Apple iPhone 12 Pro Max
8.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Det finns modeller av iPhone 12 Pro Max med 128, 256 eller 512 GB som är identiska utöver lagring.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Kraftfull processor
+ Utmärkt huvudkamera
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Stor skärmflärp
- Laddare ingår inte
- Saknar hörlursport
- Lightning-port
Kamera8.7
Skärm8.7
Batteri7.9
Kamera8.7
Skärm8.7
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 12 Pro Max tar en reserverad väg till innovation år 2020. 5G är en självklar nyhet men en 120 Hz-skärm, som är en självklarhet bland konkurrenterna, uteblir. Apple fokuserar istället på att ge både kameran och skärmen större plats i en mobil som bara är en gnutta större än föregångaren. Den nya kameran imponerar verkligen och tar iPhone till den nyetablerade kategorin av ”ultra”-mobiler. Tillsammans med en galet kraftfull processor och den allmänt höga ribba som Apple håller i allt från skärm och högtalare till byggkvalitet och vattentäthet, är iPhone 12 Pro Max ett otroligt bra flaggskepp.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone 12 Pro Max har en kantig design som sticker ut på en marknad av tvålformade mobiler. Designen pressar skärmramarna för att ge utrymme till en större skärm, trots nära oförändrade yttermått. Det förändrar inte faktumet att iPhone 12 Pro Max är en klumpig gigant.

Läs mer om hårdvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av iPhone 12 Pro på grund av de många likheterna mellan modellerna.

iPhone 12 Pro Max introducerar en helt ny design till Apples dyraste serie av iPhones. Föregångarnas runda och snälla design har ersatts ev en mer kantig design som snarare liknar iPhone 4 och iPhone 5, än de senaste årens iPhones. Detta gäller särskilt sidorna av telefonen, som nu är helt platta. Designen skiljer sig samtidigt från iPhone 12 genom att ha polerat rostfritt stål som ger ett lyxigt utseende samt en styvare konstruktion. Det är en skillnad som är svår att motivera som en praktisk fördel. Utöver skillnaden i finish är det svårt att påstå att det rostfria stålet skulle vara mer tåligt. Det enda undantaget vi kan tänka oss är att det potentiellt är möjligt att polera den vita versionen av iPhone 12 Pro Max, eftersom den saknar färgad beläggning.

Kantig design

Medan både iPhone 12 och iPhone 12 Pro är relativt kompakta smartphones på dagens marknad, är iPhone 12 Pro Max en gigant. Den är tekniskt sett en gnutta större än föregångaren men skillnaden är inte stor. De kantiga sidorna kan möjligen få den att kännas klumpigare, samtidigt som de kan ge bättre grepp än de tvålformade föregångarna. Hur vi än vrider och vänder på det, är det ett faktum att iPhone 12 Pro Max är en gigant som inte är gjord för dig som vill ha en kompakt mobil i fickan eller i handen.

Baksidan täcks av glas med en matt finish som kontrasteras av blankt glas på kameramodulen. I modulen finns flera nyheter. Här har Apple tryckt in en ny LiDAR-sensor som sitter bredvid vidvinkelkameran. Den nya sensorn fyller ut kameramodulen och gör den fullpackad med komponenter. Nytt för i år är att iPhone 12 Pro Max har en kameramodul som är betydligt större än i iPhone 12 Pro. Den ger plats för ny kamerahårdvara som är unik för Max.

Lightning-port och större skärm

Längs den högra sidan finns en stor på/av-knapp. Den är enkel att nå och trycka in. Den platta sidan gör dock att den inte sticker ut lika tydligt. Vi tycker dessutom att den ger lite sämre återkoppling än den motsvarande knappen i föregångaren. Med det sagt fungerar den ändå bra. På samma sätt finns volymknapparna kvar på samma plats som tidigare, med samma egenskaper som på/av-knappen. Här finns också Apples närmast unika brytare för ljudläge samt en kortläsare med en nanoSIM-plats. Undersidan bjuder slutligen på en mikrofon, högtalare och Lightning-port. Apple håller alltså kvar vid sin ganska föråldrade port och visar inget intresse för att byta till en USB Typ C-port för iPhone, trots att den inkluderade laddningskabeln har USB Typ C i sin andra ände. I vanlig ordning är det också värt att komma ihåg att det varken finns en hörlursport eller minneskortläsare.

