Sony Xperia XZ3 tar Sonys OLED-TV till mobilen

0

Sony har en av branschens högsta tempo när det gäller lanseringar av nya mobiler. Två gånger om året lanseras nya mobiler i företagets XZ-serie och efter vårens Xperia XZ2-lansering är det nu dags för XZ3. Vi har fått en förhandstitt på mobilen som presenteras här på IFA-mässan i Berlin.

SDR till HDR, automatiskt

Den stora nyheten med XZ3 är skärmen. På framsidan finns en 6 tum OLED-skärm – den första OLED-skärmen på en Sony-mobil hittills. Skärmen har ett 18:9-format och en upplösning på 1 440 x 2 880. Det ger den nästan samma upplösning som till exempel Samsungs Galaxy S9 OLED-skärmar. Sony säger sig ha använt teknik från sin TV-division för att förbättra bilden i XZ3. Den har till exempel mjukvara som kan konvertera vanlig video till HDR-video med högre kontrast. Det ska ge en mer livlig och verklig bild. I praktiken kan mjukvaran inte göra mer än gissa hur en viss video borde se ut i HDR men bilden blir i alla fall livligare med mjukvaran som Sony kallar X-reality.

Telefonens design har förändrats lite. Skärmramarna har minskat från 6 till 3 millimeter för att ge plats åt den större skärmen i ett nästan oförändrat fysiskt format. De mindre ramarna sägs vara en av anledningarna till att Sony kan introducera en funktion som kallas Side Sense. Skärmen kan nämligen känna när användaren sveper sitt finger längs sidan av mobilen. Ett långt svep och operativsystemet går ett steg bakåt. Dubbelklicka och en vy med ofta använda appar visas. Funktionen verkar fungera ganska bra men användarens finger måste nudda glaset för att den ska fungera. Det räcker alltså inte att svepa på metallsidan.

Många andra funktioner i XZ3 är så gott som oförändrade. Den har vattentätning enligt IP68, stöd för dubbla SIM och på insidan finns ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagring samt trådlös laddning. Kameran har en ny app och kan starta automatiskt när den plockas upp och hålls i landskapsläge men den bakre kameran är annars samma som i XZ2.

Snabbladdning med USB PD

En nyhet för Sony är stöd för snabbladdning med USB Power Delivery. Det är samma snabbladdning som Apple använder för sina senaste iPhones. Det lustiga är dock att Sony inte kommer att skicka med någon snabbladdare och de kommer inte ens sälja någon egen till en början. Det är lite underligt men eftersom det är en branschstandard finns det flera andra snabbladdare på marknaden. Apple har till exempel en 30 watt-laddare som bör vara kompatibel.

Xperia XZ3 kommer att lanseras i Sverige den 5 oktober. Priset blir 8 000 kronor och som alltid kommer vi testa den i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × två =