Det kommer knappast som någon större överraskning och det är inte heller särskilt konstigt. Efter många år av rekommendationer av mobiler i den lägst ”under 2 000 kronor”-klassen, har vi nu svårt att rekommendera så billiga mobiler. Det gör att vi tar bort den rekommendationen i Svenska Smartphoneguiden.

Opålitliga priser

Vi vill alltid rekommendera bra smartphones till så många som möjligt. Det inkluderar dig som vill ha en riktigt billig smartphone. ”Bäst under 2 000 kronor” har varit vår ultimata rekommendation för konsumenten som inte kräver särskilt mycket från sin mobil. Under de cirka 3,5 år som Svenska Smartphoneguiden har funnits har den rekommendationen varit populär. Under de första åren var dessutom konkurrensen om den platsen ganska hård. Under det senaste dryga året har konkurrensen dock definitivt minskat. Det beror troligen bland annat på prisjusteringar på grund av till exempel nya skatter.

Motorola Moto G3 var den första rekommenderade mobilen under 2 000 kronor i Svenska Smartphoneguiden.

Det finns fortfarande riktigt billiga smartphones. Vissa är till och med ganska bra. Problemet är att få bra smartphones kontinuerligt säljs för under 2 000 kronor och att andra modeller bara är tillgängliga hos ett fåtal återförsäljare. Vi vill se till att alla våra rekommendationer håller hög kvalitet, är aktuella och lätt tillgängliga för dig som läsare. Det har blivit svårt att göra. Mobiler som har kraftigt varierande priser är till exempel svåra att rekommendera. De kan kosta 1 900 kronor ena dagen och 2 500 kronor andra. Det gör det svårt för oss att ge en rekommendation för under 2 000 kronor som är aktuell över tid.

Vår förhoppning är givetvis att någon eller några bra mobiler får stabilt låga priser och bra tillgänglighet i framtiden, så att vi kan ta tillbaka vår uppskattade utmärkelse. I nuläget är dock Bäst under 3 000 kronor vår nya billigaste utmärkelse.

Svenska Smartphoneguiden

Små justeringar

I samband med förändringen gör vi en liten justering i vårt betygssystem. Vi justerar kontinuerligt våra betyg för att de ska vara så tydliga som möjligt och för att de alltid ska återspegla marknaden som den ser ut nu. I mars 2019 justerade vi alla betyg eftersom vi såg betydande förbättringar i hur bra de bästa mobilerna är. Denna gången är justeringarna lite mindre. Nu justerar vi underbetyget Kamera för att skapa tydligare skillnader mellan modeller efter stora förändringar i kamera-segmentet under 2019. Det ger också små justeringar i totalbetygen. Som alltid förändras dock alla betyg i relation till varandra. Ingen mobil kan bli bättre än en annan genom en betygsjustering. De senaste betygen är i alla fall live nu. Du kan se dem i alla testade mobilers respektive tester men även i Svenska Smartphoneguiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here