Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact – först med HDR-videoinspelning

0

Sony Xperia XZ2 och Xperia XZ2 Compact presenterades på MWC 2018 i dag. Det är två ny mobiler som ersätter föregångare som lanserades så sent som i oktober. De två nya modellerna har nya skärmar och Qualcomms senaste Snapdragon 845. De blir dessutom först i välden med en HDR-videokamera.

Avlånga skärmar

Som vanligt är Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact två ganska lika mobiltelefoner som främst skiljer sig när det gäller storlek och bildskärm. Denna gången har de skärmar som är lite större, åtminstone på pappret. Sony har nämligen hoppat på 18:9-tåget och har släppt det klassiska 16:9-formatet bakom sig. Det gör att skärmarnas skärmdiagonal, trots att skärmarnas faktiska area är så gott som oförändrad, har blivit större. Xperia XZ2 har nu en 5,7 tum skärm och Xperia XZ2 Compact har en 5 tum skärm. Båda är Full HD-upplösta. Det gör XZ2 Compact till en av marknadens minsta Full HD-upplösta mobil. Konkurrensen är visserligen minimal i kategorin. Sony fortsätter att vara en av få tillverkare som erbjuder små men kompetenta smartphones.

Sony Xperia XZ2 Compact

Ändå lite speciell

Med den nya skärmen har Sony också förändrat sina nya modellers design. En mer rundad design har tvingat företaget att flytta fingeravtrycksläsarna från sidan till baksidan. Den nya placeringen är vanlig bland andra tillverkare men Sony sticker ändå ut lite. De har valt att placera läsaren längre ner än många konkurrenter. De menar att det är en mer naturlig placering.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2

Gammal kamera med stora nyheter

Sony fortsätter använda samma kamerasensor och optik som tidigare men de nya modellerna ska ändå kunna ta bättre bilder. Sony ska nämligen ha anpassat det Qualcomms Snapdragon 845-chipset för att använda en bättre bildprocessor. De har dessutom lagt till en inställning så att Sonys Super Slow Motion-läge kan spela in i Full HD-upplösning, i hälften så lång tid som tidigare. Sony blir också först i världen med att erbjuda HDR HLG-inspelning i 4K UHD-upplösning. Det nya videoläget låter användare spela in video med större dynamiskt omfång och färgomfång. Det skapar mer livliga video men det gör det också svårare att spela upp dem. HLG-videos kan spelas upp på Sonys mobiler men fungerar till exempel inte om de delas till Facebook.

Efter många år av globala dual-SIM-modeller och svenska enkel-SIM-modeller har nu både XZ2 och XZ2 Compact dubbla SIM-kortläsare. Sony har dessutom gjort sig av med flera reklamappar som kommit förinstallerade på tidigare telefoner. Användare ska nu kunna bestämma vilka applikationer som ska installeras från början.

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact kommer lanseras i Sverige den 6 april för 8 000 respektive 6 000 kronor. Inte nog med att de kommer bli några av de första mobilerna med Qualcomm Snapdragon 845-chipset, XZ2 Compact har också potential att bli ett av de billigare alternativen. Som vanligt kan du se fram emot Surfas tester som släpps i samband med mobilernas lansering i april.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − 7 =