I vissa fall kan långsamma uppkopplingar eller höga datapriser i mobilen göra det svårt eller dyrt att surfa på webben. Sedan iOS 9 har Apple en lösning på problemet. Med så kallade Innehållsblockerare kan du som användare bestämma vilka saker som laddas ner till din telefon när du är ute och surfar på webben. Innehållsblockerare som laddas ner som appar från App Store filtrerar allt som laddas ner till webbläsaren Safari så att du själv kan bestämma vad du laddar ner.

Om du exempelvis är utomlands och på ett billigt sätt vill läsa svenska nyheter kan du stänga av bilder så att det enda som hämtas är texten som du vill läsa när du går till en nyhetssajt. På det sättet kan du spara en hel del pengar och tid. Enligt vissa appar laddas hemsidor dubbelt eller upp till fyra gånger snabbare med en innehållsblockerare.

innehållsblockerare_2Vitlista

Innehållsblockerare har varit kontroversiella eftersom de oftast tillåter användare att stänga av annonser. Detta kan vara problematiskt då många hemsidor finansieras av annonser. Vissa användare vill inte att annonsörer ska kunna hålla koll på deras användning och stänger därför av annonser. Det du behöver veta är att vissa påstår att det finns en etisk problematik i att blockera annonser eftersom du använder en hemsida utan att ge den möjlighet att få någon inkomst för det. Om du ändå vill blockera annonser finns det en möjlighet att placera vissa hemsidor på en så kallad vitlista. Vitlistan gör att de sidor som är listade inte påverkas av blockeraren.

innehållsblockerare_3Kostar några kronor

Vår favorit bland innehållsblockerare på App Store just nu heter Purify Blocker. Den kostar 20 kronor och erbjuder en ganska smidig användarupplevelse. Crystal Adblock kostar hälften så mycket och är också ganska bra och det finns vissa kostnadsfria blockerare men vi har inte hittat någon som vi gillar. Om du vill ha en bra app rekommenderar vi därför att du betalar en slant.

Om du vill leta efter andra innehållsblockerare i App Store kan du söka efter ”content blocker”, eftersom detta är den engelska översättningen av funktionen. När du har installerat en blockerare, glöm inte att gå till Inställningar –> Safari –> Innehållsblockerare för att aktivera den.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

    • Ja, visst kan du det. Vi genomförde flera tester innan vi skrev artikeln. Eftersom resultaten skiljde sig mycket från varandra, beroende på vilket material som fanns på hemsidan, bestämde vi oss för att inte publicera testresultaten eftersom de skulle kunna vara missvisande.
      Här är ett exempel på en populär hemsida som testas med appen Purify: imore.com laddas över Wi-fi-nätverk på 5,39 sekunder utan innehållsblockerare och på 2,03 sekunder med innehållsblockeraren Purify som tar bort annonser. När även bilder och scripts blockerades laddades imore.com på 1,3 sekunder i vårt test.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 8 =