+ Bra batteritid
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
- Saknar trådlös laddning
- Stor
- Saknar hörlursport
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Asus ZenFone 7 Pro har den roterande kameran som sin huvudattraktion. Den ger två stora fördelar: en oerhört bra selfiekamera och en kompromisslös skärm. Det är fördelar som kanske kan övertyga vissa. Föregångaren kunde dock också erbjuda ett någorlunda kompakt format, otrolig batteritid och ovanlig funktionalitet. Årets modell introducerar mycket ny teknik som kräver kompromisser. Det inkluderar ett mycket större yttermått, sämre batteritid och en borttagen hörlursport. Asus levererar ändå mycket bra prestanda, en bra skärm och ren mjukvara men nu återstår egentligen bara kameran som Asus stora fördel framför konkurrenterna. Om kameran är nog för att övertyga dig, är ZenFone 7 Pro en kompetent mobil för sin klass.
Hårdvarudesign
Asus ZenFone 7 Pro är en väldigt stor mobil. Den är en av de största vi har testat. Den väger oss mycket. Det har den ett stort batteri, en komplicerad kamera och gedigna materialval att tacka. Den roterande kameran är givetvis huvudattraktionen och i år är den förfinad för att sitta bättre och klara ännu mer användning.
Läs mer om hårdvaranAsus ZenFone 6 var en av våra favoriter för 2019. Den stack ut ur mängden med sin ovanliga design och imponerande funktionalitet. ZenFone 7 Pro följer i föregångarens fotspår och även om konkurrenter har haft mer än ett år att komma ikapp, har Asus fortfarande ensamrätt på sin design.
Den unika designen är inte fri från problem. Faktumet att ingen konkurrent har kopierat den har kanske mer att göra med att det finns bättre lösningar, än att Asus har ett stort tekniskt försprång. ZenFone 7 Pro har nämligen en kamera som roterar från baksidan till framsidan med en motor och ett gångjärn längs telefonens ovansida. Med årets modell har Asus förstärkt motorn för att dubblera det utlovade antalet rotationer för kameramodulen, till 200 000. Det är mer än vi tror att någon rimlig användare någonsin kan tänkas uppnå. Det är ett löfte som ger hopp om en lång och pålitlig livstid för kameran.
Kamera som sitter bättre
Asus har förbättrat den roterande motorn och kameramodulen på flera sätt. Ett av de mer uppenbara är en ny vinkelsensor som har bättre koll på var modulen är placerad. ZenFone 7 Pro har en kamera som mer konsekvent sitter fast monterat i baksidan av mobilen. ZenFone 6 hade en betydligt större tendens att börja glappa och behöva roteras för att inte rassla på baksidan av mobilen.
Den nya kameramodulen är betydligt större än tidigare. Det beror dels på de nya och större kamerorna men också på att modulen har gått från två till tre kameror. Den sticker ut betydligt mer men är tillräckligt bred för att inte göra telefonen ostadig på ett platt underlag.
Klumpig
Det är inte bara den nya kameran som har blivit större. Hela mobilen har fått en ordentlig storleksuppgradering. Medan ZenFone 6 var ovanligt kompakt, med tanke på sitt stora batteri och höga funktionalitet, är ZenFone 7 Pro snarare större än konkurrenterna. Den är drygt en halv centimeter bredare än Motorola Edge+, som har ett lika stort batteri som ZenFone 7 Pro, och nästan tre millimeter bredare än OnePlus 8 Pro, som har en större skärm än ZenFone 7 Pro. Det gör ZenFone 7 Pro till en ganska klumpig mobil som inte hjälps av sin ovanligt höga vikt, på 235 gram. Smaken är givetvis som baken men vi föredrar definitivt den förhållandevis kompakta design som föregångaren hade.
Baksidan av vårt testexemplar har ett rosa och ljusblått skimmer som ger den ett intressant utseende. Glaset på baksidan böjer sig ner längs sidorna och möter matt metall. Längs höger sida finns volymknappar och en på/av-knapp som också agerar fingeravtrycksläsare. Läsaren är pålitlig och snabb. Den är inte lika ”modern” som konkurrenternas skärminbyggda läsare men den fungerar minst lika bra. För den kvalitetsorienterade ska det noteras att läsaren skramlar lite när den vidrörs.
Mycket funktion men mindre funktion
Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM och ett microSD-kort. Det är denna typ av funktionalitet som vi var så imponerade av i ZenFone 6 och som ZenFone 7 Pro nu alltså fortsätter att leverera. Nästan ingen konkurrent i klassen har utrymme för tre kort. Vi noterar samtidigt att hörlursporten, som också gjorde att ZenFone 6 stack ut ur mängden, saknas i ZenFone 7 Pro. Längs undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare men ingen hörlursport. En funktion som finns kvar och som sitter på undersidan är en notislampa. Den är flerfärgad och kan därmed fungera för laddningsstatus och för meddelanden av olika typer. Den är lite underligt placerad men erbjuder funktionalitet som få konkurrenter har.
