Varför har inte Spotify, Youtube eller Apple Music för iOS en sovtimer i sina appar? Svaret är att iOS har ett inbyggt stöd att stoppa musikuppspelning efter en viss tid. Om du vill lägga dig och lyssna på musik eller behöver ett bakgrundsljud när du ska gå och lägga dig kan du använda en funktion i en av Apples förinstallerade appar.

Sovtimer från inbyggd klocka

För att sätta igång din sovtimer går du bara in i den förinstallerade appen Klocka som finns på alla iPhones och iPads. Navigera till Timer-fliken som finns längst ner till höger i appen. Välj den tid som du vill att appen ska räkna ner tills uppspelningen stoppas. Klicka därefter på ”När tiden går ut”. Här kommer vi till det riktiga knepet. Istället för att välja en ringsignal bläddrar du ner till botten av skärmen. Här finns ett alternativ kallat Sluta spela. Välj det.

Musik, podcasts och YouTube

Funktionen Sluta spela är kopplad till det del i iOS som hanterar medieuppspelning. Det betyder att du kan stoppa vilken uppspelning som helst, oberoende på app, med funktionen. Om du aktiverar timern och spelar upp musik från Spotify pausas musiken automatiskt när timern tar slut. Samma gäller för Apples inbyggda musikapp men även för alla podcastappar och alla andra appar som kan spela ljud när skärmen är avslagen. Eftersom timern stoppar all medieuppspelning kan den även stoppa uppspelning av video. Om timern tar slut när en Youtube-video spelas stoppas videon och telefonens skärm släcks.

Det största problemet med den inbyggda sovtimern i iOS är att det bara går att sätta en timer. Om du exempelvis använder timern för att koka ägg under morgonen och ska använda den som sovtimer på kvällen måste du komma ihåg att ändra tillbaka till Sluta spela. Om du inte gör det kommer din lugna sömn snabbt förvandlas till något helt annat när timern når sitt slut och börjar ringa istället för att stoppa musiken.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + tre =