LG G4
6.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:LG säljer en unik version av G4 med äkta läder på baksidan, utöver den vanliga plastversionen.
Fördelar
+ Imponerande kameror
+ Skärm
+ Utbytbart batteri
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Anonym industridesign
- LGs användargränssnitt
- Högtalare på baksidan
- Medelmåttigt batteri
Kamera7.9
Skärm6
Batteri5.9
Kamera7.9
Skärm6
Batteri5.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Du som letar efter en riktigt bra Android-telefon, en riktigt bra kameratelefon, en stor skärm, lång batteritid, en unik design och mycket mer behöver inte se mycket längre än till LG G4. LGs nya flaggskepp erbjuder det mesta marknaden har att erbjuda och gör det på ett helt underbart bra sätt. Visst har den några små problem och är knappast bäst på allt, men det finns ingen annan smartphone på marknaden som lyckas med så mycket som LG G4 gör. Den är kort sagt den smartphone som erbjuder mest och gör det bäst.

 

Hårdvara:

För två år sen lanserades LG G2 med ett flertal riktigt imponerande egenskaper: en stor skärm med en tunn ram och ett kraftfullt inre. LG G3 följde upp ett år senare med en uppgraderad skärm som var först i branschen med QHD-upplösning. Nu är det dags för LG G4 att lanseras. Årets flaggskepp är knappast en stor uppgradering av förra årets modell men lyckas förbättra precis det som behövdes förbättras med LG G3.

Läs mer om hårdvaran

LG G4 har en 5,5 tum skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen är med andra ord lika stor och lika högupplöst som G3:s men den marknadsförs som en ”Quantum IPS”-skärm som erbjuder betydligt bättre kontrast och färgåtergivning än föregångaren.

Bakom skärmen finns fortfarande en processor från Qualcomm, ett Snapdragon 808-chipset för att vara exakt. Processorn får hjälp av 3 gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte lagringsutrymme. Det hela paketet drivs av ett utbytbart batteri på 3 000 milliamperetimmar, vilket gör LG G4 till marknadens enda riktiga flaggskepp som har ett utbytbart batteri.

LG G4 erbjuder många små uppdateringar i jämförelse med förra årets modell men telefonens absolut största nyhet är dess kamera. LG G3 hade en kamera med ett bländarvärde på f/2,4. Trots sitt realtivt höga bländarvärde preseterade G3:s kamera ändå ganska bra i mörka situationer men den har givetvis svårt att konkurrera med dagens flaggskepp som ofta har bländarvärden under f/2,0. För att lättare konkurrera på den hårda marknaden sänker G4 bländarvärdet för LG:s flaggskepp ner till f/1,8. I kombination med ett nytt optiskt bildstabiliseringssystem borde telefonen kunna fånga mycket mer ljus än sin föregångare.

LG G3 hyllades av många för sin ergonomiska och attraktiva design. LG G4 fortsätter på samma spår men förändrar föregångarens design på ett fåtal sätt. Den nya designen ger en större telefon med större ramar som inte känns lika kompakt som G3. Den kraftigt rundade baksidan gör telefonen fortfarande skön att hålla men erbjuder inte samma ergonomi som G3 och vi tycker inte att den är riktigt lika snygg som föregångaren.

Om det var något man kunde klaga på när det gällde LG G3:s design var det telefonens plastiga bakstycke. LG har inte gjort mycket för att åtgärda detta problem i den billigare versionen av G4 men den dyrare varianten är betydligt bättre. Telefonens bakstycke går fortfarande att ta bort och är fortfarande gjort av plast men har nu ett lager av äkta läder ovanpå. Materialet ger telefonen en imponerande känsla av kvalitet och ett unikt utseende. Vi har inte testat telefonen i mycket mer än två veckor men kan tänka oss att lädern inte slits på samma sätt som exempelvis plast. Det kan till och med tänkas att bakstycket ser bättre ut efter några månaders användning och slitage.

Som vanligt har LG:s flaggskepp inga fysiska knappar på någon av dess sidor. Alla fysiska knappar finns istället placerade strax under kameran på telefonens baksida. Knapparnas position kan vara förvirrande till en början men är lätta att bli van vid. Även G4 lider dock av problemet att kameralinsen lätt kan förväxlas med någon av knapparna.

Likt många tidigare telefoner från LG har också G4 en microUSB 2.0-port med stöd för SlimPort-teknik. Detta betyder att porten kan användas för att skicka videosignaler från telefonen till exempelvis TV-apparater. På telefonens undersida finns också en 3,5 millimeter hörlursport.

Stäng

 

Mjukvara:

LG G4 är LG:s första smartphone som drivs av Android 5.1 och LG UX 4.0. Det relativt nya operativsystemet skiljer sig inte mycket från Android 5.0 men LG UX 4.0 förändrar upplevelsen av att använda en LG-telefon markant. Det nya överliggande gränssnittet har många likheter med tidigare överliggande gränssnitt från LG. Notisfältet är exempelvis så gott som identiskt med tidigare versioner av användargränssnittet och applikationsbytaren fungerar precis som den gjort tidigare. Inställningspanelen och hemskärmen har dock fått ett nytt utseende med nya ikoner och grafiska effekter men gränssnittet känns fortfarande lite tungt och omodernt i jämförelse med Googles tolkning av Android. Trots flera förbättringar skulle G4 mått bra av en mer ren version av Android.

