Apple iPhone XR
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:iPhone XR säljs i sex olika färger. Den röda bidrar med pengar till AIDS-välgörenhet.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull processor
+ Bra batteritid
+ FaceID
Nackdelar
- Glasbaksida riskerar att spricka
- Saknar hörlursport
- Lågupplöst skärm
Kamera6.8
Skärm6.9
Batteri7.7
Kamera6.8
Skärm6.9
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone XR gör en intressant kompromiss mellan teknik, pris och design. Den skalar av aspekter av Apples dyrare smartphones för att behålla så gott som all funktionalitet men med ett lägre pris. Priset är visserligen fortfarande högt men för konsumenter som inte kan tänka sig en Android-mobil erbjuder iPhone XR modern iPhone-teknik för ett betydligt lägre pris än andra iPhone X-mobiler. För det lägre priset får användare nöja sig med en sämre och mer lågupplöst skärm. Bortom det är dock de betydande kompromisserna relativt få. iPhone XR kan till och med skryta med X-seriens bästa batteritid. Om du är ute efter en prisvärd smartphone är iPhone XR kort sagt helt fel val. Om du däremot är ute efter en mer prisvärd iPhone kan iPhone XR vara ett ganska bra alternativ.

 

Hårdvarudesign

iPhone XR är en intressant smartphone som gör ett försök att kombinera modern och dyr teknik med material och design som undviker att framstå som extravagant. Den hämtar inspiration från iPhone X och iPhone XS/XS Max men skalar bort det polerade rostfria stålet och den nära perfektion i design som Apple har uppnått med sina senaste smartphones. Det ger den ett lite mer rimligt pris som troligen också passar fler konsumenter betydligt bättre.

Läs mer om hårdvaran

En av de mest ytliga skillnaderna mellan iPhone X/XS/XS Max och iPhone XR är Apples val av material. Längs sidorna har Apple valt aluminium. Det är ett betydligt billigare material som är enklare att tillverka för en produkt så som en smartphone. Det är så billigt och enkelt att använda att mobiler som kostar en femtedel så mycket som iPhone XR använder det flitigt. Det betyder inte att det är ett dåligt material. Aluminium är styvt och starkt vilket ger det motståndskraft mot skador men också en känsla av kvalitet i handen.

Känsla och utseende

Den praktiska skillnaden mellan aluminium och rostfritt stål är minimal. Det är främst känslan och utseendet som skiljer dem åt. Apples dyrare smartphones kan helt enkelt erbjuda en känsla som fler associerar med dyra produkter så som smycken. Om den känslan har någon betydelse för dig är givetvis upp till dig att bestämma. Det är dock svårt att argumentera för att Apples val av aluminium i iPhone XR har någon större praktisk betydelse.

Metallen sträcker sig som ett band runt telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp som erbjuder bra fysisk återkoppling och som är lätt att känna sig fram till. På vänster sida finns två volymknappar och ett reglage för att sätta telefonen i olika ljudlägen. På undersidan finns slutligen en mikrofon, högtalare och Lightning-port. Det finns alltså ingen traditionell hörlursport. Apple inkluderar inte heller någon adapter i lådan.

Telefonens SIM-kortläsare sitter på höger sida. Den har plats för ett nanoSIM-kort. Till skillnad från den kinesiska versionen av iPhone XR har alltså den svenska modellen inte plats för dubbla SIM-kort. iPhone XR har istället ett sekundärt eSIM som är inbyggt i telefonen men som inte är aktiverat i Sverige ä. Ingen svensk teleoperatör har nämligen stöd för tekniken än.

Glasmacka

Sidorna av iPhone XR är rundade för att möta glaset på baksidan. Även glaset är lätt rundat längs kanterna för att göra hela telefonen fri från obekväma kanter. Glaset ger en stadig känsla och bidrar till att göra telefonen relativt tung. Trots att den är betydligt mindre än till exempel iPhone 8 Plus väger den ändå också nästan 200 gram. Glas ger en känsla av kvalitet och stabilitet och är dessutom ett transparent material för radiosignaler. Det tillåter till exempel iPhone XR att ha stöd för trådlös laddning. Glaset har dock en uppenbar nackdel. Om telefonen tappas i marken kan glaset på både framsidan och baksidan spricka. En trasig glasbaksida kostar mer än 4 700 kronor att reparera hos Apple i skrivande stund. Apple säger att glaset är stryktåligt men det sägs samtidigt inte samma styrka som det nya glas som används av iPhone XS och XS Max.

