Bästa lilla telefonen

Apple iPhone SE
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,0 tum
Bra att veta:Vi rekommenderar 64 GB-versionen framför den billigare 16 GB-versionen av iPhone SE.
Fördelar
+ Huvudkameran
+ Kraftfull processor
+ Gedigen konstruktion
+ Stort tillbehörsutbud
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Inget microSD-kortstöd
- Medelmåttig batteritid
- Dålig selfiekamera
Kamera5.7
Skärm3.8
Batteri4.9
Kamera5.7
Skärm3.8
Batteri4.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

iPhone SE har ett tre år gammalt yttre men ett sprillans nytt inre och går emot branschens utveckling genom att erbjuda en bra och modern smartphone i ett litet format. Den lider visserligen av en lågupplöst skärm och en dålig frontmonterad kamera men erbjuder samtidigt en huvudkamera i världsklass och ett riktigt kraftfullt inre. iPhone SE är därför ett bra val för dig som vill ha en bra smartphone som inte är så stor som många andra telefoner på marknaden i dag.

 

Introduktion

När Apple tidigare lanserat nya iPhones har försäljningen av äldre modeller fortsatt. Tanken har varit att konsumenter som inte har råd att betala för ett flaggskepp kan köpa förra eller förrförra årets modell för lite mindre pengar. iPhone SE är företagets första modell som direkt vid lansering riktar sig till konsumenter som vill ha en iPhone med ett lägre pris men som ändå vill ha den senaste iPhone-modellens kamera och prestanda. iPhone SE går samtidigt emot utvecklingen och är ett mindre alternativ för konsumenter som tycker att dagens nya smartphones är lite för stora.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone SE Recension forsta

Även tre-fyra år efter introduktionen av iPhone SE:s grundläggande hårdvarudesign, lånad av iPhone 5S, står den sig fortfarande bra emot konkurrenterna. Den erbjuder hög byggkvalitet och många bra komponenter i ett kompakt format. På vissa sätt kan den till och med sägas erbjuda en bättre hårdvarudesign än det dyrare syskonet iPhone 6S.

Läs mer om hårdvaran

För drygt tre år sen introducerades iPhone 5S, Apples första smartphone som hade en fingeravtrycksläsare. Den nya modellen hade en design som var väldigt lik sin föregångares. Utöver små färgskillnader var det inte mycket som skiljde de två modellerna åt. Nya iPhone SE använder nästan exakt samma nu tre-fyra år gamla hårdvarudesign. Det gör inte nödvändigtvis så mycket. Hårdvarudesign måste inte uppdateras hela tiden, så länge den fortfarande är funktionell och gör det möjligt för konsumenter att ändå få de bästa funktionerna och den bästa prestandan.

Det finns vissa oerhört små skillnader mellan iPhone 5S och iPhone SE men med undantag för en ny rosa färgvariant är de två modellerna nästan helt identiska. iPhone SE passar exempelvis perfekt i ett iPhone 5S-skal, vilket betyder att det finns en stor och väletablerad marknad av iPhone SE-kompatibla skal som aldrig tidigare varit tillgänglig vid lanseringen av en ny iPhone.

Apple iPhone SE Recension baksida

Likt iPhone 5S kan iPhone SE:s hårdvarudesign beskrivas som lite hård och vass. Till skillnad från iPhone 6- och 6S-familjen är telefonens sidor inte rundade. Det betyder att telefonen inte känns lika mjuk och rund i handen som iPhone 6 och 6S gör. Bristen på rundade sidor betyder dock också att iPhone SE är lättare att hålla stabilt i handen. iPhone 6- och 6S-familjens rundade design kan göra dem hala och svåra att få ett stadigt grepp runt om. Även om iPhone SE:s hårda kanter kanske inte gör den riktigt lika bekväm att hålla i handen som iPhone 6 och 6S är risken att den glider ur handen betydligt mindre.

Likt iPhone 5S har också iPhone SE en yttre konstruktion som består av främst två material: glas och aluminium. De två materialen ger en känsla av kvalitet som är svår att slå. Vi skulle inte vilja säga att iPhone SE erbjuder högre byggkvalitet än någon konkurrent men vi gillar att telefonen inte har så stora antennbrott i sin konstruktion som iPhone 6 och 6S. Vi kan också uppskatta faktumet att kameran inte sticker ut på baksidan av telefonen, som den gör på Apples dyrare modeller.

Apple iPhone SE Recension kamera

När det gäller portar har iPhone SE exakt samma utbud som alla andra iPhones. På undersidan finns en så kallad Lightning-port och en 3,5 millimeter hörlursport. Här finns också en högtalare och en mikrofon.