Framsidan av ZenFone 7 Pro drar nytta av den speciella kameran. Eftersom det inte finns behov för en selfiekamera, kan skärmen täcka hela framsidan av telefonen, utan störande flärpar och hål. Det gör ZenFone 7 Pro till en ovanligt bra mobil att titta på film med och till ett ovanligt alternativ för, kanske irrationellt, hål/flärp-hatande konsumenter. Det ska samtidigt noteras att skärmen har större ramar än många konkurrenter. Det bidrar till modellens stora yttermått. Den kompromisslösa skärmen ger helt enkelt inte en kompromisslös mobil.
Inget vattenskydd
På tal om kompromisser så kräver den speciella kameran ett antal kompromisser. En viktig sådan är vattentålighet, som är vanlig i klassen. ZenFone 7 Pros avancerade mekanik gör den sårbar för vatten och det betyder att Asus inte utlovar något som helst skydd mot vatten. Asus har för övrigt inte heller prioriterat stöd för trådlös laddning. Det är också en funktion som flera konkurrenter kan skryta om i klassen.
För att skydda telefonen mot fall- och repskador så inkluderar Asus ett ordentligt plastskydd med ZenFone 7 Pro. Till vårt vita exemplar följde ett svart skal med. Det inkluderar bra skydd runt telefonen samt ett fysiskt reglage för att inaktivera den roterande delen av kameran.
Stäng
Skärm
Asus ZenFone 7 Pro har en 6,67 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Den sägs vara fabrikskalibrerad för bra färgåtergivning. När vi byter till skärmläget Filmisk och drar temperatur-reglaget till varmt, får vi mycket riktigt en bra bild. Skärmen är faktiskt i genomsnitt nära perfektion i sin färgåtergivning. AMOLED-tekniken erbjuder dessutom hög kontrast med en maximal ljusstyrka på knappt 700 nits över hela skärmen och 964 nits i HDR-material. Det gör den enkel att använda utomhus. Med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz är skärmen dessutom responsiv och snabb. Det gör ZenFone 7 Pro till ett stark konkurrent i sin klass.
Högtalare
ZenFone 7 Pro har en högtalare på sin undersida med en hörlur som hjälper till. Den presterar helt okej för sin klass men inte alls tillräckligt för att konkurrera med marknadens dyraste flaggskepp. Hörluren är särskilt dålig och bidrar knappt till någon som helst stereoeffekt. Även huvudhögtalaren ligger steget bakom de bästa konkurrenterna. OnePlus 8 Pro erbjuder ett klarare mellanregister och undviker den distorsion som vi hör från ZenFone 7 Pro vid mycket höga volymer. Asus har alltså saker att förbättra för att verkligen kunna slåss mot kungarna på marknaden.
Batteri
Med ett batteri på 5 000 mAh hade vi höga förväntningar på ZenFone 7 Pro. Förväntningarna var särskilt höga eftersom föregångaren var en riktig batterijätte. I år dras batteritiden ner av en snabbare skärm och mer kraftfull processor. Det ger en batteritid som fortfarande är ovanligt bra för klassen men som faktiskt tangeras av betydligt mer kompakta konkurrenter, så som OnePlus 8. För normala användare erbjuds i alla fall en batteritid på två dagar och upp till tre dagar vid lätt användning. Detta är alltså med det batterislukande 90 Hz-läget aktiverat. Även mycket krävande användare kan vänta en batterimarginal på runt 50 procent vid slutet av dagen.
Kamera
Asus ZenFone 7 Pro har ett nytt kamerasystem med tre kameror och en uppgraderad huvudkamera med en 64 megapixelsensor. Den högupplösta sensorn ger bland annat stöd för 8K-videoinspelning. Video är också systemets största styrka, då den dessutom erbjuder imponerande slow motion och bra stabilisering med marknadens bästa selfiekamera.
Läs mer om kameranDen största fördelen med den annorlunda design som ZenFone 7 Pro har är faktumet att den bakre kameran är identisk med den främre. Det gör att ZenFone 7 Pro fångar marknadens absolut bästa selfies. Det finns ingen konkurrens om den titeln. Som vanlig kamera har den dock tuff konkurrens.
I ljusa miljöer erbjuder huvudkameran bra prestanda med hög detaljrikedom. De 15,7 megapixelbilder som kameran sparar ger ibland lite högre detaljrikedom än konkurrenterna men skillnaden är minimal. Kameran har en tendens att övermätta färger på en nivå som gör att vissa nyansdetaljer går förlorade. OnePlus 8 Pro har också en tradition av övermättade färger men ser ofta bättre ut än ZenFone 7 Pro.
