nya modell. En av de största uppgraderingarna är ett batteri som går från 3 140 mAh till 4 000 mAh. Samtidigt uppgraderas processorn till Qualcomm Snapdragon 865, som också ger stöd för 5G-teknik. Det är två uppgraderingar som har visat sig kräva stora och klumpiga mobiler bland konkurrenterna. Nyheterna slutar dock inte där. Precis som Xpeira 1 II, så kommer också Xperia 5 II med en inbyggd hörlursport.

Xperia 5 II har en nyhet som Xperia 1 II saknar. Skärmen mäter fortfarande 6,1 tum och har samma upplösning som föregångaren. Nu finns dock fullt stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens. Med tillägg av svarta bilder kan skärmen nå 240 Hz för att minska uppfattad rörelseoskärpa. Det gör Xperia 5 II till Sonys första smartphone med en skärm som är snabbare än 60 Hz.

Först med 4K 120p HDR

Kameran i Xperia 5 II är så gott som identisk med kameran i Xperia 1 II. Det betyder att den har tre kameror, varav huvudkameran är betydligt större än i föregångaren. En nyhet för kameran är stöd för video som kan spelas in i 4K UHD-upplösning med 120 bilder per sekund, i HDR med 10 bitar. Det är stöd som ingen annan smartphone har i branschen i nuläget.

För kameran fortsätter Sony att vara ensamma i branschen med en kameraknapp. Nytt för Xperia 5 II är en dedikerad knapp för Google Assistent. Knappen sitter på höger sida, mellan på/av-knappen och kameraknappen.

Xperia 5 II fortsätter att erbjuda en vattentät design enligt IP65/68-standarden. En funktion som saknas i modellen är dock trådlös laddning.

Det är kanske inte förvånande att Xperia 5 II kommer att kosta mycket pengar. Den lanseras i Sverige den 20 oktober för 9 000 kronor. Det är 1 000 kronor mer än föregångaren. I vanlig ordning kommer vi att testa den här i Svenska Smartphoneguiden när lanseringen närmar sig.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here