På baksidan finns de varu- och myndighetsmärken som vi är vana vid att se på en iPhone. Vårt exemplar kommer dessutom med ett Product Red-varumärke eftersom den röda versionen av telefonen bidrar ekonomiskt till en AIDS-relaterad välgörenhetsorganisation med samma namn. I baksidans övre vänstra hörn finns en kamera som sticker ut från telefonen. Till skillnad från tidigare iPhones saknar kameran en utjämnande kant mellan sin linsen och glasbaksidan. Det gör att kameran har en cylinderform som ser lite annorlunda ut. Den utstickande kameran riskerar att repas och gör dessutom att telefonen inte kan ligga helt platt på ett bord.

Nära perfekt symmetri

På framsidan av iPhone XR finns en skärm som mäter 6,1 tum. Runt skärmen finns ramar som behåller samma design som iPhone X/XS/XS Max. Det betyder att ramarna har en nära perfekt symmetri med jämnt fördelade kanter runt alla delar av skärmen. Det är unikt på marknaden eftersom iPhone XR använder en LCD-skärm som vanligen kräver en betydligt större ”haka” under skärmen. Även om telefoner så som OnePlus 6 har en större haka är det dock också sant att OnePlus 6 har en betydligt större 6,28 tum skärm och att den ändå lyckas behålla ett smalare yttermått än iPhone XR. Det beror helt enkelt på iPhone XRs jämnstora skärmramar.

De ganska stora skärmramarna gör iPhone XR till en ganska stor och klumpig smartphone. Den är lite mindre än iPhone XS Max men skillnaden är inte stor. På bredden skiljer det bara drygt 1,5 millimeter mellan de två modellerna. Det gör iPhone XR till en mobil som är ganska svår att använda med en hand, särskilt på grund att operativsystemets lite krångliga navigering. Eftersom till exempel Kontrollcenter bara kan öppnas med ett svep från skärmens övre högra hörn, är det till exempel svårt att göra vissa saker utan två händer.

iPhone XR har samma typ av vattentätning som flera tidigare iPhones men inte som iPhone XS och XS Max. IP67-certifieringen gör den vattentät ner till en meters djup i upp till 30 minuter. Som med alla vattentäta telefoner kan dock vattentätningen skadas om telefonen tappas eller spricker. Det är alltså inte alltid säkert att den klarar alla vattenrelaterade olyckor.

Stäng

 

Skärm

iPhone XR har en 6,1 tum LCD-skärm med en upplösning på 828 x 1 792. Det ger den en pixeldensitet på 326 pixlar per tum. Det kan jämföras med till exempel Galaxy S9+ som har en pixeldensitet på 529 och iPhone XS Max som ligger på 458. Skillnaden i pixeldensitet är märkbar. iPhone XR har en uppenbart mer lågupplöst skärm. Även utöver det presterar den dock mycket väl. Den är en av marknadens bästa LCD-skärm när det gäller färgexakthet och den erbjuder dessutom en maximal ljusstyrka på 615 nits. Med undantag för upplösning och svärta är den med andra ord minst lika bra som AMOLED-skärmarna i Apples dyrare iPhones. Med det sagt saknar den fortfarande den höga upplösning som gör många konkurrenters bildskärmar betydligt mer detaljrika.

 

Högtalare

iPhone XR har en högtalare på sin undersidan och en i hörluren. Den sekundära högtalaren i hörluren kan inte producera ljud med samma täckning bland lägre frekvenser eller samma volym som huvudhögtalaren. Det gör att ljudet blir lite ojämnt mellan dem. Med det sagt har iPhone XR två bra högtalare. De erbjuder hög detaljrikedom och tillsammans har de bra täckning bland låga frekvenser. För dig som vill ha bästa möjliga ljudet är dock iPhone XS Max ett ännu bättre alternativ.

