I TechBubbel 080 pratar vi om Apples nyheter, inklusive detaljerna du inte fick reda på under presentationen. Och varför har branschen reagerat med skepsis mot Googles nya satsning på ett alternativ till tredjepartskakor? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av TechBubbel.

Spela TechBubbel 080

Veckans ämnen

00:11:23 – AirTag, iPad, iMac och mycket mer
00:50:44 – FLoC ska spåra utan kakor
01:16:16 – Veckans tips
01:19:57 – Veckans Facepalm
01:22:20 – Veckans bubbel

 

Exekutiv producent:
Mattias Ctrl Enqvist

Tack till TechBubbels producenter som bidrar på Patreon.com/techbubbel:
Daniel Timm
Gabriel Paues
Felix Möller
Kim Karlsson
Oskar Eriksson

Prenumerera på vår nya YouTube-kanal för TechBubbel RAW!

Vi vill höra från dig! Har du frågor, förslag på ämnen eller bara vill säga något, skicka ett mail till techbubbel@surfa.se.

Missade du förra avsnittet? Lyssna på det här!

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Tack för en mycket bra podd som jag aldrig missar!

  Jag har en kommentar till den höga prestandan i den senaste iPaden med M1.
  Har en andra generationens iPad Pro och använder den till allt utom i mitt jobb där jag programmerar i .NET. Jag gör rätt avancerade saker på iPaden bland annat 4K-videoredigering i LumaFusion, bildbehandling i Affinity Photo och egen musik i Cubasis med en jädrans massa mjukvarusynthappar och dito effekter.

  Just med musiken så börjar iPaden gå på knäna när jag har fler än 12 pluggar samtidigt och jag tvingas ”frysa” spåren (dvs rendera till ljud). Även mastringen med appen Final Touch tar alldeles för lång tid. Jag hinner nästan göra en kopp te under tiden …

  När det gäller LumaFusion så redigerar man ju i lågupplöst, så det är inga större problem, men renderingen tar väldigt lång tid när jag har effekter och övergångar. Oftast längre än längden på filmen och den kanske måste göras om fem, sex gånger.

  Affinity Photo är lite segt när jag korrigerar en högupplöst bild, så här skulle den senaste iPad Pron komma väl till pass, så en sådan blir det definitivt för mig, min sjätte iPad i så fall.

  Men ni har helt rätt om kanske 98 procent av användarna – att köpa den senaste bara för att läsa Aftonbladet, maila och se på Netflix är overkill just nu.
  Fast om den funkar i fem år prestandamässigt så blir det ju inte så mycket om man slår ut kostnaden.

  Bästa hälsningar

  Staffan

  PS: när jag försökte skicka detta får jag felmeddelandet ”You have entered an incorrect email address!”. Min privata adress är st@ffan.email så formuläret verkar inte funka med TLDs längre än 4 tecken. Jag får använda min jobbadress i stället.

  Vet att det är en 4:a som ska bytas ut mot en 8:a i slutet regexpet som validerar och ska man vara riktigt korrekt ska den bytas mot 63.

  • Tack för kommentaren Staffan!

   Roligt att höra om dina seriösa användningsområden för iPad och att du faktiskt kan dra nytta av processorn till max! Samtidigt tänker jag att det är först de senaste åren som Apple har accelererat med prestandan i iPad. M1 är mer än tre gånger så snabb som A10X, som sitter i din iPad. Jag säger inte att det är OMÖJLIGT att dra nytta av M1 på sikt men just nu vore jag väldigt imponerad om den kunde mättas. Din poäng om lång livstid är samtidigt bra. Vi vet dessutom att Apple har ett långsiktigt mjukvarustöd. Det ger iPad en unik fördel på marknaden.

   Hm. Intressant! Cool epost-adress! Jag ska se vad vi kan göra åt det.

   • Hej Joel!

    Och tack för ditt trevliga svar. Kanon att få interaktivitet med någon jag hört i lurarna så mycket och givit mig så mycket god information och samtidigt många skratt.

    Jag tror också att jag kommer att ha svårt för att mätta iPad Pro med M1, men det kommer att kännas lite ”behagligare” att rendera på kortare tid (typ bara en tredjedels kopp te :- )), men framför allt veta att det finns kraft kvar när jag gör musik och inte behöver tänka på att hushålla med pluggarna.

    När det gäller min mail-adress så är det inga större problem, men som kuriosa kan jag nämna att jag fått Microsoft, SL, Arbetsförmedlingen, Stockholms Bostadsförmedling, Stockholms Stad, Runkeeper och ett femtiotal andra företag/organisationer att rätta i sin kod så ”.email” funkar genom att bifoga kod. En riktig ”pain in the ass” har jag varit och följt upp och påmint med jämna mellanrum :- ). Det är skönt att kunna logga in med samma kontonamn.

    Tack igen för den bästa podden och hälsa alla!

    Bästa hälsningar

    Staffan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo + två =