Framsidan av iPhone 12 Pro Max är sidan med minst nyheter. Apple har behållt samma grundläggande design som de etablerade med iPhone X. Årets modell fortsätter dock att tänja gränserna för hur stora smartphones kan vara. Skärmen går från 6,5 till 6,7 tum och blir därmed Apples största i en smartphone någonsin. Yttermåtten hålls ändå nära oförändrade tack vare smalare skärmramar. Större skärmar har praktiska fördelar och mindre skärmramar ger oss mer av det goda. Det är en förändring som hjälper att hålla avstånd till årets större iPhone 12 Pro-modell. Flärpen i toppen av skärmen är fortfarande stor men i iPhone 12 Pro Max tar den åtminstone upp en mindre andel av den stora skärmen. Med det sagt gör Apple inget i mjukvaran för att utnyttja det extra utrymmet bredvid flärpen.

FaceID, MagSafe och vatten

Den stora flärpen tar med sig en stor fördel som få konkurrenter har: FaceID. Systemet känner snabbt och effektivt igen vårt ansikte för att låsa upp telefonen och tar oss in i skyddade appar, utan att vi behöver göra något. Många konkurrenter har lämnat liknande system eftersom de helt enkelt kräver för mycket utrymme på de skärmtäckta framsidorna. Vi ser definitivt att bra fingeravtrycksläsare har fördelar framför FaceID. Motsatsen gäller dock också och den stora flärpen är kompromissen för det unika FaceID-systemet.

En stor nyhet för hela iPhone 12-serien är ett nytt typ av tillbehörsfäste som Apple kallar MagSafe. Fästet består av en ring av magneter på baksidan av telefonen och låter tillbehör och laddare fästas där magnetiskt. Det ska göra det enkelt att garanterat ladda telefonen trådlöst, utan att riskera att laddaren är fel placerad. Fästet fungerar bra med den MagSafe-laddare som vi har testat. Den stora potentialen i fästet ligger dock i tillbehör som kommer från andra tillverkare som kan expandera fästets användningsområden i framtiden.

Apple fortsätter att stärka skyddet mot skador i sina iPhones. Företaget skryter nu om ett starkare skyddsglas för skärmen som ska vara mer tåligt vid fallskador. Mer effektivt vattenskydd ska dessutom skydda telefonen från vattenskador ner till sex meter under ytan. Det låter möjligen som en meningslös förbättring, vem tar sin telefon sex meter under vatten? Det utökade skyddet betyder sannolikt att telefonen är betydligt bättre skyddad även vid andra typer av vattenolyckor. När telefonen till exempel tappas i vatten från en höjd ökar trycket mot vattenskyddet, vilket alltså ska vara starkare i de nya iPhone 12-modellerna.

Stäng

 

Skärm

Apple iPhone 12 Pro Maxs skärm är på många sätt identisk med skärmen i iPhone 11 Pro Max. Den är visserligen en gnutta större, med ett diagonalt mått på 6,7 tum och en upplösning på 2 778 x 1 285. Skärmens pixeltäthet är dock oförändrad och samma gäller skärmens övriga prestanda. Vi mäter en nära perfekt färgåtergivning och hög ljusstyrka, på knappt 1 200 nits med HDR-material och över 800 nits mätt över hela skärmen. iPhone 12 Pro Max har kort sagt en så gott som oförändrad skärm, som därmed går miste om de förbättringar i uppdateringsfrekvens som många konkurrenter har satsat på under 2020.

 

Högtalare

Apple har varit ledande med bra högtalarljud i flera år. Med iPhone 11 Pro-serien förbättrades ljudet med ny mjukvara och de förbättringarna kvarstår i iPhone 12 Pro Max. Mjukvaran gör ett imponerande jobb med att skapa en stereobild som är betydligt bredare än vad vi kan höra från andra mobiler. Högtalarna presterar dessutom bra både när det gäller volym och ljudkvalitet med endast viss distorsion från hörlurs-högtalaren vid maxvolymer. iPhone 12 Pro Max har helt enkelt högtalare som passar bra för röstsamtal, video och musik.

 

Batteri

Med iPhone 12 Pro Max har Apple gett mer utrymme åt komponenter för 5G-teknik och kamerateknik i årets nya Pro Max-modell. Det betyder att batteriet har tvingats till ett mindre format än tidigare. Det ger inte nödvändigtvis en sämre batteritid. I vanlig ordning imponeras vi av iPhones otroliga standby-tid, som kan ge lång batteritid för användare som använder sin mobil sparsamt. Vid tung användning ser vi dock lite sämre resultat med iPhone 12 Pro Max än med förra årets modell. Krävande användare kan väntas mellan 40–50 batteriprocent vid slutet av dagen, medan den ger utrymme för minst två och möjligen tre dagar vid lättare användning. Med stöd för bra trådlös laddning och tillräckligt snabb trådad laddning är det lätt att ladda den när det behövs.

 

Kamera

Apples nya Max-modell är Apples första iPhone med sensorbaserad stabilisering för en sensor som är större än normalt. Den nya sensorn sägs ge bättre ljusinsamling och resultaten är tydliga. Vi ser förbättringar i ljusa miljöer men speciellt i mörka, där brus hanteras betydligt bättre. Skillnaderna är visserligen inte stora men iPhone 12 Pro Max har en märkbart förbättrad kamera i jämförelse med sitt mindre syskon.