 

Batteri

Apple iPhone XR har ett batteri som mäter 2 942 mAh. Apple är historiskt duktiga på att utnyttja energi från relativt små batterier och iPhone XR är inget undantag. Med en relativt lågupplöst skärm och bra hantering av systemresurser lyckas iPhone XR erbjuda en imponerande batteritid. Den är bättre än iPhone XS Max. Det ger den en batteritid på runt två dagar vid normal till lätt användning. Normala användare kan vänta sig en marginal på 40–50 batteriprocent vid slutet av en dag och även mycket krävande användare kan ha svårt att ta ner den till sina sista procent. Med stöd för USB PD-laddning och trådlös laddning är den lätt att ladda när det behövs. Det är bara synd att Apple inte skickar med någon snabbladdare i lådan. De nöjer sig med en fem watt-laddare som är cirka fem gånger långsammare än inkluderade laddare från flera konkurrenter.

 

Kamera

iPhone XR har samma typ av huvudkamera som iPhone XS och iPhone XS Max. Den enda betydande skillnaden är att iPhone XR saknar de dyrare modellernas sekundära kamera. Det betyder att den saknar optisk zoom, att den inte kan använda den sekundära kameran i sitt porträttläge men också att den ändå behåller en av marknadens bästa huvudkamera.

Läs mer om kameran

iPhone XR har en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran har optisk bildstabilisering och kan därför stabilisera sig för att fånga mer information och skapa bättre bilder. I likhet med iPhone XS Max presterar iPhone XR mycket bra i lusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom, bra färgåtergivning och ett imponerande dynamiskt omfång.

I mörka miljöer presterar den också mycket väl. Den kan inte riktigt konkurrera med Huawei P20 Pro, som har en betydligt större kamerasensor. Skillnaden är dock bara uppenbar i mycket mörka situationer. Kamerans dynamiska omfång är också bra när ljuset tryter. Apples fortsatta tendens att välja en ljusare exponering, om det är möjligt, gör dock att vissa motiv kan ha för stor dynamik för att kameran ska kunna hantera den.

Vidvinkel-porträtt

iPhone XR saknar den sekundära kamera som iPhone XS/XS Max förlitar sig på för att fota i vissa situationer. Det gör att de dyrare sykonen kan komma närmare sitt motiv utan att förlora bildkvalitet. iPhone XR kan zooma helt digitalt men kan då inte behålla samma bildkvalitet och detaljrikedom.

iPhone XR kan fota med utsuddad bakgrund i det så kallade porträttläget. Det gör den genom att använda små rörelser i kameran vid fototillfället för att urskilja bakgrunden och förgrunden. Den använder sig dessutom av en förförståelse av personporträtt för att underlätta identifikationen av kanterna runt motivet. Det gör att iPhone XR inte kan fota något annat än människor. iPhone XS/XS Max har ingen sådan begränsning och kan till exempel fota husdjur med utsuddad bakgrund.

En annan betydande effekt av avsaknaden av den sekundära kameran är att iPhone XR alltid fotar med sitt vanlig vidvinkelobjektiv. Det gör att porträtt ofta ser ut att ha en så kallad fish eye-effekt där kanterna av bilden är utsträckta och mitten av bilden ser ut att vara förstorad. Det går givetvis att fota på större avstånd från motivet för att minimera denna effekten i efterhand. Då försämras emellertid bildkvalitet och effekten blir ändå inte den samma som om bilden hade tagits med ett zoom-objektiv. Den enda fördelen med iPhone XRs kamerasystem är att den kan fånga porträttbilder med sin mer ljuskänsliga kamera och därför prestera bättre i mörka miljöer än iPhone XS/XS Max.

Apple är en marknadsledare när det gäller video. Med samma kamerasensor som iPhone XS Max fortsätter iPhone XR att imponera med stöd för inspelning i 4K 60p, högupplöst slow motion och videoinspelning med ett brett dynamiskt omfång när video spelas in med lägre bildfrekvens.