Läs mer om mjukvaran

När det gäller förinstallerade appar har LG varit relativt återhållsamma med G4. Telefonen skeppas med de klassiska Android-apparna, ett par Google-appar och ett par extra LG-appar men inga appar från andra utvecklare. Detta är minst sagt ovanligt på smartphonemarknaden. Nästan alla telefoner från alla tillverkare har någon typ av förinstallerad app från en tredjepartsutvecklare.

LG har anpassat flera förinstallerade appar för att utöka deras funktionalitet och design. Telefonens kameraapp är det uppenbara exemplet. Den nya kameraappen är mycket lik tidigare kameraappar från LG men har fått ett helt nytt läge för fotografering. Istället för att bara erbjuda två lägen i kameraappen: enkelt och allmänt, finns nu också ett manuellt läge. Detta läge ger mer kontroll över kameran än någon annan Android-telefon erbjuder genom sin förinstallerade mjukvara. Genom telefonens kameraapp kan användare välja mellan grader av vitbalans (inte bara förinställningar), välja slutartid och ställa in fokus helt manuellt. Kameran kan till och med fånga bilder i RAW-format som sedan kan behandlas i avancerade bildredigeringsprogram för att få ut högre kvalitet ur bilder som fångas med kameran.

LG_G4_Recension_mjukvara_3Bland LG:s egna förinstallerade appar finns också företagets egna appbutik, SmartWorld. Appen ger användare möjlighet att köpa appar och teman för telefonen men ger inte mycket värde som redan erbjuds av Google Play. Appen känns nästan negativ för konsumenter då den riskerar att lura användare som råkar betala för appar som bara kan laddas ner från LG:s appbutik.

Stäng

 

Kamera

Om det är något LG har att skryta med så är det G4:s kamera. På pappret ser kameran ut att vara en av marknadens bästa och i verkligheten lever den upp till förväntningarna. Skillnaderna mellan G4 och Samsung Galaxy S6 är visserligen små men med tillgång till RAW-format och ett avancerat kameraläge kan LG G4 ta bättre bilder än konkurrenten. I autoläget är dock skillnaderna mellan telefonerna för små för att vara avgörande för någon användare.

Läs mer om kameran

G4 tar fantastiskt bra bilder i ljusa miljöer med en imponerande skärpa, bra kontrast och en av branschens bästa färgåtergivning. Skillnaderna mellan LG G4 och G3 är förvånansvärt stora även i dagsljus. G4 har bättre dynamiskt omfång och fångar bättre färger som ger en känsla av högre detaljrikedom i bilderna.

I testbilderna nedan ser vi stora skillnader mellan de respektive telefonernas kameror. Värt att notera är att LG G4 inte har ett lika brett objektiv som konkurrenterna, vilket är förklaringen till att G4:s bilder ser lite mer inzoomade ut.

I mörka miljöer är G4 också betydligt bättre än G3. Färgåtergivningen är väldigt lik G3 men bruset i bilden är betydligt mindre, vilket gör att detaljrikedomen är betydligt högre i LG:s nya modell. I jämförelse med Huaweis senaste modell, P8, erbjuder G4 både betydligt högre detaljrikedom och bättre färgåtergivning.

LG G4:

LG G3:

Huawei P8:

Även telefonens frontmonterade kamera är betydligt bättre än sin föregångare. Kameran ger nu högre dynamiskt omfång i bilder, skarpare bilder och på många andra sätt betydligt bättre resultat.

Stäng

 

Ljud och bild

När LG presenterade G4 pratade företaget mycket om den nya modellens uppgraderade skärm. Skärmen mäter visserligen fortfarande 5,5 tum och har fortfarande en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen marknadsförs dock nu som en Quantom IPS-panel som ska erbjuda bättre färgåtergivning och kontrast än tidigare skärmar från LG.

Läs mer om ljud och bild

Även i verkligheten är den nya panelen riktigt imponerande. På grund av sin LCD-teknik har den visserligen stora problem med svärta men skärmen är ändå en av marknadens bästa. I jämförelse med Samsung Galaxy S6 är G4:s skärm dock sämre på många sätt. Samsungs smartphones erbjuder främst djupare svärta.

Telefonens högtalare sitter i baksidans nedre vänstra hörn. Detta är knappast den mest optimala positionen för högtalaren men som ett plåster på såret kan vi rapportera att den presterar betydligt bättre än den medelmåttiga högtalaren i G3. Den nya högtalaren presterar knappast i klass med HTC:s smartphones men är i alla fall minst lika bra som Samsung Galaxy S6.

Stäng

 

Användarupplevelsen

LG G Flex 2 var ett riktigt prestandamonster med sin Qualcomm Snapdragon 810-processor. Telefonen var dock dåligt optimerad vilket gav en dålig användarupplevelse. Med LG G4 har det sydkoreanska företaget valt att ta ett steg tillbaka och använda sig av den mindre kraftfulla Snapdragon 808-processorn. Detta kan tyckas vara ett underligt val från LG:s sida men faktum är att företaget lyckats skapa en imponerande användarupplevelse med sin nya modell. LG G4 är en riktigt rapp smartphone som klarar av det mesta och som aldrig stannar upp eller tappar bildrutor vid animering av användargränssnittet. Detta betyder att den allmänna användarupplevelsen av telefonens operativsystem är betydligt bättre än i både G3 och G Flex 2.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here