Läs mer om kameran

iPhone 12 Pro Max skiljer sig från sitt mindre Pro-syskon genom att ha en större kameramodul. I modulen finns en huvudkamera med en större sensor som också är först ut med en ny typ av sensorbaserad stabilisering. Nyheterna i huvudkameran är tillräckliga för att ge förbättringar i så gott som alla situationer. I ljusa miljöer är visserligen skillnaderna små men vi ser förbättringar i brushantering och detaljrikedom, trots att iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max ger bilder med samma upplösning.

Mörker gör skillnad

I mörka miljöer ser vi störst förbättringar. När ljuset verkligen brister ser vi stora skillnader i hur iPhone 12 Pro och 12 Pro Max hanterar brus. Det ger förbättringar i detaljrikedom men gör också mycket för att ta bort det brus som uppstår när ljuset tryter. iPhone 12 Pro Max ligger fortfarande en bra bit bakom Huawei Mate 40 Pro. Huaweis kamera erbjuder betydligt högre detaljrikedom och mycket bättre brusreducering, trots att den tar kortare exponeringar som är enklare att fånga utan rörelseoskärpa. Med det sagt kan vi nu kröna Apples nya sensor som den näst bästa för mörkerfotografering efter Huaweis huvudsensor i P40- och Mate 40-serier.

Justerad telefoto

Apple låter oss komma närmare våra motiv med en ny telefotokamera som erbjuder 2,5 gånger zoom i relation till huvudkameran. Det är 0,5 gånger mer än i iPhone 12 Pro. Det är alltså en återhållsam förbättring som förbättrar bildkvalitet och detaljrikedom utan att göra kameran opraktisk för porträttfotografering. Kameror med tre gånger zoom kan visserligen också användas för porträttbilder men de fem gånger-kameror som finns i vissa konkurrenter är inte nödvändigtvis lika praktiska för det ändamålet. Vi kan kort sagt konstatera att den nya kameran erbjuder en märkbar förbättring i detaljrikedom, samtidigt som den fortsätter vara intressant för porträttfotografering.

Vidvinkelkameran är den samma som i resten av iPhone 12-serien. Det betyder att den fungerar bra för små format men att skärpan är för dålig för att fungera i större sammanhang. Huawei Mate 40 Pro ger väldigt mycket bättre bilder, även om den inte har ett lika brett perspektiv.

Dolby Vision

I kameraappen finns ett nytt stöd för Dolby Vision-inspelning. Dolby Vision är ett system för att spela in video med ett brett färgomfång och ett brett dynamiskt omfång, HDR. Det är nytt för branschen men också nytt för Dolby. iPhone använder en ny version av Dolby Vision som gör det möjligt att spara en Dolby Vision-video i ett format som gör videon tillgänglig i olika versioner, beroende på vilken enhet som ska spela upp den. När videon skickas till eller spelas upp på andra enheter kan den spelas upp i full Dolby Vision-kvalitet. På enheter med stöd för HDR, men inte Dolby Vision-stöd, kan samma video spelas upp med HDR10-stöd. När telefonen vill dela med andra enheter med okänt stöd eller utan HDR-stöd, kan samma videos skickas i SDR-video.

HDR-loggan i det övre vänstra hörnet berättar att Dolby Vision är aktivt.

Det nya Dolby Vision-formatet ger användare möjlighet att alltid spela in video i Dolby Vision. Det skiljer iPhone 12 Pro Max från konkurrenter som tidigare har kunnat spela in i HDR-format men som har krävt att användare aktiverar ett speciellt läge för att göra det. Med iPhone 12 Pro Max spelas HDR-information alltid in och finns tillgängligt när den behövs. Det fungerar bra i vissa applikationer. Videon ser särskilt imponerande ut på en iPhone. Att exportera videon för att redigera den på en dator eller visa på en TV är dock lite klurigt eftersom stöd för Dolby Vision-formatet är begränsat, även på Mac-datorer.

Stäng

 

Mjukvara

Tillsammans med lanseringen av nya iPhones lanseras också nya versioner av iOS. Denna gången introducerar iOS 14 många nya funktioner som tar iPhone närmare Android när det gäller funktionalitet. Med iPhone 12 Pro Max introduceras bättre stöd för AR med hjälp av den nya LiDAR-sensorn. Vi stör oss fortsatt på bristen på mjukvara som utnyttjar den stora skärmen.