På telefonens framsida finns en fingeravtrycksläsare inbyggd i hemknappen. Läsaren är dock fortfarande identisk med den tre år gamla läsaren från iPhone 5S och är därför inte alls lika snabb som de senaste läsarna på marknaden. Det betyder troligen att reparation är betydligt billigare men också att iPhone SE:s fingeravtrycksläsning är betydligt långsammare än iPhone 6S.

På framsidan sitter också exakt samma bildskärm som i iPhone 5S samt en frontmonterad kamera som konstigt nog inte är uppgraderad från iPhone 5S. Medan iPhone 6S fångar 5 megapixelbilder tar iPhone SE därför 1,2 megapixelbilder och video i 720p.

Stäng

 

Skärm

Apple iPhone SE Recension skarm

Skärmteknik har utvecklats oerhört mycket under de senaste fem åren. Skärmar har blivit ljusare, de återger mer exakta färger, erbjuder djupare svärta och har högre upplösning. iPhone SE använder dock fortfarande en bildskärm från 2013 som inte riktigt hänger med många konkurrenter. Skärmen i iPhone SE har lägst upplösning av alla skärmar i hela Svenska Smartphoneguiden och det märks tydligt. Användare som är vana vid högupplösta skärmar kommer med hög sannolikhet se stor skillnad när de börjar använda iPhone SE. Även om Apple påstod att det är omöjligt för ett mänskligt öga att se skärmens små pixlar, när de introducerade iPhone 5S, är det uppenbart att högre upplösning ger en bättre bildupplevelse och att iPhone SE därför ligger långt bakom konkurrenterna när det gäller bildupplevelse.

 

Högtalare

Apple iPhone SE Recension undersida

iPhone SE har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den producerar ljud med ungefär samma volym som iPhone 6S men erbjuder inte riktigt samma klara och tydliga mellanregister som iPhone 6S kan återskapa. I jämförelse med smartphonemarknaden i stort har iPhone SE svårt att konkurrera över huvud taget. Konkurrenter så som Sony Xperia Z5 Compact erbjuder högre volym och betydligt tydligare mellanregister som gör både musiklyssnande och högtalarsamtal mer behagliga.

 

Batteri

Apple iPhone SE Recension SE

Många Android-telefoner har i dag batterier som mäter mellan 3 000 och 4 000mAh. iPhone SE har ett batteri som mäter 1 624mAh medan iPhone 6S har ett 1 715mAh-batteri. Tack vare en väl optimerad processor och energieffektiv mjukvara kan dock iPhone SE leverera acceptabel batteritid, trots sitt lilla batteri. I både syntetiska tester och vardagsanvändning erbjuder iPhone SE en batteritid som är så gott som identisk med iPhone 6S. Det betyder att batteriet bör kunna ta normala användare genom en hel dags användning men att konsumenter med högre krav riskerar att närma sig 0 procent vid dagens slut.

 

Mjukvara

iphoneSEmjukvaraNär nya iPhones når butiker lanseras oftast också nya versioner av iOS. Eftersom iPhone SE:s lansering inte är en traditionell flaggskeppslansering har den inte heller något nytt operativsystem att flagga med. iOS 9.3.1 är fortfarande den senaste versionen av iOS som ändå erbjuder stabilitet, funktionalitet och stöd för många bra appar.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvaran i iPhone SE skiljer sig inte från mjukvaran i Apples senaste iPhones på särskilt många sätt. Den största skillnaden är faktumet att iPhone SE inte har stöd för den 3D Touch-teknik som används av iPhone 6S och 6S Plus. 3D Touch låter användare trycka ner fingret hårdare på skärmen för att komma åt fler funktioner. Användare kan exempelvis trycka hårt på Facebook-appen för att direkt skriva ett inlägg eller ta en bild och ett hårt tryck på Meddelanden-appen ger snabb åtkomst till favoritkontakter. Eftersom iPhone SE saknar den speciella skärm som gör tekniken möjlig finns den inte heller integrerad i mjukvaran.

Den senaste versionen av iOS innehåller ett flertal funktioner som inte fanns tillgängliga när iPhone 6S lanserades. Night Shift låter användare stänga av en viss mängd blått ljus som kommer från iPhones skärm under kvällstid, för att i teorin minska produktionen av hormoner i kroppen som kan störa sömn.

I jämförelse med iPhone 5S har iPhone SE ett flertal nya mjukvarufunktioner som görs möjliga tack vare ny hårdvara. De flesta stora nyheterna går att hitta i kameraappen. Likt iPhone 6S kan iPhone SE exempelvis fånga så kallade Live-bilder som gör statiska bilder levande genom att fånga korta videosnuttar tillsammans med alla stillbilder.