Stäng

 

Mjukvara

iPhone XR använder samma operativsystem som alla andra moderna iPhones. Apple har dock gjort flera små anpassningar för telefonens stora skärm. Dessa anpassningar är så gott som identiska med iPhone XS Max och har därför samma problem som det dyrare syskonet. I grunden fortsätter ändå iOS 12 att erbjuda en mycket väl polerad och friktionsfri användarupplevelse med ett imponerande bibliotek av kompatibla appar.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta testet är mycket likt vårt test av iPhone XS Max. Det beror på att de två telefonerna har många gemensamma delar, däribland mjukvaran. 

Större men knappt mindre

Apple har gjort flera förändringar i iOS för att iPhone XR ska kunna dra nytta av sin stora skärm. Användare kan välja mellan ett Standard- och ett Zoomad-läge, där det sistnämnda visar innehåll på samma sätt som iPhone X/XS. Skillnaden mellan lägena är ganska liten. I Standard-läget är ikoner och texter fortfarande underligt stora och förvånansvärt lite får plats på den gigantiska skärmen. Det känns som att Apple har lagt större fokus på att använda den stora skärmen för att assistera personer med synnedsättning än på att hjälpa personer som vill få mycket gjort. Apples allmänna fokus på att tillhandahålla hjälpmedel för olika typer av personer är givetvis positivt men det hade varit lättare att motivera telefonens lite klumpiga storlek om mjukvaran också var bättre på att visa mer på skärmen samtidigt.

iPhone XR har en funktion som den delar med iPhone XS Max. Den har visserligen inget stöd för en horisontell hemskärm men i vissa appar kan en tudelad vy användas för att visa mer på skärmen. Det går till exempel att se en lista av konversationer till vänster om en full konversation till höger i Meddelanden-appen. Detta är inget nytt för Apple, eftersom det också fanns i iPhone 6/6S/7/8 Plus, men det skiljer i alla fall iPhone XR lite mer från den mindre iPhone XS.

Bristande anpassningar

Operativsystemets ganska bristande anpassningar för den stora skärmen är mest uppenbara när vi ska använda Kontrollcenter. För det första kan Apples panel för snabbinställningar bara visas med ett svep från det övre högra hörnet. På grund av telefonens storlek är det inte helt enkelt att nå det hörnet. När Kontrollcenter väl öppnas visas allt i samma storlek, som på Apples mer kompakta mobiler. Trots stora tomma utrymmen syns inte heller klockan. Det är lite frustrerande eftersom klockan visas stort när vi visar notiserna. För att till exempel visa klockan när vi tittar på en video i helskärmsläge måste vi därför komma ihåg att svepa ner från vänster sida. Då täcks hela videon med notissystemet och en stor klocka dyker upp. Här har Android en stor fördel eftersom det kan visa en tunn list längst upp på skärmen med notiser, systemikoner och klockan utan att hela skärmen behöver täckas.

Apples hantering av skärmflärpen är så gott som oförändrad sedan iPhone X. Det betyder att videos kan visas innanför flärpen med stora svarta ramar runtom eller helt expanderad så att delar av videos blockeras av flärpen. Detta är fortfarande en ganska dålig lösning som ser ännu sämre ut nu när många konkurrenter har lanserat bättre lösningar som lyckas visa mer, utan att ha en synlig flärp i ena kanten.

Miljontals olika karaktärer

Vi ska inte gå igenom alla nyheter som finns i iOS 12 i detta testet men det finns ett par nyheter i operativsystemet som är unika för iPhone X-familjen av produkter. Den största nyheten är stöd för så kallade Memojis. Medan iPhone X lanserades med stöd för Animojis, karaktärer som användaren själv kan animera med sitt eget ansikte, introducerar iOS 12 stöd för Memojis som är animerade mänskliga karaktärer som användaren själv kan designa. Memojis kan designas i troligen miljoner olika varianter med olika hudfärg, hår, näsa, ögon, ögonbryn, ansiktsform med mera och mera. När en karaktär har skapats kan den animeras med användarens eget ansikte och till exempel skickas som en animerad video med Meddelanden-appen.