Läs mer om mjukvaran

iOS 14 kan beskrivas som en större utveckling av operativsystemet än vad Android 11 är för Android. Det beror möjligen på bristande funktionalitet i iOS sedan tidigare. Ett utmärkt exempel är att Apple äntligen har valt att introducera något annat än appar på hemskärmen av iPhones. Nu kan användare lägga till widgets och gömma appar för att göra dem tillgängliga i ett Appbibliotek. Det är funktionalitet som alltid funnits i Android. Apples nya widgets öppnar för en helt ny typ av anpassning. Det har skapat imponerande kreativitet bland iPhone-användare som vill ha mer unikt designad mjukvara. Widgets öppnar dessutom för mer produktivitet genom att göra information tillgänglig, utan att användare behöver besöka appar. Den kritik som kan riktas mot Apples implementering av widgets är att de är helt statiska. Information uppdateras därmed sällan och de går inte att interagera med, till skillnad från widgets i Android.

Siri har fräschats upp med ett mer kompakt utseende som visar resultat i toppen av skärmen och låter appar fortsätta visas i bakgrunden. Appar i bakgrunden förblir däremot inaktiva och går inte att interagera med.

Till skillnad från nya Siri, går det att mulitaska med operativsystemets nya stöd för picture-in-picture. Funktionen gör det möjligt att spela en video i ett flytande fönster, samtidigt som en app är öppen i bakgrunden. Fönstret kan flyttas runt på skärmen och har inbyggda kontroller för att styra uppspelningen.

LiDAR för bättre AR

En nyhet för iPhone 12 Pro Max är bättre stöd för mer avancerade AR-upplevelser. Den nya LiDAR-kameran använder ett infrarött system som kan liknas vid FaceID för att känna av avståndet till objekt i bild. Det gör det enklare för kameran att förstå hur objekt kan placeras i ett rum på ett trovärdigt sätt.

I dagsläget är användningsområdena för den nya sensorn begränsade. IKEA Place-appen är en av de mest tillgängliga och enklaste apparna för att demonstrera möjligheterna. Den låter oss visa verklighetstrogna möbler i vår miljö och skapar skuggor under objekt för att få dem att smälta in i våra rum. Vi måste säga att vi är imponerade av hur exakt och pålitligt systemet är. Det saknar de problem med AR-bilder som vi har sett med Apples sedan tidigare ganska avancerade system. Om vi accepterar att systemet fungerar bra, kvarstår frågan om vad vi ska använda det till. För många konsumenter är det sannolikt en fråga som är svår att besvara. Det gör också den nya AR-kameran till ett svårt försäljningsargument för Apples Pro-modell.

Vi har länge kritiserat Apples stora iPhones för sin bristande mjukvara. Den kritiken är egentligen oförändrad med iOS 14. Apple ger användare mycket små möjligheter att skala operativsystemet för att ge plats åt mer innehåll på den stora skärmen. Det finns dessutom inga möjligheter att använda skärmen för att visa flera appar samtidigt, med undantag för en flytande video. Apple ligger långt bakom konkurrenterna, som gör det enkelt att dra praktisk nytta av moderna smartphones stora skärmar.

Närmar sig Android

En stor nyhet i iOS 14 är möjligheten att välja standardappen som webbläsare och mailapp. Det gör att det till exempel går att använda Chrome och Gmail istället för Apples förinstallerade appar. Det är en funktion, i en lång rad funktioner, som Apple har implementerat och på det sättet kommit närmare Android i anpassningsbarhet och funktionalitet.

iOS 14 är ännu ett steg i en lång utveckling som gör iOS allt mer likt Android när det gäller funktionalitet. iOS 13 erbjöd liknande förbättringar. Apples operativsystem har alltid varit väl designat för användare som vill ha en enkel användarupplevelse. Nu är det dessutom bättre för användare som önskar mer funktionalitet och flexibilitet.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple fortsätter att få Android-marknadens kinder att rodna när Apple levererar prestanda som får de tjocka ”gaming”-mobilerna att se svaga ut i jämförelse. Med Apple A14 levererar Apple prestanda som i flera fall är runt 50 procent högre än vad Qualcomm kan erbjuda i sina mest kraftfulla komponenter. När det gäller lagring har Apple äntligen uppgraderat bottenmodellen, som nu har utrymme för 128 GB data. Den kan konfigureras till 512 GB, vilket kan vara användbart för användare som vill använda telefonen för 4K-inspelning. I vanlig ordning finns ingen tillgång till en minneskortläsare.

 

5G

Apple iPhone 12 Pro Max har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Apple iPhone 12 Pro Max kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu. Det är samtidigt värt att notera att 5G-stödet endast fungerar med ett SIM-kort, inte med två.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 284 x 2 778
Storlek 160,8 × 78,1 × 7,4 mm
Vikt 228 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Ja, Qi
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A14, 3,1 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 687 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 5 =