IMG_0227

iOS är ett modernt, säkert och pålitligt operativsystem på många sätt. Det är fullpackat med funktioner men det saknar ändå många egenskaper som kan anses vara grundläggande för mobila operativsystem. Den grundläggande kritik som vi alltid återkommer till när vi testar iPhones är faktumet att hemskärmen i iOS saknar den funktionalitet och de anpassningsmöjligheter som bland annat Android erbjuder. Istället för att vara en levande hemskärm som låter användare snabbt få viktig information har iOS en hemskärm som täcks av för det mesta statiska ikoner som tvingar användare att öppna appar för att komma åt någon viktig information. iOS har visserligen widgets i Idag-vyn som visas när ett finger dras ner från toppen av skärmen men de är inte lika brett använda av appar, de saknar anpassningsmöjligheter som widgets i Android har och de kräver trots allt en extra gest för att visas. iOS är ett bra operativsystem men den hemskärm som Apple lanserade för nio år sen behöver en omfattande uppfräschning.

Stäng

 

Kamera

Apple iPhone SE Recension kamera

Med samma kamera som iPhone 6S har SE en av marknadens bästa smartphonekamera. Den fångar färgrika, skarpa och detaljrika bilder, högupplöst video samt video i slow motion. Det finns marginellt bättre smartphonekameror i vissa konkurrenter men skillnaderna är inte stora.

Läs mer om kameran

iPhone SE har alltså en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,2. Kameran är som nämnt identisk med kameran i iPhone 6S och saknar därför den optiska bildstabilisering som finns i iPhone 6S Plus. I praktiken betyder det att 6S Plus kan ta marginellt bättre bilder i mörka miljöer än iPhone SE och att 6S Plus kan fånga optiskt stabiliserad video som inte är så skakig som den är på iPhone SE.

Skillnaderna mellan iPhone SE:s kamera och kameran i Samsung Galaxy S7 Edge är små men ändå betydelsefulla. Samsungs kamera kan tack vare optisk bildstabilisering och ett betydligt lägre bländarvärde, f/1,7, fånga bilder som innehåller mer ljus, vilket ger mer detaljrika bilder i främst mörka miljöer. I ljusa miljöer skiljer de två konkurrenterna sig inte så mycket ifrån varandra. De levererar båda imponerande dynamiskt omfång och hög detaljrikedom.

Android-marknadens bästa lilla telefon, Sony Xperia Z5 Compact, har också en bra kamera men den kan inte mäta sig med iPhone SE. Även om Sony har en betydligt mer högupplöst kamera fångar den kontinuerligt medelmåttiga bilder som har nerskalade och omättade färger, som saknar konkurrenternas breda dynamiska omfång och som lider av gryniga bilder i mörka miljöer.

iPhone SE:s frontmonterade kamera kan inte ta bilder av i närheten av samma kvalitet som dess huvudkamera. Eftersom Apple inte har uppdaterat kameran i iPhone SE sedan iPhone 5S lanserades fångar den bilder som innehåller mindre än en fjärdedel så många pixlar som bilder från iPhone 6S/6S Plus och den saknar det dynamiska omfång som moderna så kallade selfiekameror har. iPhone SE är med andra ord inte en kamera för dig som vill kunna ta bra bilder och videos med din frontmonterade kamera.

iPhone SE har samma videolägen för sin huvudkamera som iPhone 6S och 6S Plus. Det betyder att den kan fånga video i 4K UHD-upplösning och slow motion-video med upp till 240 bilder per sekund. Likt sina dyrare syskon fångar iPhone SE video med inte bara hög upplösning utan också hög kvalitet.

Stäng

 

Prestanda

Apple iPhone SE Recension hemknapp

iPhone SE har ett Apple A9-chipset som kombinerar telefonens processor, grafikenhet och RAM-minne. Apple A9 är exakt samma chipset som används i både iPhone 6S och 6S Plus. Trots att A9 är ungefär ett halvår gammalt är det fortfarande en av marknadens ledare när det gäller prestanda över en processorkärna och den erbjuder fortfarande imponerande prestanda över flera kärnor samt bra grafikprestanda. Eftersom iPhone SE har en relativt lågupplöst skärm är det inte riktigt lika jobbigt för den kraftfulla processorn att driva operativsystemet. Det betyder att iPhone SE erbjuder den snabbaste iOS-användarupplevelsen vi någonsin sett. Skillnaderna mellan iPhone SE och 6S är små men med en lågupplöst skärm har iPhone SE ett litet försprång i både teorin och praktiken.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here