Om du har problem med täckning eller letar efter en teleoperatör som passar bäst för dig där du bor är denna artikeln för dig. Vi ska dyka ner i detaljerna kring täckning och lista ut om en täckningskarta verkligen kan hjälpa dig att hitta rätt.

Den teleoperatör som har bäst mobiltäckning är den teleoperatör som har bäst täckning där du bor, jobbar och reser. Det har inte så stor betydelse om en teleoperatör har bra täckning i Småland om du bor i Närke eller vise versa. För de flesta konsumenter är den viktigaste egenskapen hos en teleoperatör att den har bra täckning i hemmet, på jobbet, i skolan och kanske på vägen däremellan. Du kan ganska enkelt se hur bra de olika näten är i Sverige genom att kolla på teleoperatörernas täckningskartor.

Täckningskarta

Bra men inte helt exakta

Täckningskartor:

Telia

Telenor

Tele2

Tre

Täckningskartor visar ungefär hur bra täckning konsumenter kan förvänta sig på olika platser. Kartorna baseras på data om var teleoperatörerna har placerat sina master, vilka frekvenser som används, hur geografin ser ut i närheten och mycket mer. Eftersom det skulle vara praktiskt omöjligt att mäta den faktiska täckningen över hela Sverige är dessa teoretiska kartor våra bästa verktyg för att få en uppfattning om teleoperatörernas nät sträcker sig. De är dock inte perfekta.

Mobiler använder trådlösa signaler som kan blockeras eller påverkas av allt från träd och berg till hus och vägar. Det gör att oväntade variationer i terräng och bebyggelse kan göra att vissa täckningskartor visar fel. Enligt en rapport från Post- och telestyrelsen visar 5–10 procent av de svenska operatörernas täckningskartor fel så att de indikerar att det finns täckning på platser där täckning egentligen inte finns. Rapporten visar också att svenska teleoperatörer har blivit bättre på att ha mer verklighetstrogna täckningskartor. Alla teleoperatörer underskattar till och med delar av sin täckning och säger att täckning inte finns på platser där den faktiskt finns.

Data för Telia år 2016 saknas i rapporten från PTS eftersom mätdata var ”ofullständig”.

Kan under- och överskatta

Täckningskartorna kan både underskatta och överskatta täckningen på olika platser. De har generellt oftare rätt än de har fel och ger åtminstone en fingervisning om vad du kan förvänta dig. Om du bor i ett glesbebyggt område är risken särskilt stor att din täckning kan skilja extra mycket mellan olika teleoperatörer. Bilderna nedan, som också kommer från PTS, visar de svenska nätens angivna hastighet samt uppmätta hastighet på olika platser i Sverige. Det är tydligt att det kan skilja mycket beroende på var du befinner dig.

En täckningskarta är alltså inte ett perfekt verktyg men den kan ge dig en uppfattning. Det bästa sättet att ta reda på hur bra en teleoperatör verkligen är där du bor är att testa. Du kan börja med att fråga grannar och kollegor vad de använder och hur bra de fungerar för dem. På det sättet kan du skaffa dig en uppfattning om vilken teleoperatör som borde funka bra eller vilken operatör som inte fungerar alls. Sen är det bara att testa. Alla teleoperatörer låter dig testa ett abonnemang och få pengarna tillbaka eller säga upp och bara betala en liten summa om det inte skulle funka.

Hitta master i närheten

Det finns ett sista sätt att ta reda på vilken teleoperatör som är bäst där du bor. Post- och telestyrelsen, som är den myndighet som har översyn över telemarknaden, har en karta som listar alla telemaster i Sverige. I Bredbandskartan kan du klicka på fliken ”Hitta nätägare” och klicka på en plats på kartan för att se vilka teleoperatörer som har master nära dig. Du kan välja att se vilka master som finns inom en halv kilometers radie, en halv till en hel kilometers radie eller en till tio kilometers radie.

På kartan visas vilka teleoperatörer som har master i närheten. Listan visar dessutom vilka mobiltekniker masterna använder. GSM är samma som 2G, UMTS är 3G och LTE är 4G. Vissa teleoperatörer delar på vissa nät. Telia och Tele2 respektive Telenor och Tre delar till exempel på 3G-nätet och Telenor och Tele2 delar på 2G- och 4G-nätet.

Förbättra täckningen

Om du har täckningsproblem med alla teleoperatörer finns det några praktiska tips du kan använda. För det första är det alltid bra att ha så ostörd syn till telemasten som möjligt. Det kan därför gå lättare att stå vid fönstret. Vissa moderna fönster har dock metallkomponenter som kan göra täckningen sämre vid fönstret. Där får du testa dig fram.

Ett annat tips är att distansera dig själv från mobilen. Ditt huvud och din hand absorberar signaler till och från masten. Du kan få bättre och mer pålitlig täckning genom att använda ett headset så att telefonen kan ligga öppet på ett bord.

Sammanfattning

  • En täckningskarta är ett bra verktyg men det är inte perfekt.
  • Fråga grannar och kollegor om deras erfarenheter.
  • Du kan se dina närmaste master på Bredbandskartan.
  • Låt telefonen ligga öppet om du har problem.

Källa: PTS

Uppdatering: Artikeln uppdaterades för att inkludera en PTS-rapport om täckningskartor från 2016. (13 december 15:07)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 2 =