Sony visar nytt flaggskepp och ny ”Compact” på IFA

0

Sony introducerade Xperia X-serien under MWC-mässan i våras men redan nu kommer ett nytt flaggskepp och ytterligare en modell till serien. Xperia XZ är namnet på företagets nya flaggskepp och Xperia X Compact är ersättaren till förra årets lyckade Xperia Z5 Compact-modell.

Nytt flaggskepp med få nyheter

Xperia XA tar alltså över från Xperia X Performance som Sonys absolut bästa Android-smartphone. Telefonen som lanseras i oktober kommer utrustad med en ny design och ett fåtal andra mindre nyheter. Telefonens nya design inspireras av dess namn. Den kombinerar delar av både Xperia Z5-serien och Xperia X-seriens designspråk. På baksidan finns metall, likt på Xperia X Perfomance, men Xperia XZ har en kantigare och rakare design som påminner mer om Sonys klassiskt unika design från de senaste åren.

Xperia XZ (5)
Sony Xperia XZ till vänster, Xperia X Performance till höger.

Skärmen är en av de största skillnaderna mellan Xperia X Performance och Xperia XZ. Den nya modellen har en skärm som mäter 5,2 tum, 0,2 tum större än skärmen på Xperia X Performance. Utöver storlek är dock skärmen så gott som identisk med den äldre modellen. Även på insidan av telefonen finns en avsaknad av nyheter. Här finns samma ”gamla” Snapdragon 820 och 3 GB RAM-minne. På baksidan finns dock nya sensorer som ska assistera telefonens kamera för att fånga bättre bilder och på undersidan finns nu äntligen en USB Typ-C-port. Sony blir därmed ett av marknadens sista företag att gå från microUSB till USB Typ-C.

Liten och billigare

Sony Xperia X Compact är ersättaren för Xperia Z5 Compact. Den nya modellen har en design som påminner mycket om förra årets telefon men glas har bytts ut mot plast och innanför skalet finns nu en billigare Snapdragon 650-processor. De billigare komponenterna gör att Sony kan sälja X Compact för ett betydligt lägre pris. Medan Z5 Compact släpptes för 5 800 kronor kommer Xperia X Compact säljas för runt 4 300 kronor. Lanseringen väntas ske under mitten av september månad medan Xperia XZ väntas dröja till oktober och säljas för saftigare 7 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − 9 =