Android har länge haft en funktion som kallats Stör ej. Android 6 Marshmallow, som används av nästan alla nya smartphones och ett flertal äldre modeller, har ett nytt Stör Ej-system som fungerar bättre och är lättare att använda än tidigare. Stör ej låter dig snabbt stänga av ljudet på din telefon och kan aktiveras automatiskt under natten eller när det är dags för ett möte.

Första steget: Hitta Stör ej

Stör ej-funktionen i Android finns oftast tillgänglig ovanför dina notiser som visas när du drar ner fingret från toppen av din skärm. Alla Android-telefoner fungerar inte exakt likadant så du kan behöva leta för att hitta var just din smartphonetillverkare har placerat funktionen i din telefon. Ibland kan den hittas genom att trycka på volymkontrollerna på din telefon.

När du väl har hittat Stör ej i din telefon har du just öppnat dörren till en riktigt praktisk funktion. För det första kan du snabbt tysta din telefon under en kort period. Om du exempelvis ska gå på bio kan du stänga av ljudet i två eller tre timmar. När filmen är slut aktiveras ljudet på din telefon igen helt automatiskt.

Stör ej

Prioriterade kontakter

Det finns tre olika lägen som du kan ställa Stör ej i. Det första läget ser till att din telefon är helt tyst, oberoende på vad som händer med den. Det andra läget ser till att alla alarm hörs men att inget annat stör dig. Det sista läget är tyst så länge en speciell person inte försöker kontakta dig. Du kan skapa en lista över nära och kära som kan få din telefon att låta, oberoende på vilket läge du har aktiverat. Alla personer och nummer som inte är med på listan ignoreras av din telefon. Genom att gå in i inställningspanelen för Stör ej kan du också låta personer som ringer dig fler än en gång på 15 minuter få din telefon att låta.

Tyst under mötet och natten

En av de bästa funktionerna som finns i Stör ej är möjligheten att schemalägga funktionen. Du kan exempelvis säga att Stör ej ska aktiveras automatiskt söndag till torsdag mellan 23 och 07. Genom att välja en händelseregel kan du också se till att din telefon automatiskt blir tyst när du har ett möte inbokat i din kalender. Du kan välja en, flera eller alla Google Kalendrar som du använder i din telefon och så fort en händelse dyker upp i din kalender tystas din telefon helt automatiskt.

Skulle du någon gång vilja se till att din telefon lockar på din uppmärksamhet kan du öppna Stör ej och klicka på Sluta nu. Stör ej inaktiveras tills nästa gång du aktiverar funktionen manuellt eller fram tills nästa schemalagda händelse.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =