I dagens smartphones sitter riktigt bra kameror men det finns ett par saker som kan vara bra att komma ihåg när du är ute och fotar. Det finns många andra tips som kan göra dig till en ännu bättre fotograf men med dessa grundläggande tips kommer du långt.
Rör på benen
Fundera på var den bästa platsen verkligen är för dig att stå på och rör på benen. Om du kan flytta dig så är det nästan alltid en bra idé att göra det. Smartphones har oftast ingen optisk zoom så dina ben får agera zoom istället. Bilder blir nästan alltid lite roligare att titta på om du kommer närmare sitt motiv.
Undvik blixten
Det finns egentligen inte så många smartphones som har en riktig kamerablixt. De flesta använder istället en, två eller tre LED-lampor för att lysa upp ditt motiv i mörka miljöer. Lamporna kan vara praktiska i riktigt mörka miljöer men i de flesta fall är det bättre att låta bli då bilder som använder naturligt förekommande ljus oftast ser mer naturliga ut.
Tänk på kompositionen
En bra bild är ofta visuellt intressant. Du får själv tänka på vad du tycker är intressant i en bild men en bra start kan vara att börja bli medveten om komposition. Ett bra tips är att tänka med tredjedelar. Om du ska ta en bild på ett hav, lägg inte horisonten i mitten av bilden utan sänk eller lyften den lite. Om du ska ta en bild på en person, sätt inte dess ansikte i mitten av bilden utan flytta den mot ett av bildens hörn. I många telefoner kan du sätta på ett rutnät som ovan. Försök placera det som är intressant i bilden på en av linjerna eller i en av de fyra korsningarna.
Håll kameran stadigt
Smartphones är bra men deras små sensorer kan kräva lite tid att fånga in sitt ljus. Då är det viktigt att du håller kameran så stabilt som möjligt. Om du har en telefon med optisk bildstabilisering kan du hjälpas lite på vägen men om den saknar den funktionen är det särskilt viktigt att din hand inte skakar för mycket när du tar din bild.
Använd Auto HDR
Många moderna smartphones har en funktion som kallas Auto HDR. Funktionen studerar den bild du försöker ta innan du tagit den och kommer fram till hur bilden ska tas för att få bästa möjliga resultat. Om du exempelvis ska ta en bild på en person som har solen bakom sig och skugga i ansiktet kan din telefon känna av det och aktivera HDR. Då fångas flera bilder strax efter varandra och slås samman till en bild där både personens ansikte och bildens bakgrund är synlig. Funktionen kan göra att vissa bilder tar lite längre tid att fånga men vi lovar att resultatet kommer bli bra mycket bättre.
Klicka på skärmen
Din smartphone kan försöka ställa in alla inställningar åt dig men du kan hjälpa den lite på traven. Om du vill sätta fokus på en speciell del av bilden klickar du bara på den och kameran ändrar både fokus och exponering så att det passar det du vill fånga. På vissa telefoner kan du till och med hålla ner fingret några sekunder på skärmen och låsa fokus och exponering helt så att du sen kan flytta och komponera din bild utan att fokus förändras.
Ändra upplösningen
Många telefoners standardinställning är att inte ta bilder med så hög kvalitet som möjligt. Nästan alla smartphones tar nämligen breda bilder i 16:9-format, trots att deras kamerasensorer egentligen inte är så breda. Om du går till inställningarna i din smartphones kameraapp kan du ändra upplösningen för bilder som tas med din kamera. Om du ändrar till den högsta inställningen tar du bilder i ett mer traditionellt fotoformat så som 3:2 eller i 4:3-formatet. När du har ändrat till den högsta upplösningen får du med flera detaljer i din bild.
Ny telefon? Köp en med en bra kamera
Letar du efter en telefon med en riktigt bra kamera så finns det flera olika bra modeller att välja mellan. Vi gillar bland annat dessa telefoner som alla rekommenderas i Svenska Smartphoneguiden. Alla modeller som inkluderas i Svenska Smartphoneguiden har fått ett specifikt kamerabetyg som berättar hur bra den telefonens kamera är.
+ Dubbla högtalare
+ Stadig konstruktion
+ Fingeravtrycksläsaren
- Medelmåttig batteri
- Inget microSD-stöd
- Icke utbytbart batteri
5,7 tum
Google Nexus 6P har ingen microSD-läsare men det finns versioner med mer lagringsutrymme.
Bli först att lämna ett omdöme.
+ Skärm
+ Utbytbart batteri
+ MicroSD-kortläsare
- LGs användargränssnitt
- Högtalare på baksidan
- Medelmåttigt batteri
5,5 tum
LG säljer en unik version av G4 med äkta läder på baksidan, utöver den vanliga plastversionen.
Bli först att lämna ett omdöme.
+ Bra kamera
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Kompakt design
- Ej utbytbart batteri
- Högt pris
- Lågupplöst bildskärm
4,7 tum
16GB är lite för lite för många användare. Köp hellre en modell med mer lagringsutrymme.
Bli först att lämna ett omdöme.