Utöver det har iOS 12 äntligen stöd för lösenordsappar som nu automatiskt kan fylla i användarnamn och lösenord i Safari och i appar med FaceID som säkerhet. Det finns en ny skärmtidsfunktion som låter användare ha större kontroll över sitt användande, Stör ej-funktionen har förbättrats markant med nya funktioner för att stänga av den automatiskt. Apple säger dessutom att de har snabbat upp operativsystemet i allmänhet. Det går inte att säga annat än att det är otroligt snabbt. Som vanligt med lanseringar av nya operativsystem har vi dock sett en hel del buggar och problem. Kameraappen har hängt sig mitt under inspelningar, underliga vibrationer har förekommit och appar har kraschat eller slutar fungera som de ska. Det är dock inget ovanligt och de flesta problem brukar lösas inom några veckor.

I slutänden vill vi nämna hur långt Apple har kommit med sitt operativsystem. Inget är någonsin helt perfekt. iOS 12 är dock ett operativsystem som har utvecklats av Apple i så många år att det börjar närma sig en funktionellt komplett design. Operativsystemets breda stöd för otroligt väl utvecklade appar gör iOS till en plattform som är en fröjd att använda. På iPhone XR flyger det fram och även om vi ser små utrymmen för förbättring är vi otroligt glada av att få använda ett så bra operativsystem.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple iPhone XR kommer utrustad med ett Apple A12 Bionic-chipset som erbjuder marknadsledande prestanda som ligger långt framför någon annan konkurrent. XR-modellen har 3 GB RAM medan de nya XS-modellerna har 4 GB.  Denna skillnaden är dock svår att se i praktiken, åtminstone i nuläget. Den kan potentiellt bli mer uppenbar i framtiden, när fler appar kräver större systemresurser. I dagsläget är iPhone XR ändå en av världens mest kraftfulla och kapabla smartphone. Med upp till 256 GB lagring har den gott om lagringsutrymme men utan en microSD-kortläsare har användare tyvärr inget praktiskt alternativ om de vill uppgradera telefonens lagringsutrymme i framtiden.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum LCD
Skärmupplösning 828 x 1 792
Storlek 150,9 × 75,7 × 8,3 mm
Vikt 194 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A12 Bionic
Lagring 64/128/256 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 942 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Har precis inhandlat en XR själv – igår faktiskt – så jag har inte hunnit använda den något större. Vad som dock slår en är ju såklart hur stor den är. Detta är en rejält tilltagen telefon, och iOS är inte särskilt väl anpassat för en så här stor lur… Problemet med att nå kontrollcenter nämns i testet – även om man håller luren i vänster hand så är inget finger långt/smidigt nog att sträcka sig upp till klockan och svepa nedåt, medans tummen min lätt kunde flippa fram kontrollcenter på min förra lur, en iPhone 7.

  Allting på övre delen av skärmen är rätt lurigt att nå, och även om man kan slå på en funktion i Hjälpmedel – ”Lätt att nå” – som låter en sänka ned skärmen och därmed komma åt den översta tredjedelen utan att behöva ta till två händer eller ändra grepp, så funkar detta jobbigt nog inte på hemskärmen, då det horisontella strecket man använder för att flippa ut ur en app (eller sänka skärmen med den här funktionen) inte syns just på hemskärmen…

  Detta är något Apple får putsa på betydligt mer innan iOS blir helt smidigt på såhärpass stora skärmar.

  Annars, det som har imponerat mest är hur jäkla snabb luren är. Att återställa en iCloud-säkerhetskopia rök på som faen, så snabbt har det aldrig gått på någon iPhone jag haft förut.

  Ser fram emot att få prova på kameran en dag med fint solljus. Förbenade grådask och duggregn! 😛

  Kommentar på testet:
  * Bilden från iOS’ epostklient visar ett telefonnummer och en PIN-kod… Är det avsiktligt? 😛

  * Meningen just ovanför rubriken ”Prestanda och lagring” omnämner iPhone XS Max istället för XR… 🙂

  • Hej!
   Tack för kommentaren och tack för omtanken angående telefonnummer och PIN-kod. Det är meningen att det ska synas. Det är maskinnummer så det har inget sekretess-värde.
   Tack för påpekandet om iPhone XS Max. Du hade helt rätt i att det hade blivit fel i en mening där. Jag har uppdaterat artikeln.
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + tolv =