Det är omöjligt för teleoperatörer att veta exakt hur bra täckning du har i ditt hem eller vid din sommarstuga med deras mobilnätverk. Alla teleoperatörer har dock verktyg som kan hjälpa dig att förstå hur bra täckning du borde kunna få, de kallas täckningskartor.

Inga täckningskartor kan visa exakt hur bra täckning du verkligen kan få hemma hos dig. Alla täckningskartor är nämligen baserade på teoretiska modeller som grundas på var teleoperatörerna har placerat sina master, vilka frekvenser sändarna använder och hur terrängen ser ut runt om masten och runt ditt hem. Även om täckningskartor kan vara praktiska att titta på är de helt enkelt inte baserade i verkliga mätningar och kan därför omöjligtvis vara särskilt exakta.

tackning

Prova och se

Om du har problem med din täckning kan du använda täckningskartor för att jämföra olika teleoperatörer. Om en teleoperatör exempelvis påstår att du borde ha mycket god täckning där du bor och en annan teleoperatör inte har någon täckning där över huvud taget, har du åtminstone något att utgå ifrån. När det sedan gäller att välja teleoperatör finns det dock ett par andra praktiska saker du kan testa. För det första kan det vara en bra idé att fråga grannarna vilken teleoperatör de använder och hur deras täckning är. Om du inte kan göra det har nästan alla teleoperatörer så kallade ”täckningsgarantier” eller ”prova på månader” som gör att du kan testa en teleoperatör och slippa betala något om täckningen inte är tillräckligt bra.

testa30dagar
Ett exempel på en teleoperatörs prova på-erbjudande.

Riktantenn i värsta fall

Om du inte kan hitta en teleoperatör som har bra täckning där du bor kan du göra två saker. För det första kan det vara värt att ringa eller skicka ett meddelande till alla teleoperatörer du har testat och påpeka deras bristande täckning. Om tillräckligt många klagar har teleoperatörerna större motivation att göra något åt saken. Det hjälper dig dock inte just nu. Om du inte har någon täckning i mobilen alls kan du köpa en riktantenn och exempelvis koppla den till ett mobilt bredbandsmodem. Vissa teleoperatörer låter dig ringa vanliga röstsamtal via Wi-Fi så det kan räcka med en datauppkoppling i sommarstugan för att kunna både surfa och ringa.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + tio =