I mörka miljöer stöter Asus än en gång på problem som orsakas av hård bildbehandling. Här ser vi ofta problem på grund av överdriven kontrast. Kameran levererar i alla fall helt okej brusreducering och tillräcklig detaljrikedom för klassen. I mörka miljöer visar Huawei prov på betydligt bättre prestanda med exceptionell detaljrikedom och balanserade färger.
Ny zoomkamera
ZenFone 7 Pro har en zoomkamera med tre gånger optisk zoom, ett perspektiv som föregångaren saknade. Den fungerar bra och erbjuder betydligt mer detaljer än huvudkameran. Kameran har ett bredare dynamiskt omfång än konkurrenterna men har också mycket brus. På det stora hela presterar den i alla fall bra.
Vidvinkelkameran erbjuder ett användbart perspektiv. Den ger dock inte bilder av hög kvalitet. Det beror till stor del på dålig optik som har bristande skärpa och stora problem med kromatiska aberrationer, särskilt längs kanterna av bilden.
Video är en styrka för ZenFone 7 Pro. Huvudkameran har effektiv stabilisering som gör det enkelt att fånga bra video. Kameran imponerar dessutom med högupplöst 8K-video, som kanske inte är särskilt användbar men som faktiskt erbjuder högre detaljrikedom än konkurrenterna. Det mest imponerande stödet är dock slow motion-video i 4K-upplösning med 120 bilder per sekund. Det har vi aldrig sett tidigare och det ger oss slow motion med kvalitet på en helt ny nivå. Att allt detta är tillgängligt på framsidan av telefonen är en stor styrka.
Stäng
Mjukvara
Mjukvaran i ZenFone 7 Pro är enkel och avskalad. Det finns gott om små förändringar i den men de flesta är helt obetydliga. Det finns ett fåtal unika funktioner bland inställningarna men största krut har lagts på att göra det enkelt att ta väl hand om telefonens batteri.
Läs mer om mjukvaranZenFone 7 Pro har Asus egen ZenUI 7-mjukvara som baseras på Android 10. Den nya mjukvaran tar ännu ett steg bort ifrån Asus historia av ganska kraftiga estetiska anpassningar, till enklare mjukvara med ett mer Android-klassiskt utseende. Med det sagt finns fortfarande spår av anpassningar kvar i mjukvaran. Hemskärmen är till exempel Asus egen men inkluderar få unika egenskaper. Det är en beskrivning av de anpassningar som finns kvar i systemet. De är generellt mycket små och gör inte mycket för upplevelsen.
Extra koll på batteriet
Det största undantaget till Asus ganska små förändringar av Android är mjukvarans ovanligt avancerade inställningar för att hantera batteriet. En inställningssida kallad Batterivård ger användare möjlighet att styra hur batteriet laddas och laddas ur för att förlänga dess totala livstid. Det är en uppsättning funktioner som Asus har haft i tidigare smartphones men som fortsätter att vara ovanligt avancerade. Det inkluderar möjligheten att sätta en övre gräns för hur mycket batteriet laddas, möjligheten att stänga av snabbladdning samt en inställning för att ladda telefonen enligt ett manuellt schema över natten. Alla funktioner hjälper användare att hantera batteriet bättre och ger troligen hela telefonen en längre livstid.
Ett fåtal andra Asus-funktioner lever kvar i ZenUI 7. Det inkluderar Twin Apps som gör det möjligt att ha två instanser av samma app, för att till exempel ha flera sociala medie-konton aktiva samtidigt. Game Genie ger snabb åtkomst till telefoninställningar när spel är aktiva, Skärminspelaren låter användare spela in allt som händer på skärmen och en annan gammal funktion gör att appar kan startas direkt från låsskärmen med en gest som liknar en bokstav. På/av-knappen kan dessutom anpassas för att öppna Google Assistent eller valfria appar med ett långtryck eller dubbeltryck. Asus har kort sagt en lista av unika funktioner, varav de flesta är gömda i menyer för att inte störa användare som inte är intresserade.
Stäng
Prestanda och lagring
ZenFone 7 Pro lanseras lite senare i året än sin föregångare. Det gör att den kan dra nytta av Qualcomms uppgraderade Snapdragon 865 Plus-krets. Den är Android-marknadens mest kraftfulla tack vare högre klockfrekvenser. Qualcomm utlovar 10 procent högre grafikprestanda och det är ganska exakt vad ZenFone 7 Pro lyckas leverera över konkurrenter så som OnePlus 8 Pro. Det kan göra skillnad i vissa mycket krävande spel. 8 GB RAM är mer än tillräckligt för ett modernt flaggskepp och samma gäller 256 GB intern lagring, särskilt eftersom Asus dessutom erbjuder en dedikerad microSD-plats.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Asus ZenFone 7 Pro använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Asus ZenFone 7 Pro stöd för de första frekvenserna.